'Srbija protiv nasilja'

Deseci tisuća građana ne odustaju od zahtjeva. Ponovno prosvjeduju: 'Vučiću, odlazi'

Šesti prosvjed 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu
Foto: REUTERS/Zorana Jevtic
1/22
09.06.2023.
u 21:53

Između ostaloga, traži se smjena vodstva RTS-a te oduzimanje nacionalnih frekvencija komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy

Prosvjed "Srbija protiv nasilja", šesti u nizu nakon dvije tragedije u beogradskoj osnovnoj školi i dva sela kod Mladenovca, održan je danas u Beogradu. Prosvjedi su potaknuti dvjema masovnim pucnjavama s početka svibnja, kada je ubijeno 18 mladih ljudi koje prosvjednici vide kao žrtve toleriranja nasilja u javnom prostoru i medijima pod kontrolom vlasti. Prosvjednici traže ispunjenje zahtjeva koji su definirani prije više od mjesec dana. 

Na popisu zahtjeva su smjena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića, direktora sigurnosne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, nakon što je prethodno pod pritiskom javnosti ostavku podnio ministar prosvjete Branko Ružić. Također, traži se smjena vodstva RTS-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy zbog kršenja zakona, promicanja nasilja i nemorala i emitiranja programa koji afirmiraju nasilje, kriminal i agresiju.

VIDEO Novi prosvjed u Beogradu

Tijek događaja: 

21:45 - Građani su se počeli razilaziti. Kako smo i ranije naveli, organizatori traže od građana da se na idućem prosvjedu okupe u još većem broju. 


21:15 - "Vučiću, odlazi", viču studenti koji su za razliku od dosadašnjih tjedana ovaj petak izašli u vrlo velikom broju. Kako saznajemo s terena, iako je prosvjed "Srbija protiv nasilja" počeo u 18 sati, u 21 sat i dalje su tisuće na ulicama u prstenu kojim su okružili zgradu Vlade Srbije. Organizatori prosvjeda najavljuju nastavak akcija.

VIDEO Građani uzvikuju 'Vučiću, odlazi' (snimila Lana Stanisavljević)


20:44 - Dio prosvjednika stigao je do Vlade gdje je promet obustavljen. Kako je ranije najavljeno, planirano je da se zgrada u potpunosti okruži. Ispred zgrade Vlade Srbije građani uzvikuju: "Vučiću, odlazi" i "Ostavke". 


20:38 - Pogledajte prizore današnjeg prosvjeda u Beogradu. 

Šesti prosvjed 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu
1/20

19:54 - Prema informacijama portala Danas.rs, na prosvjedu se okupilo nekoliko desetaka tisuća građana.


19:50 - Transparent s natpisom "Vučiću, odlazi" pušten je u zrak na balonima.

Prosvjed u Beogradu
Foto: REUTERS/Zorana Jevtic


19:44 - Nakon nekoliko govora, građani su krenuli u prosvjedu šetnju.


19:30 - Glumac Hadži Nenad Maričić najavio je da će "prosvjedi poprimiti novi oblik".

"S pozornice ćemo krenuti u nove akcije pa pozivam da vas sljedeći put bude više nego ikada. Nema povratka. Nema odustajanja. Pobjeda je pred vratima", naveo je.

VEZANI ČLANCI:


19:02 - Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović istaknuo je da je više od tisuću članova srpske akademske zajednice podržalo zahtjeve.

"Više od 1.000 nastavnika, profesora, suradnika potpisalo je proglas kojim se akademska zajednica pridružuje zahtjevima ovog prosvjeda. Želim se zahvaliti kolegi Svetislavu Kostiću koji je pokrenuo cijelu stvar", rekao je Jovanović.


18:50 - Glumac Hadži Nenad Maričić uvodno se obratio na prosvjedu te poručio: "Predugo smo čekali. Predugo smo šutjeli, a onda smo nakon dvije tragedije strpljivo čekali da nam se ispune zahtjevi. Nikada ne smijemo zaboraviti što nas je ovdje okupilo - ogromna tragedija i nepravedno prekinuti dječji snovi". 


18:15 - Oko 18 sati počelo je okupljanje ispred Skupštine gdje je promet zaustavljen. Nekoliko građana nosi transparente koji prikazuju Aleksandra Vučića i Anu Brnabić odjevene u odjeću koja aludira na uniforme za zatvorenike, navodi Nova.rs.


17:30 - Na prethodnom petom prosvjedu okupili su se deseci tisuća građana. Njemu se pridružili brojni glumci, glazbeni i druge javne osobe. Plakat s likom predsjednika Aleksandra Vučića odletio je s prosvjeda na balonima, a građani su ispred zgrade Predsjedništva uzvikivali: "Vučiću, odlazi".

VEZANI ČLANCI:


17:25 - Prije dva dana, podsjetimo, srbijanska premijerka Ana Brnabić ponudila je u javnom obraćanju svoju ostavku, a predsjednik Aleksandar Vučić najavio je mogućnost raspuštanja parlamenta i odluku o izvanrednim izborima u roku od 45 do 60 dana.

"Jasno je da ćemo imati prijevremene parlamentarne izbore, samo je pitanje mjeseca kada će se oni dogoditi", rekao je Vučić te kazao kako vjeruje da će vladajući "pronaći sugovornike" u oporbenom korpusu, a ako ne - slijede izbori. Vučić je objasnio mogući scenarij - ostavka Ane Brnabić i raspuštanje skupštine, uz rok od 30 dana koji kao predsjednik ima da ponudi mandat za sastav buduće vlade.

Komentara 16

DU
Deleted user
02:55 10.06.2023.

Ne razumijem sto mi imamo od toga. Vucic ili ne-Vucic nama ista stvar.

OB
Oblacni
07:24 10.06.2023.

Mislim ono, koga briga? Tko god tamo na vlast dodje, nama je isto, za nas je to neprijateljska drzava bila, jeste i uvijek ce to biti. Mi moramo s niima uvijek na oprezu biti i uvijek spremni braniti se, nisu oni bez vraga jedina drzava u Europi koja podrzava rusku agresiju na Ukrajinu.

DU
Deleted user
10:51 10.06.2023.

1. pitanje jesu libovo vijestibiz HR, EU ili svijeta? 2. pitanje da li se radi o dnevnoj dozi provokacija i propagande guranja istocnjacke balkanske politike?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije