MINISTAR NA KOSOVU

Banožić: Podupiremo svako nastojanje za poboljšanjem uvjeta života Hrvata u Janjevu

Zagreb: Ministar Banožić uručio vojna priznanja povodom Dana HRZ-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
17.12.2021.
u 00:30

U Župi sv. Nikole domaćini su ga upoznali s radom udruge i položajem Hrvata u Janjevu, istaknuvši da tamo trenutačno živi tek dvjestotinjak Hrvata

Ministar obrane Mario Banožić u sklopu službenog posjeta Republici Kosovu u četvrtak je posjetio hrvatsku zajednicu u Janjevu i Hrvatsku udrugu sv. Nikole Janjevo, rekavši da podupire svako nastojanje za poboljšanje života Hrvata na području Janjeva, priopćeno je iz MORH-a.

Banožić se susreo se s predsjednikom Hrvatske udruge sv. Nikole Janjevo Sebastijanom Čolakićem, predstavnikom hrvatske nacionale manjine Općine Lipnjan Franjom Golomeom, župnikom Župe sv. Nikole don Matejom Palićem te župljanima.

U Župi sv. Nikole domaćini su ga upoznali s radom udruge i položajem Hrvata u Janjevu, istaknuvši da tamo trenutačno živi tek dvjestotinjak Hrvata.

Banožić je dao "punu podršku radu Udruge kazavši kako podupire svako nastojanje za poboljšanjem uvjeta života Hrvata na području Janjeva kojih je 90-tih godina bilo oko pet tisuća, a danas manje od 200", navodi se u priopćenju Ministarstva obrane RH (MORH).

Dodao je kako mu je čast što je ovdje s velečasnim koji skrbi za 160 Hrvata na Janjevu, koji žive u iznimno skromnim uvjetima, bore se i opstaju. 

Podsjetio je da je Vlada RH za Hrvate izvan domovine povećala iznos sredstava u proračunu, ali i izrazio nadu za pronalazak još nekoliko modela za pomoć Hrvatima u Janjevu, kako na području infrastrukture, tako i na području kulture i obrazovanja.

“Siguran sam da će ova Vlada premijera Andreja Plenkovića život ovdje učiniti boljim, posebice za mlađe generacije koje su ostale, jer naša zajednička želja je da se Hrvati zadrže na ovim prostorima i da imaju dostojanstvene uvjete za život i da se očuva ova najstarija hrvatska dijaspora”, poručio je Banožić.

Predsjednik Hrvatske udruge sv. Nikole Janjevo Sebastijan Čolakić zahvalio je ministru  Banožiću na dolasku i podršci koju je iskazao Hrvatima u Janjevu istaknuvši kako je život u Janjevu iznimno težak i skroman, a svaka pomoć je dobrodošla.

U pratnji ministra obrane Banožića, koji boravi u službenom posjetu Republici Kosovo, bio je ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ivica Grebenar, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Kosovo Danijela Barišić i vojni izaslanik Republike Hrvatske u Republici Kosovu brigadir Stjepan Domjančić, naveli su iz MORH-a.

>> VIDEO Evo što se sve stavlja na teret osumnjičenom kutinskom gradonačelniku Zlatku Babiću i još trojici

Komentara 10

FU
Fusnota
09:02 17.12.2021.

Nema potrebe za ulaganjem u Janjevo. To je sada prazno selo.

JA
jakisic54321
03:08 17.12.2021.

Hrvate iz janjeva treba preseliti u hrvatsku..to je jedino rjesenje..a ovo podupiranje je izraz za nemoc i za necinjenje ...jer rh uopce nema i ne vodi drzavnu politiku prema Hrvatima izvan rh..veleposlanica na kosovu je sana sebi svrha..itd

TA
Tarantula
07:38 17.12.2021.

Što je sa Hrvatima u Irskoj, njih ima na desetke tisuća, za njih te nije briga? Samo da znaš njihovi roditelji su građani RH i plaćaju ti porez iz kojega si kupio avione, a ne ovi iz Janjeva ili Bosne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije