donosi MAX!:

Begović: Zanimali su se Barca, Man. United... cijena ih je ohladila

Asmir begovic
Stokecityfc.com
29.07.2013.
u 16:33

Za Begovića su bili zainteresirani brojni veliki klubovi u Engleskoj i Španjolskoj. Ipak, on će, čini se, i ove godine ostati na vratima Stoke Cityja, piše tjednik Max!

Asmir Begović (26), stasiti Trebinjac, proteklu sezonu bio je jedan od najboljih igrača Premiershipa, svakako najbolji čuvar mreže. U konkurenciji strašnih vratara kakvi su Petar Čech, David de Gea i Joe Harth, koji brane za velikane Chelsea, Manchester United i Manchester City, Begović je u 12 navrata sačuvao mrežu netaknutom!

Uzme li se u obzir činjenica da brani vrata slabašnog Stoke Cityja, Asmirovo je postignuće zapravo nevjerojatno. Zahvaljujući njegovim briljantnim obranama tijekom cijele sezone, Stoke se uspio plasirati u sredinu ligaške ljestvice, a mnogi stručnjaci ovog su vratara proglasili i najboljim čuvarom mreže u Engleskoj. Shodno tome, pojavile su se i špekulacije da će Begović tijekom ljetne stanke napustiti Stoke City, a zanimljiv je bio, prema pisanju medija, Barceloni, Arsenalu, Cityju, Unitedu, Tottenhamu, posebno Liverpoolu i mnogim drugim velikim klubovima. No, Begović je i dalje na treninzima Stokea. Kaže nam da se dobro odmorio i kako je spreman za nova postignuća u najjačoj ligi svijeta.

Odmor s obitelji u Španjolskoj

Gdje si proveo odmor?

– Bio sam u Španjolskoj dva tjedna. Volim provesti odmor s najbližima, s roditeljima, suprugom i djecom. Bilo mi je sjajno, ali jedina je loša stvar što je sve to brzo prošlo. Nisam imao dug odmor, ali iskoristio sam ga na najbolji mogući način. Napunio sam baterije i spreman dočekao početak treninga za novu sezonu. Poslije Rige i utakmice protiv Letonije uzeo sam nekoliko slobodnih dana i nisam ama baš ništa radio, ali onda sam počeo lagano samostalno trenirati kako bih pripremljen stigao na treninge.

Unatoč svim špekulacijama o promjeni kluba, na kraju si i dalje u Stoke Cityju. Je li zaista bilo konkretnih ponuda za tebe ili je sve plod mašte engleskih medija?

– I ja, kao i svi, čujem što se priča i što se piše. Znam da je bilo zainteresiranih za mene, i to mi je bila velika motivacija da budem još bolji na vratima. Tjeralo me da bolje branim, da budem koncentriraniji na utakmice, kako bih dokazao svima kolika je moja kvaliteta. Međutim, nije postojala realna mogućnost da napustim Stoke. Cijena je visoka, a konkretna ponuda nije ni stigla, jer vjerujem da je sve zainteresirane klubove na kraju odbila visoka odšteta. Dakle, ništa ozbiljno nije se dogodilo iako su me mediji selili iz jednog kluba u drugi.

U Stoke je stigao novi menadžer. Mark Hughes stručnjak je s velikim iskustvom u Premiershipu. S Tonijem Pulisom izvrsno si surađivao, a sada se moraš ponovno dokazivati novom šefu struke. Jesi li već razgovarao s njim i kakve su tvoje prve impresije?

– Naravno da smo razgovarali i njegove ideje mi se veoma sviđaju. Iskusan je trener i želi na nas prenijeti neke druge navike, koje do sada nismo imali. Želi popraviti neke stvari, koje su nam nedostajale, a zadržati one u kojima smo bili dobri. Zapravo, želi nametnuti neki svoj stil i za sada to jako dobro ide. Želja mu je da u sljedećoj sezoni bez problema budemo među 10 momčadi u Premiershipu, a da poslije toga još rastemo i poboljšamo kako igru tako i plasman na ljestvici.

Za razliku od prošle sezone u kojoj možda i nisi imao pravu konkurenciju u liku Thomasa Sorrensena, koji je već odavno veteran, u ovoj ćeš se sezoni za mjesto između vratnica boriti s Jackom Butlandom. On je, inače, mladi reprezentativac Engleske, koji u medijskim nastupima konstantno govori da će u idućoj sezoni stajati na golu Stokea?

– Konkurencija je jača nego prošle sezone, samim time jer je Butland ambiciozniji od Sorrensena koji je na zalasku karijere. Jack je dobar momak, jako talentiran i vjerujem da ću u njemu imati zdravu konkurenciju koja će me motivirati da radim još bolje. Njegova je motivacija motiv više za mene da i ja napredujem kao vratar. Svjestan sam da mi puše za vrat i kako bi svaka moja pogreška mogla donijeti priliku za njega, zato radim još bolje i još jače. Bio sam u njegovoj situaciji prije nekoliko godina jer sam bio rezerva Davidu Jamesu i Sorrensenu, tako da vjerujem kako i on mene želi skinuti s gola. Dat ću sve od sebe da budem na razini prošle sezone i mislim kako za mene neće biti problema, jer moram braniti u Stokeu želim li biti u formi za Svjetsko prvenstvo.

U Engleskoj se mnogo toga promijenilo tijekom ljeta. Manchester United ima novog menadžera, Chelsea je vratio Mourinha, Pellegrini je došao u City, Stoke također ima novog trenera. Čini se da će sezona biti zanimljivija nego ikad. Dijeliš li to mišljenje?

Promjene u Engleskoj

Ja se osobno ne sjećam da je u Engleskoj bilo toliko promjena u jednom prijelaznom roku. Mislim da će Premiership biti najotvoreniji ove sezone jer je 4-5 momčadi podjednake kvalitete i vjerujem da će se boriti do posljednjeg kola za naslov prvaka. Engleska je najbolja liga na svijetu, a uz ovakve klubove, vjerujem da će to u idućoj sezoni dokazati i u europskim kupovima.

Vratio se i Jose Mourinho. Može li on vratiti Chelsea na vrh Engleske kao prije nekoliko godina?

– Ne vidim razlog zašto on to ne bi učinio. Ima jaku momčad, a uz trenera kao što je on, sve je moguće. Bit će jaki, bit će nezgodni za sve ostale klubove, ali vidjet ćemo što će se zapravo događati tijekom sezone. Imaju jednake izglede kao i drugi, s time što je njihovo najveće pojačanje zapravo Mourinho, koji ima iskustva u Engleskoj i već je osvajao naslov prvaka.

Svi najavljuju jače klubove, a ti si se spominjao i u kontekstu prelaska u redove Arsenala. Kakvi su izgledi da Arsene Wenger napokon \"odriješi kesu\"?

– Svi u Engleskoj čekaju da se to dogodi. Arsenal je stabilan klub, ali ne kupuje velike igrače. Postoje najave da bi ove sezone i oni mogli dovesti nekoliko velikih imena, ali još se ništa ne događa po tom pitanju. Vidjet ćemo. Prijelazni rok još nije gotov, tako da je sve otvoreno.

Moyes je zamijenio Fergusona. Prednost ili mana za United?

– Mislim da je odlična promjena. Moyes je zaslužio priliku da vodi Manchester United s obzirom na to da je 10-11 godina s uspjehom trenirao Everton. Ima iste ideje kao Alex Ferguson i mislim da se njihova filozofija igre neće znatnije promijeniti. Bitno je kako će ga igrači prihvatiti u svlačionici, ali uzimajući u obzir činjenicu da je za pomoćnike postavio Ryana Giggsa i Phila Nevilla, mislim da ne bi trebalo biti problema. United će i s Moyesom nastaviti istim putem.

\"Nije mi jasan Rooney\"

No, crveni vragovi imaju problema s Rooneyem, koji želi napustiti Old Traford?

– Uistinu ga ne razumijem. Ne razumijem što se događa po tom pitanju. Igra u jednom od najjačih klubova na svijetu, već je igrao s Van Persijem i ne vidim razlog zašto bi sada išao iz Uniteda. Nisam dovoljno upućen u tu situaciju, ali meni nema logike to da želi otići.

I Manchester City je promijenio trenera. Umjesto Roberta Mancinija na klupu je stigao Manuel Pellegrini. Što misliš koliko će to utjecati na Edina Džeku?

Susreti sa Slovačkom najbitniji

– Ako Pellegrini računa na njega, a svi vidimo da računa, onda mislim da za Edina neće biti problema. Za njega je bolje da ostane u Engleskoj jer se već prilagodio na stil igre i zna što ga čeka u idućoj sezoni. I ranije, kada je dobivao priliku, iskorištavao ju je, a sada vjerujem da će, ako bude češće igrao, biti još ubojitiji pred golom. Za mene je Edin jedan od najboljih napadača u Engleskoj, a bude li konstantno igrao, vjerujem da će dokazati kvalitetu i biti jedan od najboljih u Europi. On ima potencijal za to, samo mu netko treba pružiti šansu da taj potencijal i ostvari, a s Pellegrinijem nije daleko od toga.

City je doveo nekoliko dobrih nogometaša. Jesu li možda građani favoriti za naslov?

– Pa, najkonkretnije su se pojačali. Pellegrini je doveo zamjenu za svakog na terenu. Negredo će biti konkurencija Džeki, Jovetić će to biti Agüeru. Silva će se za mjesto boriti s Navasom, Fernandinho s Nasrijem i tako redom. Sezona je duga, a oni su pokriveni na svim mjestima kvalitetnim igračima. Budu li u formi, mislim da su možda i najozbiljniji konkurenti za naslov prvaka.

I na kraju, reprezentacija BiH u Brazilu?

– Prvo moramo riješiti taj dvomeč protiv Slovačke. Utakmica s reprezentacijom SAD-a odlična je provjera i s nestrpljenjem očekujem to okupljanje. Poslije toga dolaze mečevi sa Slovacima i, pobijedimo li u ta dva susreta, 90 posto smo sigurni putnici za Brazil. Međutim, sigurno neće biti lako. Pritisak je na nama, ali dat ćemo maksimum da ostvarimo pobjede i prvi put odvedemo Bosnu i Hercegovinu na veliko natjecanje – zaključio je na kraju Begović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije