Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRODAVALI KRIVOTVORENE ISPRAVE KRIMINALCIMA IZ REGIJE

Bilo ih optuženo 11: Veina Srbija odbila izručiti, jedan u bijegu, jedan u austrijskom zatvoru, šestero se nagodilo...

Zadar: Vein i Fur pravomo?no oslobo?eni optužbe za protudržavni terorizam
Foto: Dino Stanin
1/2
25.04.2024.
u 08:20

Vein i ostali terete se da su si pribavili nepripadajuću imovinsku korist od 2,5 milijuna eura, a sve se događalo od kolovoza 2018. do 27. studenog 2019. Prema optužnici, mozak cijele operacije bio je Vein, koji je organizirao te je osmislio način kako da hrvatske isprave steknu kriminalci iz Srbije i Crne Gore.

Na početku, kada su uhićeni i kasnije u studenome 2020. optuženi, bilo ih je 11, a teretili su se da su krivotvorili hrvatske putovnice te ih prodavali raznim osobama, među kojima je bilo i viđenijih kriminalaca iz regije. Prema USKOK-u, na čelu te kriminalne organizacije bio je Nikola Vein, stari znanac hrvatske policije i pravosuđa, jer je u Hrvatskoj uhićivan te optuživan, a ponekad i suđen pod raznim optužbama od terrorizma preko utaje poreza do krivotvorenja isprava.

Tri godine nakon podizanja optužnice, dio optuženika se nagodio, dio je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a dio je po europskim zatvorima.... U ove posljednje spada Ivan Čerina, koji izdržava kaznu u Austriji do 17. svibnja 2028., zbog čega je postupak protiv njega razdvojen.

Inače, nakon što se u ožujku 2021. šestero od 11 okrivljenika, nakon priznanja krivnje nagodilo s USKOK-om, na optuženičkoj klupi su osim spomenutog Čerine, ostali još Vein, Milorad Božić, Mile Rađenović i Tatjana Aćimović. No stvarno je nazočan samo Božić, koji sa slobode dolazi na rasprave. Rađenović je u bijegu i za njim je raspisana tjeralica, dok su Vein i Tatjana Aćimović u Srbiji te će im se sudi u odsutnosti.

Naime, njih je dvoje bilo uhićeno u Srbiji i Hrvatska je tražila njihovo izručenje, no srbijanski sud je utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke da se oni izruče Hrvatskoj. Pa se tako sada u Hrvatskoj vodi postupak protiv njih dvoje, Rađenovića i Božića, s tim da ih je od njih četvero, troje nedostupno. 

VEZANI ČLANCI:

Vein i ostali terete se da su si pribavili nepripadajuću imovinsku korist od 2,5 milijuna eura, a sve se događalo od kolovoza 2018. do 27. studenog 2019. Prema optužnici, mozak cijele operacije bio je Vein, koji je organizirao te je osmislio način kako da hrvatske isprave steknu kriminalci iz Srbije i Crne Gore. Oni su za te usluge plaćali od 7.500 do 15.000 eura. Vein je prema optužnici USKOK-a pribavljao osobne podatke državljana Srbije koji su imali i hrvatsko državljanstvo i nisu im bile izdavane isprave s hrvatskim OIB-om. Kada bi bilo utvrđeno da se radi o osobama koje su upisane u maticu rođenih u Hrvatskoj i knjigu državljana RH u Srbiji, od nepoznatih osoba pribavljane su neoriginalne putne isprave Srbije s prethodno unesenim osobnim podacima hrvatskih državljana.

Potom su bili podneseni zahtjevi za izdavanjem hrvatskih osobnih isprava s umetnutim isprava stvarnih korisnika - kriminalaca iz Srbije i Crne Gore. Nakon toga su oni odlazili u policijske postaje u Hrvatskoj i podnosili zahtjeve za izdavanje osobnih isprava u žurnom postupku. Ništa ne sumnjajući, policijski službenici su im izdavali putne isprave i osobne iskaznice. Bilo je i slučajeva gdje su takve dokumente uz naknadu  podizale i opunomoćene osobe, nakon čega bi ih proslijedili stvarnim korisnicima. Ukupno je ovako pribavljeno 75 osobnih iskaznica i putnih isprava, a USKOK je u optužnici predložio da se od svih optuženih oduzme imovinska korist koju su nezakonito stekli.

FOTO Nova era u obrani neba: U četvrtak u Hrvatsku slijeću Rafali, jedni od najboljih borbenih aviona u svijetu

Zadar: Vein i Fur pravomo?no oslobo?eni optužbe za protudržavni terorizam
1/18

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije