PRIOPĆENJE MORH-A

Banožić: Naši vojnici pokazali su veliko srce, već godinu dana pomažu u otklanjanju posljedica od potresa

Foto: MORH
1/15
29.12.2021.
u 16:49

Prvog dana nakon potresa na terenu je bilo 656 hrvatskih vojnika, a drugog dana 818. Dnevna angažiranost je u prvoj polovici godine iznosila u prosjeku 60 vojnika dnevno

Ponosan sam na angažman Hrvatske vojske na Banovini. Naše vojnikinje i vojnici već godinu dana pomažu na otklanjanju posljedica razorne katastrofe, poručio je ministar Mario Banožić u priopćenju koje je objavilo Ministarstvo obrane povodom godine dana od razornog potresa na Banovini. 

Kako piše u priopćenju, prvog dana nakon potresa na terenu je bilo 656 hrvatskih vojnika, a drugog dana 818. Dnevna angažiranost je u prvoj polovici godine iznosila u prosjeku 60 vojnika dnevno.

- Naše pripadnice i pripadnici su po tko zna koji put pokazali da ih osim neupitne profesionalnosti odlikuje veliko srce, a glavna misija je pomoći našem čovjeku, rekao je ministar Banožić. 

- Ponosan sam na ulogu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na ovom području. Naše vojnikinje i vojnici već godinu dana pomažu na otklanjanju posljedica razorne katastrofe. Zahvaljujem Hrvatskoj vojsci, ali i svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način priskočili u pomoć ljudima u nevolji, dodao je ministar.

Hrvatska vojska je na dan razornog potresa, 29. prosinca 2020. godine, ustrojila Namjenski angažirane snage OS RH sa zadaćom uklanjanja ruševina, čišćenja objekata, prometnica i javnih površina sa svom potrebnom mehanizacijom i materijalno-tehničkim sredstvima te postavljanju šatora i stambenih jedinica za potrebe građana i civilnog stanovništva na području Banovine.

Hrvatska vojska na raspolaganje je stavila i materijalno-tehnička sredstva, oko 130 motornih vozila i inženjerijskih strojeva. Stanovništvu su pomagali i sa cjelodnevnim obrocima, vodom, krevetima, dekama, šatorima, vrećama za spavanje, agregatima i terenskim kuhinjama, stoji u priopćenju.

Stradali od potresa bili su smješteni i zbrinuti i u vojarni 'Pukovnik Predrag Matanović' u Petrinji, gdje je najveći broj korisnika u jednom danu bio 404. Osim toga, hrvatsko ratno zrakoplovstvo prvog je dana nakon potresa pružilo potporu angažiranjem ukupno četiri helikoptera.

Hrvatska vojska postavila je 400 kontejnera i 52 mobilne kućice, a do danas je pomogla u postavljanju 3833 stambenih jedinica, piše u priopćenju. Postavljena su četiri grijana šatora za potrebe Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku i jedan u selu Hrastovica te polja šatora tipa sukladno zahtjevima Stožera civilne zaštite. Dostavljene su i četiri poljske kuhinje, jedna u Topusko i tri u Petrinju. 

Pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani i na ispomoći Hrvatskom Crvenom križu u prihvatu i razvrstavanju kao i prijevozu 28 šlepera odnosno oko 720 tona humanitarne pomoći.

Dnevno je bilo angažirano i po pet mobilnih timova za civilno-vojnu suradnju. 

U Sisku, Petrinji, Glini, općini Lekenik te okolnim selima pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani na uklanjanju i odvozu urušenih dijelova građevina, snimanju kritične infrastrukture dronovima i besposadnim letjelicama, sanaciji prometnica i klizišta, uređenju platoa za kontejnerska naselja, izradi propusta, uređenju pristupnih putova u dvorišta, pripremi podloga za izradu parkirališta, prilaznih putova, izviđanju lokacija, utovaru, prijevozu i postavljanju mobilnih kućica, kontejnera i šatora, opskrbi gorivom i geosondiranju nasipa. 

>> VIDEO Odjel pedijatrije Opće bolnice Sisak godinu dana nakon potresa ostao je zamrznut u vremenu

Komentara 3

Avatar drug Joža
drug Joža
17:04 29.12.2021.

Bane...ljudi u Hrvatskoj vojsci rade za male plaće, znači NE rade za slavu - već za novac da prežive.

VA
vatreni24
21:52 29.12.2021.

Vrhovni zapovjednik posjetio Banovinu ali je zaboravio donijeti ostatke da se ne baci, navodno će to naknadno učiniti posilni hranj.

NN
novo nenormalni
17:34 29.12.2021.

ministre nebi bilo ništa od toga bez vas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije