VEČERNJAKOVA ANALITIČARKA U AMERICI

Grbeša: Biden se opraštao u suzama, a Hillary Clinton je održala najbolji govor u životu

Democratic National Convention (DNC) in Chicago
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS
1/5
20.08.2024.
u 08:08

Biden je Kamali Harris dao izravnu i jasnu podršku: "Obećavam da ću biti najbolji volonter kojeg će Kamala i Tim vidjeti', a Trumpa je nazvao "sucker" ("pušioničar"), piše iz Amerike Večernjakova analitičarka Marijana Grbeša

Američke stranačke konvencije spektakl su političkog kiča kakav ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji, pun euforije i kićenih slogana, fraza poput "volim vas", "Amerika je najbolja nacija na svijetu", "obitelj je sve" i slično. Prvi dan Demokratske konvencije bio je u potpunosti posvećen Joeu Bidenu, njegovim postignućima, moralu, liderstvu i ostavštini.  Bio je to pravi političko-obiteljski skup, ni približno nalik na groteskni, ali živopisni reality show kakav smo gledali na Republikanskoj konvenciji. Bilo je tu puno govorancija, političke patetike i suza, pogotovo kad su govorile Bidenova supruga Jill i kći Ashley.

Prvi dan zaključio je sam Joe Biden koji je bio u jako dobroj formi, fokusiran i uvjerljiv u nabrajanju svega što je njegova administracija napravila i demonizaciji Donalda Trumpa. Kamali Harris dao je izravnu i jasnu podršku. "Obećavam da ću biti najbolji volonter kojeg će Kamala i Tim vidjeti", a Trumpa je nazvao "sucker" ("pušioničar"). Biden je govorio oko 45 minuta, više nego kad je postao predsjednik. Obraćanje je završio riječima: "Amerika, Amerika – dao sam ti najbolje od sebe." Bio je to zapravo njegov oproštajni govor. U jednom trenutku na pozornicu je navodno spontano izašla Kamala Harris koja po planu treba prihvatiti nominaciju u četvrtak, posljednji dan konvencije.  

Od dojmljivijih momenata svakako treba izdvojiti nastup Hillary Clinton koja je održala vjerojatno najbolji govor u svom životu. Energična, autentična, pa i duhovita, Clinton je digla na noge publiku koja je joj je pljeskala dugih nekoliko minuta, uz ovacije. Njezina zahvala Bidenu koji je u američku politiku vratio ''dostojanstvo, pristojnost i kompetentnost'' zvučala je prilično moćno nakon čega je publika počela skandirati: "Hvala Joe!"

Ključne poruke konvencije su: "Borimo se – pobjeđujemo!", "Kamala za narod" i "Trump bježi!" Tema koja će sigurno dominirati u ovoj kampanji, a koja se naširoko spominjala i sinoć jest cijena hrane, odnosno namirnica.

VIDEO Joe Biden pogrešno identificirao potpredsjednicu Kamalu Harris kao Donalda Trumpa

Komentara 20

Avatar Kajman
Kajman
08:36 20.08.2024.

Trump je prolupali nepredvidivi starac, no ne može mu se osporiti kako se zalaže za neke temeljne vrijednosti do kojih bi svakom normalnom narodu trebalo biti važno. S druge strane ova Kamala se doimlje normalnijom no njeni woke stavovi dugoročno će biti puno opasniji i štetniji za društvo, ne samo američko. Čovjek nije pametan koga podržati, nekog tko je lud ili poremećen.

BU
busbus59
11:00 20.08.2024.

A jest vam analitičarka nema što! Nadmašila je i lažnog haškog svjedoka i glavnog tužiteljskog svjedoka proljećarima Puhovskog! Možete vi i niže,bolje se potrudite.

Avatar rubinet
rubinet
11:59 20.08.2024.

Jedino Harold Francis Callahan može riješiti tamošnje nagomilane probleme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije