JAVILA SE I KĆER

Bandić dobio svoju ulicu u Rusiji: 'Od prvog dana do kraja svog života je bio uz nas'

Bandić i Putin
Foto: Ured gradonačelnika grada Zagreba
1/5
04.09.2024.
u 22:38

Grad Beslan je Bandiću odlučio dodijeliti ulicu nakon što su djeca osnovne škole u kojoj se dogodio veliki teroristički napad dobila poziv tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika godinama ljetovali na Jadranu

Pokojni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nije dobio svoju ulicu glavnom gradu Hrvatske, no zato je svoju ulicu ovih dana dobio u - Rusiji. Bandiću je počast odao grad Beslan u Sjevernoj Osetiji, regiji koja se nalazi tik uz Gruziju, i to zbog terorističkog napada koji se dogodio još 2004. 

Naime, grad je Bandiću odlučio dodijeliti ulicu nakon što su djeca osnovne škole u kojoj se dogodio veliki teroristički napad dobila poziv tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika godinama ljetovali na Jadranu. U trodnevnoj opsadi osnovne škole u Beslanu ubijeno je čak 334 osoba, od kojih su čak 186 njih bila djeca. 

- Milan Bandić je čovjek koji je od prvog dana do samog kraja svog života bio uz nas. Za sve nas koji smo ovdje Hrvatska je postala poput drugog doma. Hvala Hrvatskoj, hvala hrvatskom narodu. Beslan i Osetija to pamte i nikada neće zaboraviti - poručio je Acamaz Misikov, jedan od svjedoka talačke krize koji je imao 7 godina kada su upali Islamisti iz Čečenije, prenosi Dnevnik Nove TV.

- 2005. godine, dakle manje od godinu dana nakon tragedije grad Zagreb je pozvao 50 djece na rehabilitaciju koja se održala u domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom. To je trajalo sve do 2019., znači punih 14 godina su ta djeca dolazila u Hrvatsku na rehabilitaciju - kazao je Petar Penava iz Crvenog križa Zagreb. 

POVEZANI ČLANCI:

Ovu inicijativu pokrenuli su u udruzi Majke Beslana, kao i bivši menadžer Lukoila u Zagrebu Nikolaj Ivčikov koji je bio u dobrim odnosima s Bandićem. Na ovom činu zahvalila se i kćer Ana-Marija Bandić.

- U ime naše obitelji želim izraziti iskrenu zahvalnost građanima Beslana na dirljivom priznanju u čast mome pokojnom ocu. Očevo djelovanje uvijek je bilo nadahnuto dubokim osjećajem za humanost i nesebičnu pomoć, posebice u trenucima velikih tragedija. Radost nam je vidjeti da je njegov nesebičan trud prepoznat u ovom činu, koji ne slavi samo njegovu osobnu veličinu, već i univerzalne vrijednosti humanosti i solidarnosti koje je do kraja života neumorno promicao - poručila je.

>> FOTO Život Milana Bandića kroz fotografije: Uvijek na terenu

Bandić i Putin
1/43

Komentara 21

Avatar IvanR
IvanR
04:40 05.09.2024.

Bravo za Mikija, zbog tih klinaca. Ostalo je nebitno.

Avatar Dančo
Dančo
06:16 05.09.2024.

Ja ga se sjetim svake zime jer nema snijega kojeg je pojeo

Avatar patkovic
patkovic
23:00 04.09.2024.

ja ga se sjetim kad vozim trpinjskom cestom koju je proširio i obnovio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije