Posjet Angeli Merkel

Berlin: Tsipras bez jasnog plana reformi ne 
mora ni dolaziti

Alexis Tsipras
Foto: DPA/PIXSELL
23.03.2015.
u 14:15

Hitno rješavanje problema korupcije i neplaćanja poreza traži i SPD, inače naklonjen Ateni

Čelnik najzaduženije europske države Alexis Tsipras susrest će se danas s čelnicom najmoćnije europske države Angelom Merkel.

Nema popuštanja Ateni

I to nakon tjedna koji su obilježile teške riječi o ratnim reparacijama te pokazivanja srednjeg prsta. Grčki premijer dolazi u Berlin kako bi pokušao omekšati stav kancelarke najvećeg grčkog vjerovnika Njemačke te pokušati ostvariti još jedan otpis dugova.

Koliko je takav scenarij realan, teško je reći, no u njega ne vjeruju ni grčki, a ni njemački analitičari.

Mediji u Ateni pišu kako je teško očekivati da će Merkel odustati od čvrstih stavova o nužnosti nastavka bolnih i masovnih rezova, i to ne samo deklarativnih i načelnih već i konkretnih, koje bi Tsipras danas trebao predstaviti njemačkoj kancelarki. Da stvar za Tsiprasa bude gora, dan prije dolaska u Berlin veliki pritisak na Atenu stigao je i iz SPD-a, njemačkih socijaldemokrata koji s demokršćanima iz CDU-a vladaju u velikoj koaliciji, a koji su do sada pokazivali puno više razumijevanja za grčke probleme i bili im spremni popuštati. No čini se da su i socijaldemokrati izgubili strpljenje s Tsiprasom i Varoufakisom pa je šef frakcije SPD-a Thomas Oppermann jučer pozvao Tsiprasa da bez jasne liste reformi i ne dolazi u Berlin. SPD od Grčke traži da odmah dostavi plan kako će smanjiti i modernizirati javnu upravu, riješiti problem neplaćanja poreza i uspostaviti sustav za borbu s korupcijom.

Afera ministra uprave

– Bez kristalno jasne volje Atene za reformama nemoguće je govoriti o daljnjim paketima pomoći za Grčku – kazao je Oppermann za Spiegel. Tsiprasu u prilog ne ide ni najnovija afera koju je izazvao njegov ministar javne uprave zadužen za reforme i borbu protiv korupcije Giorgos Katrougalos, inače odvjetnik, koji je, prema pisanju atenskog lista To Vima, nekoliko dana nakon pobjede na izborima sklopio ugovor sa 300 radnika otpuštenih iz javnog sektora da će mu za povratak na posao isplatiti 12 posto od naknade štete koju će dobiti za vrijeme koje su bili bez posla. Naime, jedan od glavnih aduta Syrize bilo je vraćanje na posao 15 tisuća otpuštenih radnika javnog sektora i isplata odštete za vrijeme koje nisu radili. Iako je ministar kazao da to nije istina, Tsiprasu sigurno neće biti lako u Berlinu.

>> Kritično je: Grčka ima novca za samo još dva tjedna

Komentara 9

DU
Deleted user
17:16 23.03.2015.

Izbacite više tog komedijaša iz EU i nek se vrati štampanju drahme... Opet će cijela Grčka za čas biti puna milijunaša...

MR
mrkoje
15:36 23.03.2015.

zbog cega da ne dodje ! donosi sa sobom novi recept ,kako se pravi zaziki

Avatar Idler 3
Idler 3
20:20 23.03.2015.

Ček, ček, ček kaj to ni onaj buntovni anarho-ljevičar kaj bu pokazal mrskoj Merkelici, a gle sad. Ne kaj mu Angela ruku frče neg mu frče vuha ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije