Loše vijesti

Bez posla ostaje 362 radnika zlatarskog Preventa!

'zagorje - 31. 03. 2011., Zlatar, Hrvatska - zlatarski Prevent pred zatvaranjem'
''
01.04.2011.
u 09:24

Prevent je primio pismenu obavijest o otkazu narudžbi i prekidu ugovora s njemačkim Prevent DEV-om, a proizvodnja istječe 17. tjedan u godini

Već nekoliko godina u zlatarskom kraju nagađa se o situaciji i sudbini Preventa Zlatar d.o.o., poduzeća koje proizvodi automobilske navlake. Ovih dana priča se da je proizvodnji u Zlataru došao kraj te da će pogon Preventa biti zatvoren u svibnju, a oko 400 radnika ostat će bez posla jer se proizvodnja seli u istočne zemlje.

Dio stečajne mase

Na naš upit o situaciji u Preventu odgovorio je direktor Boris Kostanjšek, koji navodi da je Prevent Global d.d. iz Slovenj Gradeca, vlasnik zlatarskog Preventa, u kolovozu prošle godine otišao u stečaj, a zlatarski Prevent postao je dio stečajne mase. Budući da su narudžbe dolazile od Prevent DEV-a iz Njemačke kao jedinog kupca, Prevent Zlatar jedini je nastavio proizvodnju presvlaka u grupi. Sredinom ožujka Prevent je primio pismenu obavijest o otkazu narudžbi i prekidu ugovora s Prevent DEV-om. Dopisom otkazuju narudžbu za proizvodnju, a prema sadašnjim planovima proizvodnja u Zlataru istječe 17. kalendarskog tjedna u godini.

Neopoziva odluka

Nakon primljene obavijesti održan je i sastanak na operativnoj razini, na kojem je Prevent DEV dao do znanja da je odluka o prekidu Ugovora o poslovnoj suradnji konačna i neopoziva. U gradu Zlataru i okolnim mjestima Prevent Zlatar d.o.o. glavni je poslodavac koji je redovito isplaćivao plaće radnicima, uredno podmirivao sve obaveze prema državi i dobavljačima te nije bio blokiran nijedan dan u svome poslovanju. – Obavijest o prekidu ugovora i proizvodnje izazvala je šok i nevjericu svih 362 zaposlenika. Budući da u gradu Zlataru i okolnim mjestima Prevent predstavlja glavnog poslodavca, zatvaranje proizvodnje i gubitak radnih mjesta ugrožava egzistenciju brojnih obitelji.

_ S obzirom na tešku i iznimno osjetljivu novonastalu situaciju koja vlada među svim zaposlenima, uključili smo sve moguće institucije u rješavanje problema – stoji u odgovoru koji potpisuje direktor Preventa Zlatar Boris Kostanjšek. Pomoći želi i Krapinsko-zagorska županija, koja je zatražila hitan sastanak u Preventu, kako bi se potražilo rješenje i način za pomoć radnicima. Inače, Preventov pogon u Zlataru otvoren je 2001. godine kao dio slovenskog multinacionalnog koncerna koji je okupljao tvornice diljem svijeta.

Želimo naći zamjensku industriju koja bi ušla u pogon Preventa

- Na razgovorima u Ministarstvu gospodarstva pokušavamo pronaći način kako pomoći tim radnicima. Budući da je slovenski Prevent u stečaju, a pogon u Zlataru vlasništvo jedne slovenske banke s centralom u Njemačkoj, razgovarali smo o tome bi li se mogla naći neka zamjenska industrija koju je moguće instalirati u pogon Preventa. Tada bi netko morao kupiti Prevent iz stečajne mase od banke i pokrenuti proizvodnju – kaže Kopjar te ističe da će biti ogromna šteta za Zlatar i okolni kraj ako nestane tako velika tvrtka.

Ključne riječi

Komentara 4

KI
kiki29
20:24 01.04.2011.

da se radi o firmi u domaćem vlasništvu država bi je prcala sa planom i programom sanacije, sa otkaznim rokovima, restrukturiranjima i sličnim pi...rijama s kojima tlači domicilno stanovništvo koje nekaj dela, a ovak, stancima mogu puhati u alatku za pišanje....

LU
ludva
00:31 02.04.2011.

stvarno ide sve gore i gore.. a novih radnih mjesta ni za lijek.... uz još takvu prometnu izolaciju... loše nam se piše...

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
21:22 04.04.2011.

Kad propadne Kamensko,onda se o tome trubi na TV-u \"dan i noć\".Kad propadne Jadran-kamen,Uzor i in.,...i isto tako,a kad u Zagorju propadne poduzeće u medijima (osim lokalnim) niti glasa.U zadnjih 10 godina županija je s desetog mjesta u Hrvatskoj \"stigla\" na zadnje.Imamo najniže plače,ulaganja su pala za skoro 60 %,najveća nezaposlenost je u Krapinskoj županiji....Sve županije su nas pretekle,a sve rade i djeluju u istoj državi Hrvatskoj.Na vlsti je SDP a za ništa nije kriv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije