udar na vrh hdz-a

Bilaver: Predsjednice, trebate psihijatra, uništavate živote

\'frankbilaver01_nnn_unu_0603\'
Foto: VL
1/3
07.03.2012.
u 10:00

Bilaver je i dalje prilično utjecajan u koordiniranju glasova dijaspore

Borba za tron HDZ-a postaje sve izravnija i grublja. U proteklih nekoliko dana, s različitih adresa, a s istim ciljem prema sadašnjoj šefici HDZ-a Jadranki Kosor odaslani su “s terena” javni napadi. Konkretniju sezonu izravnih napada otvorio je kontroverzni Frank Bilaver, formalni predsjednik HDZ-a za SAD i jedan od najbližih suradnika Ive Sanadera. U utorak se otvorenim pismom protiv J. Kosor javila iz Splita Sanja Bilač, najžešća oponentica politici koaliranja s bracom i sekom Kerum. U svom prvom pismu Bilaver je vrlo grubo navalio na lik i djelo J. Kosor. Prosvjeduje zbog toga što J. Kosor zanemaruje iseljeništvo, a optužuje je da je krenula u “osvetničku borbu uništavanja svojeg prethodnika s mnogim naručenim novinskim člancima”. Bilaver piše kako predsjednica stranke zastrašuje sve koji ne misle poput nje i zaključuje: “Trebate pomoć psihijatra, jer davno su prošla vremena kad se vladalo komunistički, prijetilo i ljudima uništavalo živote.”

Zahvala na hrabrosti

J. Kosor i inače nema praksu odgovarati, a pogotovu zato što pojavu Bilavera neki tumače kao pokušaj Sanaderova utjecaja na tijek izbora u stranci iz koje je sramotno izbačen. Navode se i informacije da je Bilaver nakon izbijanja afere Fimi-media bio na popisu DORH-u zanimljivih osoba.

“Sramimo se do bola što imamo stranačkog ‘kolegu’ koji piše ovakav pamflet... Biti dezerter jednako je veleizdaji, J. Kosor će pobijediti velikom većinom”, Bilaveru odgovara Nediljko Karadža iz HDZ-a Baden-Württemberga.

Bez obzira na te kontroverze, Bilaver je i dalje prilično utjecajan u koordiniranju glasova dijaspore, tako da mu se, nakon prozivanja J. Kosor, mailovima javljaju i Darko Milinović i Andrija Hebrang. “Dragi prijatelju, pročitao sam Tvoja otvorena pisma predsjednici Stranke, i zahvaljujem Ti na hrabrosti i iskrenosti s kojima si ih pisao... siguran sam da ću, kada pobijedim na unutarstranačkim izborima, uz pomoć suradnika, vratiti HDZ na pobjednički put”, odgovara Milinović u svom mailu Bilaveru. Milinović završava ljubaznim srdačnim pozdravom. Isti dan, 2. ožujka, mail Bilaveru šalje i Hebrang. Objašnjava: “Predsjedništvo se nije sastalo za vrijeme cijele predizborne kampanje, a moj zahtjev da raspravljamo o rezultatima izbora odbija se već dva mjeseca! Nije se raspravljalo ni o koalicijama s Kerumom, Škare i Tuđmanom, sve smo to doznali iz novina! Čak i Program gospodarskog oporavka!”. Hebrang na kraju pisma kaže: “Jedino mi (HDZ) možemo štiti nacionalne interese, koje sadašnja Kukuriku koalicija ugrožava”.

Samo jedan ima šansu

Potom Bilaver, 3. ožujka, šalje javni poziv “Poštovanim stranačkim prijateljima, Milinoviću, Kujundžiću, Prgometu, Karamarku, Miloševiću”. Glavna mu je teza da za sve njih ima mjesta u vrhu HDZ-a, ali ne i na čelnoj poziciji, pa pledira da se udruže: “Samo jedan od Vas može biti predsjednik. Vas petoricu vezuje samo nekoliko zajedničkih stvari – vaše obećanje u koje se doslovce kunete da želite časno i pošteno služiti HDZ-u... te da sva petorica želite maknuti J. Kosor sa čela HDZ-a. I to je to. Da biste ostvarili što ste obećali, hitno morate zajedno sjesti i između sebe izabrati čovjeka kojeg ćete podržati za budućeg predsjednika HDZ-a. Kada to napravite, svi izaslanici (osim J. K.) dat će vam svoj glas”. I još im Bilaver poručuje da će ih J. Kosor, ostanu li tvrdoglavi i ne dogovore li se, “sve potući već u prvom krugu”. Neki od kandidata sigurno neće odgovoriti Bilaveru. Smatraju takve istupe provokacijom, a ne slažu se ni da bi isticanje samo jednog protukandidata J. Kosor osiguralo pobjedu oporbe. Naprotiv. Sanja Bilač, znana članica dalmatinskog HDZ-a, pridružuje se “pokretu otpora” i javno piše J. Kosor. “Zbog ozbiljnosti situacije i prijetećeg razvoja događaja, tražim Vašu neopozivu ostavku na mjesto predsjednice stranke”, jednostavna je S. Bilač. Dodaje da je nakon gubitka izbora J. Kosor iskazala tek “nepoštovanje članstva i ugrozila budućnost stranke”. Paradoksalno je da “takvu politiku vodi osoba koja sebe predstavlja političarkom 21. stoljeća, a Vaše političko djelovanje karakteriziraju boljševizam i njegovanje kulta ličnosti”. Ti napadi ostavljaju dojam u javnosti, no pitanje je koliko će se “uhvatiti” među članovima. Objektivno, Bilaver nema težine, a ni S. Bilač, za koju tvrde da je isto “ispala iz Sanaderova šešira”. J. Kosor ne komentira pisma, no Vladimir Šeks tvrdi da “79 posto ispitanika birača HDZ-a ističe J. Kosor kao prvu osobu u HDZ-u”.

Komentara 85

Avatar puky
puky
10:26 07.03.2012.

\"Sindikalci Holdinga ne odustaju od smanjenja radničkih prava, pa Uprava razmišlja o otkazima ugovora na određeno vrijeme\" ... a da sam u pravu o potrebi novinara i urednika iz VL-a malo da sa specijalistima porazgovarju dokazuje i ova gore rečenicaica ... pa tko normalan može napisat da sindikalci ne odustaju od smanjenja radničkih prava ?!?! ... pa isti ti koji pišu i sva ostala sranja a i oni koji im to objavljuju ... samo su im imena druga ... strava ...

OB
-obrisani-
10:35 07.03.2012.

a i liči mi na milogševića....

MR
mravac8
11:22 07.03.2012.

oziRis Hoćeš kazati da 220.000 HDZ-ovaca ne mogu ništa - pojedincima? Koji onda uništavaju državu, drže psihijatarskog bolesnika na vlasti ........ Jbt., pa zar su 220.000 Hrvata i HDZ-ovaca tolike ovce?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije