ASEAN i SAD

Biden na summitu s čelnicima jugoistočne Azije: 'Pokrećemo novu eru!'

Joe Biden
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.05.2022.
u 23:51

Sjedinjene Države i ASEAN dijele viziju za ovu regiju i zajedno ćemo se čuvati od prijetnji međunarodnim pravilima i normama - rekla je Kamala Harris.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je prvi summit u Washingtonu s čelnicima Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN) označio početkom "nove ere" u odnosima između SAD-a i bloka od deset nacija.

Drugog dana tog dvodnevnog sastanka, Biden je rekao da će "veliki dio povijesti našeg svijeta u idućih 50 godina biti napisan u zemljama ASEAN-a, a naš odnos s vama je budućnost u narednim godinama i desetljećima”. To je prvi summit koji je okupio čelnike ASEAN-a u Washingtonu i njihov prvi sastanak čiji je domaćin bio američki predsjednik od 2016. Bidenova administracija se nada da će se pokazati da Washington ostaje usredotočen na Indo-Pacifik i dugoročni izazov Kine, koju smatra glavnim konkurentom, unatoč krizi u Ukrajini.

- Pokrećemo novu eru u odnosima SAD-a i ASEAN-a - poručio je Biden.

Prethodno je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris rekla čelnicima ASEAN-a da će SAD ostati u regiji generacijama i naglasila potrebu održavanja slobode mora, za koju Washington kaže da je Kina osporava.

- Sjedinjene Države i ASEAN dijele viziju za ovu regiju i zajedno ćemo se čuvati od prijetnji međunarodnim pravilima i normama - rekla je Harris.

ASEAN čine Bruneji, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mianmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam, iako je čelnik Mianmara isključen sa summita zbog državnog udara prošle godine, a saveznik SAD-a Filipini u tranziciji je nakon izbora te ju zastupa ministar vanjskih poslova. Biden je u petak najavio i da imenuje novog veleposlanika u ASEAN-u, Yohannesa Abrahama, trenutno šefa osoblja njegovog Vijeća za nacionalnu sigurnost, da bi popunio mjesto upražnjeno od početka Trumpove administracije 2017.

VIDEO Prvom ruskom vojniku danas se sudi za ratni zločin, prijeti mu doživotni zatvor

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
16:46 14.05.2022.

Naj gora administracija i predsjednik Amerike u povijesti Amerika ima naj višu inflaciju u povijesti

VA
vadis1
15:34 14.05.2022.

Bravo Ameri! Di su god Angloamerikanci tu je napredak i pobjeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije