15.09.2015. u 12:00

Razvijenim je zemljama nužna radna snaga, no uvoz mora biti kontroliran

Kako naći ravnotežu između potrebe za novom radnom snagom i nekontrolirane imigracije u Europu? To je, čini se, ključno pitanje vezano uz sadašnju izbjegličku krizu. S jedne strane industrijski razvijenim zemljama kao što su Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija potrebna je nova radna snaga kako bi zadržale sadašnju razinu industrijske proizvodnje, a s druge najezda izbjeglica na europske granice daje hranu populistima koji zastrašuju Europljane gubitkom identiteta i kršćanskih korijena te rastom nezaposlenosti mladih europskih naraštaja.

No, mladih Europljana nema. Papa Franjo u jučerašnjem je razgovoru za portugalski katolički radio Radio Renascenca kazao kako se "majka Europa pretvorila u baku Europu". Ako jedna zemlja nema djece, onda dolaze migranti na to mjesto, kazao je Franjo i naglasio kako samo malo europskih država ima mladi naraštaj, a to su Albanija i Bosna i Hercegovina, jedine dvije europske zemlje koje je pohodio. Veliki je izazov za Europu da ponovno postane "majkom", ali, kako je ovih dana napisala agencija Bloomberg, "nitko ne može natjerati nekoga da stvara djecu". Izbjegličku krizu treba gledati i kroz demografsku. U razdoblju između 2015. i 2050. godine na demografski rast Europe u 82-postotnom iznosu utjecat će imigranti. EU, u kojoj danas živi nešto više od 500 milijuna stanovnika, imat će do 2020., dakle za samo pet godina, potrebu za dodatnih 42 milijuna radno sposobnih osoba.

Nijedna država se ne želi odreći sadašnjeg obujma industrijske proizvodnje, sadašnjeg statusa na svjetskom tržištu. To znači da će uvoziti radnu snagu, a taj "uvoz" ne smije i neće biti stihijski. Sada je takav jer je prouzrokovan ratovima. EU će zasigurno učvrstiti nadzor nad svojim vanjskim granicama i pronaći način uvoza radne snage. Uostalom, Njemačka u tome ima iskustvo iz šezdesetih godina, kada je samo iz tadašnje Jugoslavije primila na rad više od milijun osoba.

>> Da, moguće je da Europa jednoga dana postane većinski muslimanska

>> Plan Vlade za zbrinjavanje nesretnika: Izbjeglice šalju u Dugave i Kutinu

Komentara 18

LJ
ljupcemali
13:57 15.09.2015.

da je baka baka,to je laz, to je stara vjestica

KR
kragujevcanin
13:47 15.09.2015.

trazili ste (poslusnici sotone) pa gledajte, vi kada bacate bombe po njihovim zemljama,kada postavljate diktatore,oni (arapi) vele nemojte toliko ,necete moci poslje sve da nas zbrinjavate, i oni onako kako padaju bombe,oni jos su u malenom broju, ocekuje se da da se afrika,azija premesti u europu,ako ne bice to pred ocima svijeta obeledanjeno da svi vide da europa i zapad cine ono sto su cinili ljudima druge boje, i prije

DR
dragutinka
13:56 15.09.2015.

europa i zapad vrsi na njih previse "demokraticnosti" tu i tamo prealo je mjesta ostalo za njih da mirno zive, zato ljudi zele da vide kako je tamo (ovamo) gdje polecu bombe ,a ne padaju bombe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije