podržavaju ulaganja u vojsku

Banožić i Hranj u radnom posjetu HRZ-u u Velikoj Gorici

Foto: MORH/ J. Kopi
1/7
08.07.2022.
u 17:38

Načelnik Glavnog stožera OSRH, admiral Robert Hranj rekao je kako je kroz sve projekte koji su pokrenuti vidljivo da smo odlučili razvijati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, iznimno važnu granu Hrvatske vojske.

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj u petak su bili su u radnom posjetu Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu u vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici.

"Nakon dva desetljeća neulaganja u vojsku, proračun Ministarstva obrane od gotovo 7,6 milijardi kuna, najveći je od Domovinskog rata i značajan je iskorak za Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku. Dio tog proračuna koji se odnosi na Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u ovoj godini iznosi 2,93 milijarde kuna čime pokazujemo važnost opremanja, modernizacije i izgradnje sposobnosti i na tome ćemo raditi i dalje“, rekao je ministar Banožić.

Podsjetio je na nabavu 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale čime će se, kako je rekao, značajno povećati trenutačne sposobnosti i potencijali borbene komponente zrakoplovstva, ali i očuvati dugogodišnja tradicija borbenog zrakoplovstva u Hrvatskoj. Izdvojio je i isporuku dvaju helikoptera Black Hawk te najavio je da će se provesti nabava sustava protuzračne obrane kratkog dometa, potom i srednjeg dometa, a planira se i modernizacija radarskog sustava FPS-117.

Ministar je naglasio i kako plaća djelatnih vojnih osoba kontinuirano raste od 2016. 

Načelnik Glavnog stožera OSRH, admiral Robert Hranj rekao je kako je kroz sve projekte koji su pokrenuti vidljivo da smo odlučili razvijati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, iznimno važnu granu Hrvatske vojske.

"Naši piloti svakodnevno imaju velik broj operativnih zadaća, ističu se i u pomoći civilnim institucijama, spašavajući živote i imovinu. Pritom je najvažnija sigurnost kako pripadnika HRZ-a, tako i osoba kojima pružaju pomoć i o tome treba voditi brigu", rekao je admiral Hranj.

Zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec rekao je da je u vojarni "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici u tijeku opremanje središta za upravljanje, zapovijedanje i nadzor zračnih operacija, što će značiti mogućnost planiranja i vođenja zračnih operacija s jednog mjesta.

Govoreći o sposobnostima i zadaćama HRZ-a u zaštiti zračnog prostora, načelnik Operativnog odjela Zapovjedništva HRZ-a brigadir Željko Ninić istaknuo je kako piloti na borbenim avionima MiG-21 imaju povećan broj sati naleta, što je preduvjet za povećanje kvalitete obuke i podizanje sposobnosti postrojbe.

Posebno značajnim ocijenio je obuke pilota u inozemstvu, a izvrsnim rješenjem ocijenio je promjenu koncepta selekcijskog letenja gdje su sada uključeni i učenici 3. i 4. razreda srednje škole, kao i prijem zrakoplovnih tehničara kroz stipendiranje srednjoškolca.

VIDEO: Bivša pilotkinja iz WWII ponovno upravlja avionom u 99. godini života

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije