ZAKONSKI NERED

Bez mirovine 2000 seljaka

06.10.2003.
u 00:00

Tražit ćemo od Zavoda za mirovinsko osiguranje da im se ne ukida mirovina, kaže načelnik Porezne uprave Tomislav Šnajder

Antun Laslo, lider seljaka iz Slavonije, dosad je mjesečno za sebe i suprugu plaćao oko 500 kuna doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Sada mu je stigla uplatnica na tisuću kuna za njega i 900 kuna za suprugu. Kaže da ne zna kako će to platiti jer mu troškovi pojedu svu zaradu. Uplatnice na slične iznose stižu i seljacima koji su već u mirovini i bave se poljoprivredom. No, njih nije pritisnula samo nova financijska obveza nego bi mogli ostati i bez mirovine.

Niz telefonskih poziva

- Jučer mi se jedan seljak obratio na ulici i požalio da su mu najavili da će ostati bez mirovine. Primio sam i niz telefonskih poziva, ali sve sam umirivao i govorio da su sigurno nešto pomiješali - kaže Laslo.

Teško je i stručnjacima shvatiti zakonsku zavrzlamu u kojoj su se našli seljaci, koja se ovih dana na stručnoj i političkoj razini pokušava raspetljati između Porezne uprave i mirovinskog fonda. Seljaci koji su poslušali preporuke i pozive vlasti da legaliziraju biznis i počnu voditi poslovne knjige postali su porezni obveznici. Od početka ove godine, osim poreza, oni na svoju zaradu moraju platiti i doprinose, o čemu im ovih dana na kućne adrese pristižu rješenja i uplatnice s neplaniranim financijskim obvezama.

Seljaci s liječnicima

Upravo se zbog doprinosa na sve oblike rada potkraj prošle godine mijenjao mirovinski zakon, i to tako da su svi seljaci koji vode poslovne knjige stavljeni u rang obrtnika i drugih osoba koje se bave samostalnom djelatnošću, kao što su odvjetnici, liječnici i slično. Zbog prevođenja u "obrtnike", seljacima pristižu veće uplatnice, jer im je viša osnovica za doprinose. No, isti zakon također kaže da će se svima koji nanovo steknu svojstvo osiguranika obustaviti isplata mirovina. Seljake je, dakle, jedan zakon prisilio da plaćaju doprinose, a drugi ih zbog toga kažnjava obustavom mirovine.

Nisu znali za doprinose

- Kad su se seljaci upisivali u registar, nisu znali da će se plaćati doprinosi, niti su oni registrirali obrt. Procjenjujem da se među poljoprivrednicima koji su ušli u registar nalazi od tisuću do dvije tisuće umirovljenika. Tražit ćemo od Zavod za mirovinsko osiguranje da im se ne ukida mirovina - kazao nam je Tomislav Šnajder, načelnik Porezne uprave Ministarstva financija, zadužen za doprinose.

- To bi bilo strašno i sramotno, pa ti su ljudi zaradili mirovinu. Ponovno se potvrdilo da je kod nas bolje čekati socijalnu pomoć nego raditi - kaže Laslo.

U mirovinskom zavodu kazali su nam da od Ministarstva financija očekaju popis poljoprivrednika, poreznih obveznika, koji će usporediti s evidencijom umirovljenika. Tek nakon što dobiju popis, uprava će donijeti odluku hoće li ići na dosljednu primjenu zakonske odredbe o uskrati mirovina seljacima ili će se tražiti drugo rješenje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije