Danas u Večernjem

Biden i Merkel: Srbija svoje nesuglasice mora riješiti izravno s Hrvatskom

Naslovnica
Foto: VL
1/2
15.12.2016.
u 00:02

Prvi šamar premijer Plenković uputio je Rusiji za posjeta Ukrajini, a drugi šamar zažario je Srbiju jer joj je RH blokirala pregovore s EU

Kada su dečki iz Bruxellesa preuzeli HDZ, a potom i Vladu, bilo je očekivano da će njihov fokus, jer im je to po vokaciji određeno, biti velikim dijelom na vanjskoj politici. No malo tko je očekivao da će u nepuna dva mjeseca Vlade bruxelleski dečki zaigrati na više međunarodnih fronti.

Prvi šamar premijer Plenković uputio je Rusiji za nedavna posjeta Ukrajini, a drugi šamar zažario je Srbiju jer joj je Hrvatska blokirala pregovore s EU nezadovoljna tretmanom hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. U sve se upetljao i američki potpredsjednik Joe Biden, koji je nazvao premijera Plenkovića, a srpski premijer Vučić protumačio je da ni Bidenov poziv nije bio dovoljan da Hrvatska odustane od blokade pregovora Srbije s Unijom.

Izvori iz institucija EU, koji govore pod uvjetom anonimnosti jer ne smiju iznositi sadržaje diplomatski osjetljivih razgovora u javnost, kažu da je poziv američkog potpredsjednika Joea Bidena premijeru Andreju Plenkoviću bio koordiniran i s porukom njemačke kancelarke Angele Merkel da bilateralna pitanja Hrvatske i Srbije treba rješavati bilateralno (što implicira poruku: ne kroz pregovore Srbije s EU), ali i sa stavom Europske komisije koja pokušava uvjeriti i premijera Andreja Plenkovića i ministra Davora Ivu Stiera da uklone rezervu oko otvaranja 26. poglavlja sa Srbijom.

Komisija, naime, smatra da se pitanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina rješava kroz već otvoreno 23. poglavlje, a ne kroz 26. poglavlje za čije otvaranje Hrvatska prekjučer nije dala suglasnost.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem izdanju donosimo i sljedeće teme:

>>Subvencije za prvu nekretninu: Prilika za 1000 mladih

>>Prostitutkama iz Gajeve ‘Ivo Pilar’ za ispovijest nudi 200 kn

>>Splitu prijeti bankrot zbog Arene

>>Kako će 15 novih poreznih zakona utjecati na vaše obitelji i tvrtke

Foto: VLm

Komentara 8

Avatar Mad Rascal
Mad Rascal
23:06 14.12.2016.

Ne razumijem u cemu je problem> Zar gosp. Dacic nije rekao da je izgubio interes za clanstvom u EU? Crnomorska ekonomska unija ih ceka rasirenih ruku..., bezuvjetno!

NA
navijeke
06:40 15.12.2016.

Nisam Plenkovićev glasač, ali... Po prvi put nakon Tuđmana hrvatska vlada ima jasan, odmjeren i prepoznatljiv stav, što je za svaku pohvalu. Nadam se da je ovo samo početak, a ne lastavica koja ne čini proljeće.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
22:50 14.12.2016.

Bože dragi naš Hrvatski, sidji pa vidji šta tvoji izaslanici Mesija Andrej BBh i Vrhovnica Madona Kolinda BBh rade sa tvojim najvjernijim narodom. Ovaj se uz ogromne žrve u krvi i materijalnim dobrima izbavio iz tamnice naroda, te izborio zaa svoju nezavisnu državu, a tvoji izaslanici, kada podviknu naši kobajagi prijatelji Biden i Merkelova, ga ponovno uvlače u zajednicu sa istočnim remetilcima (suglasnost za otvaranje poglavlja 26 će dati u siječnju). Tvoj vjerodomoljubni narod je iz tamnice, stupio u grobnicu naroda, tvoji izaslanici se uvuku u rektume naših transatlanskih gazda i pretvaraaju kako vode "herojski boj, za narod svoj". Nema druge, dobri naš hrvatski Bože da prosvjetliš um svojem najvjernijem narodu da ovim rektumašima oduzmu pravomoći i povjere misiju Tvojim istinski vjernim i pravovjernim slijedbenicima i braniteljima Generalu želji, Biskupu Vladi, Proroku Zlatanu i Bruni-Ivani Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije