Najugroženiji stariji

Bilježe rekordnu smrtnost od koronavirusa, savjetuju školama uvođenje maski

Koronavirus
Foto: REUTERS
1/3
22.07.2022.
u 12:08

Novi Zeland bilježi rekordan broj smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19, a novi val zaraze varijantom omikron posebice se pokazao pogubnim za starije stanovništvo, javlja u petak Reuters.

Po podacima ministarstva zdravstva Novog Zelanda, u sedam dana, do 16. srpnja, od COVID-a 19 je umrla 151 osoba, dok je u najgorem tjednu prethodnog vala u ožujku umrlo 115 ljudi.

U posljednja 24 sata od novog koronavirusa je umrlo 26 ljudi, svi stariji od 60 godina.

U novom valu zaraze na Novom Zelandu, zemlji s 5,1 milijuna stanovnika, prevladava podvarijanta omikrona BA.5.

Zabilježeno je 64.780 aktivnih slučajeva u tjedan dana, no vlasti tvrda da se veliki broj zaraza ne prijavljuje.

Brzi odgovor vlasti na pandemiju, uz vrlo stroge restrikcije i visoku procijepljenost, bio je smatran primjerom borbe protiv koronavirusa, a od kraja prošle godine zaraza se nesmiljeno širi.

Foto: REUTERS/Ann Wang

Ambulante opće prakse, hitne službe i bolnice su pod pritiskom, no broj hospitalizacija je nešto manji nego u ožujku.

Iako vlada za sada ne uvodi ograničenja kretanja i obavezne maske u školama, ministarstvo obrazovanja savjetuje školama da vrate maske nakon što se djeca sljedeći tjedan vrate s praznika.

 

Komentara 9

CR
crnioraozx
12:20 22.07.2022.

Samo cijepljeni obolijevaju jer im je eliminiran imunitet .

V0
Vlaskoulicanec3.0
12:20 22.07.2022.

To je posljedica restriktivnih mjera u zadnje dvije i pol godine i time nedostatak prirodnog imuniteta. Plus naravno uništavanje istoga kroz cijepljenje ovim genskim otrovom! Plan djeluje...

DU
Deleted user
12:18 22.07.2022.

Velika procjepljenost, a ipak bilježe rekordnu smrtnost jer virus cijelo vrijeme mutira i cjepivo postaje neefikasno. Tko je mogao unijeti virus, ako u zemlju mogu samo oni procjepljeni? Vjerojatno onaj koji je cjepljen i zaražen. Znači da od siječnja 2019 svijet nije pronašao efikasno cjepivo, kao ni lijek koji mogao pomoći u smanjenju broja umrlih. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati u Australiji za koje je jedino važno posjedovanje dokumeta koji potvrđuje da si cijepljen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije