ROĐENI PA NAPUŠTENI

Bebe ostavljene pred vratima kuća i bolnica, u smeću, WC-ima i avionima, pa čak i u grobu

Foto: Arhiva VL
1/6
27.05.2023.
u 07:45

Neobičan zvuk, koji je te noći dopirao iz betonske žardinjere, čula je tada i pjevačica Zdenka Kovačiček, no nije ni slutila da je riječ o plaču novorođenčeta.

Baš kao što nas obraduje kada neka nestrpljiva beba sretno stigne na svijet na trajektu, u avionu ili na nekom drugom, za porođaj, neobičnom mjestu, silno nas rastuže vijesti da je novorođenče, koje je tek udahnulo život, odmah upoznalo njegovu okrutnu i gorku stranu. Iz tko zna kojih razloga, roditelji svoju, tek rođenu djecu, ostavljaju na pragovima tuđih kuća, ispred bolnica i župnih ureda, ali i na krajnje bizarnim mjestima, poput groblja, odvodnih cijevi, WC-a, u avionu....

Tužna je sudbina, u svibnju 2003., zadesila i tek rođenu djevojčicu, koja je ostavljena pred zagrebačkom bolnicom. Te prohladne i vjetrovite proljetne noći, jedna je majka, svoje novorođenče, položila na vestu, stavila u kartonsku kutiju te ju je ostavila u žardinjeri za cvijeće, ispred ulaza u bolnicu Sveti Duh. Nešto iza ponoći, umirovljenica, Olga Tkalčec, koja je živjela u kući, nasuprot bolnice, začula je plač bebe.

„Imam petero djece i četvero unučadi i jako sam osjetljiva na dječji plač. Kroz kuhinjski sam prozor ugledala automobil, ispred bolnice, te sam pomislila da je netko donio bolesno dijete na pregled. No, vozilo je otišlo, a plač nije prestao. Probudila sam sina, pa smo čedo potražili, sljedeći njegov plač, koji je bio sve slabiji, kako se djetešce umaralo i smrzavalo, jer je puhao vjetar. Kada smo djevojčicu unijeli u bolnicu, doktor je rekao kako bi se, do jutra, zacijelo smrzla“, ispričala je tada šokirana žena, koja je pronašla napušteno novorođenče, te ga odmah predala u ruke liječnika.

VEZANI ČLANCI

Neobičan zvuk, koji je te noći dopirao iz betonske žardinjere, čula je tada i pjevačica Zdenka Kovačiček, no nije ni slutila da je riječ o plaču novorođenčeta.

„Zar je od tog događaja već prošlo 20 godina? Sjećam se, kao da je bilo jučer, te sam noći šetala svog psa, kada se začuo čudan zvuk, no bila sam uvjerena da je riječ o mjaukanju mačkice. Ni u najcrnjim slutnjama ne bih pomislila da je netko vani, pred bolnicom, ostavio bebu. Tek sutradan ujutro čula sam da je, moja susjeda Olga, pronašla novorođenče, ostavljeno u kartonskoj kutiji, koje je bilo brižljivo umotano, što je znak da majci bebe ipak nije bilo svejedno. Budući da su, od tada, već prošla dva puna desetljeća, to znači da je danas, ta malena beba, već prava djevojka i iskreno se nadam da je, u novom domu, sretna“, kaže nam Zdenka Kovačiček.

Foto: Arhiva VL

Ostavljena netom nakon što je rođena

Nakon pregleda, liječnici su ustanovili da je riječ o zdravom novorođenčetu.

„Beba je živa i zdrava, iako je bila malo pothlađena, kada smo je primili, no ugrijali smo ju i sada ju hranimo na bočicu. Majka ju je rodila nakon 40 tjedana, imala je još nekoliko kapljica krvi, na pupku, po čemu smo zaključili da je ostavljena samo nekoliko sati nakon poroda. Ipak, majka ju je brižljivo stavila u kartonsku kutiju, odjenula joj je štramplice i položila ju na vestu“, rekli su liječnici, istaknuvši kako porođaj nije obavljen niti u jednoj od zagrebačkih bolnica, no pupčana je vrpca ipak bila pravilno odrezana.

Narukvica s brojem 320 uzalud je čekala majku

Djevojčica je zadržana u bolnici, gdje je, odmah, postala miljenica medicinskih sestara i liječnika. Osoblje bolnice, kao i čitava javnost, koju je događaj šokirao, nadali su se kako će se majka bebe ipak javiti, no to se nije dogodilo. Druga narukvica, s brojem 320, koji je imala djevojčica, nije dočekala da bude stavljena na ruku njene majke. Pretpostavljalo se da je rodilju, na stravičan čin, prisilila teška, životna situacija, jer su, po načinu i mjestu na kom je ostavila svoje dijete, liječnici zaključili kako je majka silno željela da beba preživi.

Nakon vijesti o djevojčici, ostavljenoj u kartonskoj kutiji, brojni su se bračni parovi javljali sa željom da ju posvoje. No, beba je najprije morala biti smještena u dom za nezbrinutu djecu, bar do trećeg mjeseca života, kako bi njena majka imala vremena da se, eventualno, predomisli. Tek po isteku tog perioda, Centar za socijalnu skrb može pokrenuti postupak posvajanja, što se kasnije i dogodilo.

Dječačić pronađen u smeću

Odmah nakon što je rođen, jedan je dječačić završio u kontejneru za smeće. Tog, 23. studenog, 2000. godine, oko 8 sati ujutro, pred zgradom na adresi Vitasovićeva poljana 10, u Zagrebu, u kontejneru za smeće, pronađeno je muško novorođenče. Bebu, s nekoliko ogrebotina na ručicama i podljevom na licu, pronašli su stanari zgrade koji su, tog jutra, bacali smeće te su začuli plač i spasili mališana. Roditelji djeteta ubrzo su pronađeni. Bio je to mladi, studentski par, koji je živio u podstanarskom stanu, u prizemlju zgrade. Studentica je, u istrazi, priznala pokušaj čedomorstva, a dječak, koji je nazvan Lovro, predan je na skrb njenim roditeljima.

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

Ostavljena na kućnom pragu

U lipnju, 2007. godine, oko 1.30 sati ujutro, dječji je plač probudio Iliju i Grozdanu Vrcan. Ispred ulaznih vrata njihovog doma, u Ugljanima, kraj Sinja, netko je, tu noć, ostavio novorođenče, s pupčanom vrpcom, koje je bilo zamotano samo u ručnik. Uz bebu je bila i ceduljice na kojoj je pisalo da je rođena 18. lipnja. Djevojčica, smeđe kose i plavih očiju, teška samo 2,40 kilograma, smještena je najprije u splitsku bolnicu, gdje su joj djelatnici dali ime Dora Paula. Nakon toga, brigu o bebi preuzeo je sinjski Centar za socijalnu skrb, koji je bio zatrpan ponudama za posvajanje. U ožujku 2010., djevojčica je posvojena, te je dobila novu obitelj u Cetinskoj krajini.

Imala je samo 1800 grama

U srpnju 2013., tek rođena bebu ostavljena je, u košari, ispred Doma zdravlja, u osječkom naselju Jug 2. Maleno nedonošče, teško samo 1800 grama, oko 6 sati ujutro, pronašao je Ivica Mihaljčuk, čiji je stan nasuprot ambulante te je čuo plač bebe. Utvrđeno je da je djevojčica, čija je pupkovina bila nestručno odrezana, rođena osam tjedana ranije te je odmah smještena u inkubator. Postala je prava, mala zvijezda osječke bolnice, gdje su ju, stoga, prozvali Zvjezdana. Brigu o bebi preuzeo je Centar za socijalnu skrb, nakon čega je djevojčicu udomila obitelj iz okolice Osijeka.

VEZANI ČLANCI

Ostavljena u kolicima pred župnim uredom

U četvrtak, 20. srpnja 2017. godine, oko 21:45 sati, u Sesvetama, ispred župnog ureda Župe Dobrog Pastira, pronađeno je žensko dijete starosti između pet i sedam mjeseci. Plavokosa djevojčica, plavih očiju, odjevena u žutu haljinicu, s bijelim točkicama i umotana u bijeli prekrivač, bila je ostavljena u dječjim kolicima. Uz policiju, u potragu za roditeljima, uključili su se i mediji. Na fotografiji, koja je objavljena, djevojčicu su odmah prepoznali njeni djed i baka te su potvrdili da je riječ o njihovoj unuci, Katarini. Roditelji djeteta su privedeni. Nakon kriminalističke obrade, zbog povrede prava djeteta, policija je kazneno prijavila i 35-godišnjeg oca i 22-godišnju majku djevojčice, koja je prijavljena i za napuštanje djeteta. Socijalni su radnici, nakon obavljenih razgovora, odveli i njihovog trogodišnjeg sina te je oboje mališana smješteno u dom u Nazorovoj.

Foto: Arhiva VL

Bebe ostavljene na bizarnim mjestima

Slučajevi napuštenih i ostavljenih beba niti u svijetu nisu rijetkost. Majke su novorođenčad ostavljale na raznim, nerijetko bizarnim mjestima, u toaletu aviona, u kanalizacijskoj cijevi, WC školjki, pa čak i u preši za smeće.

U kanti za otpad, u WC-u aviona, koji je iz Samoe doletio u Auckland, osoblje zrakoplova pronašlo je novorođenče. Iako nitko, od 150 putnika na letu, nije primijetio da žena ima trudove, ispostavilo se da je, 30-godišnjakinja, tijekom leta, rodila u WC-u aviona, gdje je, potom, ostavila novorođenče, jer se, kako je rekla, plašila reakcije svoje majke, budući da nije udana. Sličan se događaj zbio i u zračnoj luci u Manili. Službenik osiguranja primijetio je da se nešto miče, u vreći za smeće, izvezenoj iz zrakoplova koji je doletio iz Bahreina. Zamotano samo u papirnate ručnike, u smeću je bilo novorođenče. Prema inicijalima tvrtke "GF", dječak, težak 3 kilograma, nazvan je George Francis, a majka djeteta nikada nije pronađena.

Jeziv slučaj dogodio se 25. ožujka, 2016., kada je, jedan od radnika, pronašao bebu bačenu u kompaktor za smeće, netom prije no što je uređaj za prešanje otpada uključen. Tek rođeni dječak, koji je još imao pupčanu vrpcu, bio je doslovno zatrpan smećem, te je pravo čudo kako je djetešce, ispod 20-ak vreća punih otpada, uspjelo preživjeti.

Djevojčica u WC školjki, dječak živ zakopan

Bizaran se slučaj dogodio i u Pekingu, gdje je majka, svoju, tek rođenu djevojčicu, ostavila zaglavljenu duboko u odvodnoj cijevi javnog WC-a. Iz cijevi je virila samo nožica bebe, no novorođenče je, na sreću, plakalo dovoljno glasno te je privuklo pažnju prolaznika, koji su obavijestili policiju. Majka djevojčice je pronađena, priznala je da je rodila u WC-u, nakon čega je ostavila dijete, jer ju je, kako je rekla, otac djeteta napustio, čim je saznao da je zatrudnjela.

U Kini se zbio još jedan jeziv slučaj. Na jednom, tamošnjem groblju, starija žena umalo je umrla od šoka kada je, iz groba, začula dječji plač. Prestravljena, utrčala je u obližnji budistički hram, a 75-godišnji svećenik, Zhao Shimin, otkrio je da nije riječ o nadnaravnoj pojavi, nego o plaču novorođenčeta. Dječak je, kako se pretpostavljalo, tri ili četiri dana nakon rođenja, bio stavljen u kartonsku kutiju, nakon čega je živ zakopan. Smješten je u inkubator u bolnici, a roditelji su ubrzo pronađeni u obližnjem selu te su uhićeni.

U jaslicama zatekao pravo novorođenče

Napuštena je beba šokirala i domara jedne crkve, u Richmond Hillu, u New Yorku. U studenom, 2015., Jose Moran je postavljao jaslice. Otišao je na ručak, a nakon što se vratio, u jaslicama je ugledao pravo novorođenče, s pupčanom vrpcom, umotano u ručnik. Policija je pogledala snimke nadzornih kamera, te je uočena žena koja je ušla u crkvu s djetetom, a iz nje otišla sama. No i unatoč snimci, majka bebe nikada nije pronađena, a dijete je posvojio mladi par.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar ajoj
ajoj
07:58 27.05.2023.

Imam razumijevanja za majke koje u teškim životnim okolnostima ostave dijete na mjestu kojem će biti nađeno i na taj mu način pruži priliku za bolji život, a i usreći neki par koji ne može imati svoje dijete.

DU
Deleted user
09:09 27.05.2023.

Koja je tragična sudbina tih ljudi koji odrastaju bez roditeljske pažnje i znaju da su ostavljeni. Treba puno snage za živjeti takav život

Avatar Idler 3
Idler 3
09:05 27.05.2023.

Al zakaj je lakše iti vu Zambiju ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije