Austrijski mediji

Beč – sigurna luka ruskih i ukrajinskih oligarha

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
25.02.2014.
u 14:58

Kurier također iznosi strahovanja ukrajinske oporbe da bi članovi Janukovičevog političko-financijskog klana mogli pobjeći na Zapad s otuđenim novcem

Pod naslovom „Politika je slijepa“ i nadnaslovom „Ukrajinsko novčano plemstvo u Beču“, austrijski dnevni list Kurier u utorak piše kako ne samo ruska nego i ukrajinska gospodarska i politička elita cijeni Beč kao „sigurnu luku u olujnim vremenima“. „Obično stanuju u prelijepim vilama na rubnom području Beča, a svojim poslovima upravljaju preko decentnih holdinga smještenih u najboljem dijelu gradskog središta Beča“ navodi Kurier uz konstataciju kako je prednosti struktura takvih austrijskih tvrtki očito cijenio i nedavno svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič čija je unajmljena palača Mežihirja kraj Kijeva u vlasništvu bečke tvrtke Euro East GmbH.

 - Oni ukrajinski oligarsi koji bi bježeći s novcem možda sada došli u Beč, točno znaju da se ovdje ne moraju mnogo bojati, jer je politika već godinama slijepa“, rekao je za austrijski dnevnik njemački novinar i stručnjak za mafiju s Istoka Jürgen Roth.

 - U Beču su oligarsi pod zaštitom ruske obavještajne službe FSB-a ili ukrajinskog SBU-a, koje su ovdje jako zastupljene, istakao je. Kurier također iznosi strahovanja ukrajinske oporbe da bi članovi Janukovičevog političko-financijskog klana mogli pobjeći na Zapad s otuđenim novcem. Wiener Zeitung piše o „pljačkaškom pohodu“ oligarha i tajnim bečkim poslovnim vezama te navodi kako samo dio ukrajinskih transakcija ide preko Beča, a veliki novac leži u poznatim svjetskim financijskim oazama. Dodaje kako u kuloarima kruži priča o austrijskom odvjetniku Reinchardu Prokschu kao povjereniku bivšeg ukrajinskog premijera Mikola Azarova koji se nakon podnesene ostavke u siječnju navodno skriva u obiteljskoj vili u Beču te Janukovičevog intimusa, oligarha Sergeja Kljujeva. Proksch je za Wiener Zeitung opovrgao da je od Janukoviča dobio „ i jedan, jedincati euro“.

Dodao je kako je bečka banka Euro Invest samo indirektni vlasnik vile i posjeda kraj Kijeva koji je do prošlog tjedna uživao Janukovič. „Zemljište je od tvrtke Tantalit koja pripada Euro Investu“, pojasnio je. Pod naslovom „Tajne bečke veze ukrajinskih despota“ austrijski dnevnik Österreich piše kako svrgnuti Janukovič koji je u bijegu od petka uza sebe ima oko 650 milijuna dolara gotovine, istaknuvši kako se njegova cjelokupna imovina procjenjuje na pet milijardi eura, od čega dio „teče preko austrijskih kanala“. List navodi kako iza bečke banke Euro Invest stoji austrijski bankar Johann Wanovits, koji je zbog tečajnih manipulacija u austrijskom Telekomu osuđen na pet godina zatvora. List Heute navodi kako je odmah nakon stupanja na vlast novo ukrajinsko političko vodstvo uputilo zamolbu Europskoj uniji za financijsku pomoć kako bi se državu spasilo od prijetećeg bankrota. Istovremeno postavlja pitanje zašto bi samo Zapad trebao spašavati Ukrajinu kojoj je do 2015. godine potrebno 25 milijardi eura, a ne i njeni basnoslovno bogati milijarderi Rinat Ahmetov, Dmitro Firtaš, Julija Timošenko te Mikola Azarov čija se imovina procjenjuje na stotine milijuna eura, a koji nažalost neće biti nazočni donatorskoj konferenciji o Ukrajini.

>> Savjetnik iz Kremlja: Putin namjerava anektirati Sevastopolj!

Komentara 3

IR
irani.
09:07 26.02.2014.

Bec je tradicionalno bio vazni centar svima koji su "kidnuli" s divljeg Istoka. Svega nekoliko kilometara od Zeljezne Zavjese, s tisucama imigranata i stotinama tajnih agenata svih istocnoeuropskih sluzbi. Od oslobodjenja susjednih drzava od sovjetskog jarma Bec je prestao bitio biti toliko interesantan, ali jos uvijek nije zaboravljen.

BF
brkonja fra brkati
16:07 25.02.2014.

Stručnjak za mafiju s Istoka Jürgen Roth.Ime sve govori.Neka ode u Londom,tamo su mafijaši pod zaštitom Rothschilda i Mi6.

Avatar deran9
deran9
17:19 25.02.2014.

julija je mučenica a ne milionerka...tako se barem predstavlja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije