INSPEKCIJA MINISTARSTVA SOCIJALE U TRI ŽUPANIJE

Beroš: Nisu utvrđeni propusti u Domu za starije i nemoćne u Splitu

Vili Beroš
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
25.04.2020.
u 18:52

Od 11. svibnja počinje normalizacija rada zdravstva, evaluirat će se liste čekanja i ponovno dogovarati dijagnostički postupci

U Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu nisu utvrđeni propusti, kazao je ministar Vili Beroš danas na redovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Nisu nađeni elementi krivog postupanja. Sve što je napravljeno sa zdravstvenog aspekta, koji se odnosi na funkcioniranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu, bilo je u skladu s propisima - kazao je ministar.

A djelatnici tog doma i danas su uputili otvoreno pismo kojim su ponovno apelirali da se zaustavi javni linč ravnatelja i djelatnika njihove ustanove, kako navode, koji sve ovo vrijeme trajanja epidemije rade iznimno težak posao u iznimno teškim uvjetima, a sve s ciljem zaštite zdravlja korisnika.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku rekli su nam da su proteklog tjedna domove obilazili timovi koje su imenovali županijski stožeri civilne zaštite. Kontrolirali su provedbu Upute za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi - kako županijske i državne tako i privatne i obiteljske te udomitelje, a u slučajevima gdje se utvrde neke nepravilnosti iz nadležnosti inspekcije resornog ministarstva, o tome obavještavaju Ministarstvo, koje pak u taj smještaj šalje svoju inspekciju.

Video: Evakuacija štićenika Doma za starije i nemoćne

- Upravo zahvaljujući toj suradnji inspekcija Ministarstva u srijedu je izašla u izvanredan nadzor na područje Krapinsko-zagorske županije u tri ustanove, u jedan dom za starije i nemoćne osobe i dva obiteljska doma za starije. U četvrtak je bila u nadzoru doma za starije na području Zagreba, a u petak su inspektori bili u nadzoru u ustanovi u Zagrebačkoj županiji - kazali su nam u Ministarstvu socijalne politike. Kako u drugoj fazi popuštanja, od 4. svibnja, počinje normalizacija rada zdravstvenih ustanova, pitanje je što s pacijentima kojima su termini u ožujku i travnju otkazani.

- Evaluirat će se liste čekanja i u odnosu na moguću ugrozu bolesnika, ponovno će se te pacijente zvati i dogovarati dijagnostički postupci. Razmišlja se i o uvođenju dodatnih smjena i rada vikendom, odnosno o preraspodjeli radnog vremena. Uključit ćemo i privatnike ako vidimo da iz bilo kojeg razloga nećemo stići. Moramo nadoknaditi zaostatke, ali upitno je u kojem opsegu - rekao je Beroš objašnjavajući da će to ovisiti i o raspoloživosti kadrova jer medicinsko osoblje s malom djecom neće moći prije 11. svibnja, kada kreće nastava, početi raditi. Do danas je u 24 sata oboljelo sedmero novih pacijenata pa je ukupan broj oboljelih od COVID-19 2016. Bilo je 30.913 testiranja, od čega 700 novih, a među testiranima je 6,52% pozitivnih.

Troje je preminulih, bili su starije dobi i kronično bolesni. Otpušteno je 489 pacijenata iz bolnica (13 u prethodna 24 sata), a novoozdravljenih s kućnog liječenja je 536 (39 novih), što su ukupno 1034 ozdravljena od COVID-19. To je rezultat zajedničkog promišljanja i discipline i tog recepta se dalje trebamo držati, naglasio je ministar Beroš. Da su pozitivni na koronavirus jučer se pokazalo i za tri pripadnika HV-a u operaciji KFOR na Kosovu te su helikopterom Vojske Crne Gore prebačeni na liječenje u KBC Split. Nemaju izražene simptome, osjećaju se dobro. Riječ je o pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz sastava 32. hrvatskog kontingenta operacije NATO-a.

Ključne riječi

Komentara 23

PU
Pukovnik
19:03 25.04.2020.

Pronađeno je cijepivo! Samo moraš niti HDZ-ov nesposobni uhljeb koji nije niti malo kvalificiran za posao koji obavljaš kao npr. ravnatelj staračkog doma i Covid 19 ti ne može ništa!

Avatar Gordan NJONJO
Gordan NJONJO
19:23 25.04.2020.

Ma jok Nije nitko kriv sto su starci pomrli!

Avatar mrljobrljo
mrljobrljo
20:27 25.04.2020.

.....nema dokaza.....izjaviše adz-ovci....kao inače....pa adz je poznat po poštenju i neuhljebljivanju .....krim.org.adz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije