Nakon raspuštanja SDP-a

Baldasar - novi Bandić ili čovjek koji samo ‘dijeli štekate’?

Boris Ćurković Ivo Baldasar
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/5
11.05.2016.
u 09:45

Baldasara neće rušiti ni dojučerašnji partneri ni oporba, ali nikome nije jasno tko će ga podržati.

Da bi se riješio Ive Baldasara, SDP se odrekao Splita koji je preko noći dobio nestranačkog gradonačelnika. HDZ ga neće rušiti, kao ni njegova dojučerašnja stranka jer je to moguće tek kada se bude izglasavao proračun za sljedeću godinu koja je ionako izborna. Unatoč tome, bit će mu vrlo teško raditi do kraja mandata u situaciji u kojoj će tanka podrška u Gradskom vijeću još više oslabjeti, s obzirom na to da će SDP, prema riječima Arsena Bauka, biti na suprotstavljenoj strani, ali surađivat će na “korisnim projektima”. Nitko, pa ni predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković (SDP) ne zna tko će, a tko neće od SDP-ovih vijećnika biti u stranci u budućnosti. Iako se u ponedjeljak u političkim kuloarima pronio glas da će Baldasar osnovati novu socijaldemokratsku stranku kojoj će se pridružiti SDP-ovi veterani poput Ćurkovića i Veljana Radojkovića, jučer nam je rekao da baš i nije sklon toj ideji.

Moguća preslagivanja

– Ne znam hoću li se vratiti u SDP. Ja neću moliti nikoga, ali ako me automatski vrate, o tome vrijedi razmisliti. Teško mi je reći nešto konkretnije jer ne mogu vjerovati da me izbacuju iz SDP-a kojem pripadam emocijama i razumom, i to zbog svog svjetonazora. U svakom slučaju, neki će se vratiti, neki neće. Što se tiče nove socijaldemokratske stranke izvan SDP-a, osuđena je na vrlo skroman uspjeh – drži Ćurković koji kaže da je pitanje hoće li podržati Baldasara kada se opet kandidira za gradonačelnika – preuranjeno.

U nezavidnoj situaciji našao se i Goran Kovačević (HNS), Baldasarov zamjenik.

– Još ne znamo buduće ponašanje SDP-ovih vijećnika, hoće li se nakon raspuštanja vratiti u stranku ili ne. Ipak, očekujem da podrže projekte koje smo zajednički zacrtali i počeli ostvarivati pod vodstvom Baldasara, poput POS-ovih stanova, izgradnje koncertne dvorane i sl. Politička blokada bila bi pogubna za interes grada i građana Splita – poručio je Kovačević.

– Iako su Baldasarovi rezultati nikakvi, mi ćemo nastaviti djelovati kao konstruktivna oporba i podržat ćemo u tehničkom pogledu funkcioniranje grada jer ne smijemo dopustiti zastoj, ali nakon ovog više ništa neće biti isto. Pitanje je kako će funkcionirati SDP-ovi pročelnici i ostali dužnosnici koji su ostali obezglavljeni pa su moguća i nova preslagivanja – poručio je Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, koji nije propustio priliku istaknuti kako su šokirani činjenicom da netko može izbrisati kompletno članstvo u podružnici jedne stranke i poručio da je to nezamislivo u bilo kojoj drugoj demokratskoj stranci.

Čeka ga teška godina

Marijana Puljak, predsjednica oporbene stranke Pametno, također drži da prijevremeni izbori nisu realnost.

– Već je i prije bilo trzavica u Klubu SDP-a kad neki članovi nisu podržavali samostalne odluke gradonačelnika koje je donosio u Gradsko vijeće bez prethodne rasprave s njima. Bit će zanimljivo vidjeti kako će sljedeću godinu gradonačelnik broditi uz vrlo teške odluke, npr. o izmjeni GUP-a gdje će se lomiti koplja između interesa građana i raznih investitora – kaže Puljak koja smatra da Baldasar nema nikakve izglede kao samostalni kandidat za gradonačelnika.

Ovog puta to mišljenje dijeli i Željko Kerum, predsjednik oporbenog HGS-a, čijih je dvoje od četvero vijećnika “pretrčalo” u Baldasarov tabor.

– Kao da je Baldasar išta radio ove tri godine, osim što je dijelio koncesije za “štekate” na Žnjanu pa tako može i nastaviti još ovo što mu je ostalo. Na idućim izborima on neće dobiti nijedno vijećničko mjesto, a kamoli gradonačelničku funkciju – tvrdi Kerum.

No među raspuštenim SDP-ovcima može se čuti i mišljenje kako je Baldasar novi Bandić koji će, nakon što ispadne iz krila SDP-a, još dugo “drmati” Splitom. On sam uvjeren je kako je ta situacija vrlo izgledna i izaziva SDP da mu kao protukandidata daju Ranka Ostojića. Kako stvari stoje, teško da ćemo taj dvoboj gledati jer iz SDP-a poručuju da razmišljaju o nestranačkom Roku Andričeviću kao svom kandidatu.

Komentara 5

ZO
zoom
10:16 11.05.2016.

Hrvati Splita skloni ljevici glasat će za Baldasara, a srbi ljevičari iz splita za kandidata druga zoke milanovića

PA
Patrizzia
11:31 11.05.2016.

Bravo hrvatine iz Splita !

BI
bijeliptic
10:41 11.05.2016.

sdp jak je samo na pljuvanju- smirite se-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije