MASOVNE PUCNJAVE

Biden pozvao Kongres da zabrani jurišno oružje: 'Zaboga, koliko smo još pokolja spremni prihvatiti?'

U.S. President Joe Biden holds a meeting with baby formula manufacturers in Washington
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS
1/2
03.06.2022.
u 06:33

Sjedinjene Države, koje imaju višu stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja od bilo koje druge bogate nacije, posljednjih su tjedana potresene masovnim pucnjavom u trgovini u državi New York, u osnovnoj školi u Teksasu i zdravstvenoj ustanovi u Oklahomi.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u četvrtak Kongres da zabrani jurišno oružje, uvede provjeru podataka o svima koji ga kupuju kao i druge mjere kontrole oružja kako bi se zaustavio niz masovnih pucnjava koje su pogodile Sjedinjene Države.

U govoru emitiranom uživo iz Bijele kuće u udarnom terminu, Biden je pitao zemlju, zaprepaštenu nedavnim pucnjavama u  Teksasu,  Oklahomi i New Yorku, koliko bi ti slučajevi trebali promijeniti zakone o oružju u Americi.

"Zaboga, koliko smo još pokolja spremni prihvatiti?", upitao je Biden.

Predsjednik, demokrat, pozvao je na niz mjera kojima su se povijesno protivili republikanci u Kongresu, uključujući zabranu prodaje jurišnog oružja ili, ako to nije moguće, podizanje najniže dobi za kupnju tog oružja s 18 na 21 godinu te ukidanje zaštite proizvođača od tužbe za nasilje počinjeno njihovim oružjem.

VIDEO: Otkriveni novi detalji masakra u Teksasu, ubojica je neometano ušetao u školu: 'Ta vrata obično su bila zaključana'

"Ne možemo ponovno iznevjeriti američki narod", rekao je Biden, vršeći pritisak na republikance da se glasa o nacrtu zakona s mjerama kontrole oružja.

Sjedinjene Države, koje imaju višu stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja od bilo koje druge bogate nacije, posljednjih su tjedana potresene masovnim pucnjavom u trgovini u državi New York, u osnovnoj školi u Teksasu i zdravstvenoj ustanovi u Oklahomi.

Zakonodavci razmatraju mogućnost provjere podataka o kupcima oružja kako bi se dopustilo oduzmanje oružja osobama koje pate od mentalnih bolesti. No, sve nove mjere suočene su s velikim preprekama republikanaca, osobito u Senatu, a zabrana jurišnog oružja nema dovoljnu podršku da bi bila izglasana.

Unatoč političkim izazovima, Biden je pozvao Kongres da djeluje.

Zagovornici sigurnosti oružja traže od Bidena da sam poduzme strože mjere za sprječavanje oružanog nasilja, no Bijela kuća je u velikoj mjeri prebacila odgovornost na Kongres da donese zakone koji bi trebali imati veći učinak.

Odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa u četvrtak je radio na prijedlogu zakona koji bi trebao postrožiti nacionalne zakone o oružju, iako je malo vjerojatno da će ta mjera proći u Senatu.

Bidenovo večernje obraćanje trebalo bi natjerati zakonodavce da donesu zakone te da ova problematika biračima ostane u prvom planu. Većina birača, i republikanaca i demokrata, želi strože zakone o oružju, no republikanci u Kongresu te neki umjereni demokrati već godinama blokiraju zakone.

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
11:21 03.06.2022.

kanađani imaju više oružja po glavi stanovnika, i daleko manje krvoprolića. znači, dostupnost oružja nije razlog. razlog je opća agresija kod amerikanaca, kauboji u njima žive i dalje (kauboji su oni koji su danima bili na livadama, jahali konje, i čuvali krave, ne revolveraši, ti nisu dugo živjeli). razlog je i način prehrane, zapanjuje činjenica kolko amerikanci jedu slatkog, šećer im je glavni dio prehrane. šećerni sirup, to posebno. plus da puno troše kukuruza, direktno i indirektno (kroz sirupe, sastavne dijelove drugih prehrambenih proizvoda). upravo kukuruz je taj po čemu se ameri razlikuju od svih ostalih. meksikanci su im po zločinima slični, ali u po potrošnji kukuruza.

Avatar Kukulkan
Kukulkan
10:01 03.06.2022.

Naj jace su mi karikature na Americkim medijama kako djeca idu u skolu sa punom bojnom opremom. Posle izjave Trumpana kako se samo sa oruzjem moze sprjecit pokolje

CE
CenzuriranUskoro
09:36 03.06.2022.

Što inače LEFTARDI kažu o zabranama kada dođe pitanje koje se kosi njihovim svjetonazorima? Nego neka objasni policija kod pucnjave u Teksasu zašto su sat vremena čekali da trans-dečko pobije 17. djece i 2. odraslih i nisu dozvolili da roditelji za to vrijeme uđu i riješe nakazu sami kao što smo to vidjeli kod sličnog pokušaja koju godinu prije u Crkvi u Teksasu? Zašto su zabranili da učitelji budu naoružani? I ono najvažnije jer ubojstvo napravljeno legalnim oružjem, zašto branite legalnu kupnju dok ilegalnog ima napretek i dolazi redovno iz srednje amerike?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije