Slijedeći miris tradicionalnog blagdanskog jela, bakalara, obišli smo
zagrebačke tržnice i trgovačke centre. Iako je financijska kriza o
kojoj već mjesecima govorimo mnoge prisilila na štednju, ova će se
ukusna riba i ove godine naći na gotovo svakom blagdanskom stolu.
Sudeći prema ponudi na tržnicama, Hrvati će ovogodišnju Badnju noć
dočekati uz norveški bakalar.
Navala u utorak i srijedu
– Nevjerojatno, ali sve smo prodali! Cijena je paprena, čak 215 kuna,
no danas smo samo do 13 sati prodali šest kilograma. Promet bi bio i
bolji da ljudi nisu izgubili naviku kupovati na tržnicama – rekao nam
je prodavač ribe u ribarnici na Trešnjevačkom placu Tomislav zvani Čip.
Kod susjeda je, kaže, bakalar još skuplji, no pred štandom mu je stalno
gužva. Sličnu smo stanje zatekli i u ribarnici na Kvatriću, gdje je i
sirovi i sušeni bakalar planuo do podneva pa su trgovci za sutra
naručili hitnu pošiljku.
– Pravu navalu očekujemo tek sutra i preksutra jer ljudi uglavnom
kupuju u zadnji čas – rekla nam je prodavačica Snježana iz ribarnice
“Maroje” i požalila se kako promet ipak pada jer ljudi sve više kupuju
u velikim trgovačkim centrima. U jednom od njih susreli smo
umirovljenicu Milku Vukelić, koja božićne blagdane bez bakalara ne može
zamisliti.
– Svaki Badnjak dočekujem u krugu prijatelja, a bakalara mora biti.
Volim ga pripremiti “na mornarski”. Namakanje traje dva dana, ali kad
komadiće ribe poslažem po pirjanom povrću i luku, nastaje okus za koji
se vrijedilo potruditi. Muči je, kaže, jedino što trgovci znaju
podvaliti oslića po cijeni bakalara.
– Kad su osušene, sve ribe slično izgledaju i mirišu. Prijevaru
prepoznate tek kad bakalaru ogulite kožu i vidite je li meso ispod nje
posve bijelo ili ne – objašnjava ona. I Gordana Meštrov boji se
podvala, no s godinama je već naučila razlikovati oslić od bakalara.
– Stvar je u repu. Bakalar ima posebne peraje i rep koji iskusno oko ne
može ne primijetiti – kaže ona i dodaje kako mu se već sada veseli, a
pripremit će ga “na bijelo” u vinu.
Ipak, oni plićeg džepa, otkriva nam Tomislav, umjesto skupog bakalara,
radije kupe filete oslića ili srdelu, no nje trenutačno, zbog
lovostaja, nema.
– Uvijek sam na Badnjak pripremala bakalar, no sada mi se čini malo
precijenjen. Odlučila sam kupiti neku jeftiniju ribu, na primjer
šarana. Planiram ga zapeći s krumpirom i večera će biti fantastična –
kaže Marica Brkić, a s njom se slaže i Saša Sraka, koji je blagdansku
kupnju ipak odlučio obaviti u jednom trgovačkom centru.
Trgovci jadikuju
– Cijena bakalara je previsoka, a priprema traje danima. Na žalost,
nemam vremena toliko dugo pripremati obrok za Badnjak. Kupit ću
hobotnicu jer je gotova mnogo brže, a izvrsna je zapečena s krumpirom –
kaže on.
Slabu prodaju bakalara bilježe i u Mercatoru.
– Prodaja je slaba. U dva smo tjedna prodali samo 400 kilograma, gotovo
trostruko manje nego proteklih godina – požalila se prodavačica na
odjelu ribe. Ribarnica Horvat na Žutom placu u Dubravi bakalar zbog
pada interesa kupaca nije niti naručivala.
– Više me košta nabava i skladištenje te ribe nego što bih zaradila od
prodaje. Nekoliko kupaca koji pitaju za bakalar na kraju će ga ionako
kupiti u nekom velikom centru po povoljnijoj cijeni, koju im ja ne mogu
ponuditi – negoduje Branka Horvat.
Njena prva susjeda i ove je godine naručila sušeni norveški bakalar, no dosad nije uspjela prodati ni dvadeset kilograma.
JELOVNIK ZA BADNJAK