Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privremeni predsjednik Irana

Bio pod sankcijama EU, dogovarao prodaju oružja Rusima: Dolazi umjesto Raisija

FILE PHOTO: Oman's Sultan Haitham bin Tariq visits Iran
Foto: Wana News Agency/REUTERS
1/4
20.05.2024.
u 11:22

Mokhber je 2010. sankcioniran od strane Europske unije zbog navodne umiješanosti u "aktivnosti nuklearnih i balističkih projektila", ali je s te liste maknut dvije godine kasnije

Nakon što je danas ujutro Teheran potvrdio smrt Ebrahima Raisia, predsjednika Irana, koji je poginuo u padu helikoptera, pretpostavlja se da će na njegovo mjesto privremeno zasjesti Mohammad Mokhber (59), kako prenosi Reuters. Takav postupak je predviđen iranskim Ustavom, dok se ne dogode novi izbori koji trebaju biti u roku od 50 dana. Mokhber je blizak vrhovnom vođi Irana, Aliju Hameneiju, koji ga je potvrdio za privremenog šefa izvršne vlasti u državi. "Mokber će upravljati izvršnom granom i dužan je s čelnicima zakonodavne i sudske grane dogovoriti izbore za novog predsjednika unutar najviše 50 dana", kazao je.

Mokhber je rođen 1. rujna 1955., a na funkciju potpredsjednika je došao 2021. godine, zajedno s Raisijem, koji je tada postao predsjednik. Bio je dio tima iranskih dužnosnika koji su u listopadu prošle godine posjetili Moskvu i dogovorili isporuku bespilotnih letjelica i raketa zemlja-zemlja ruskoj vojsci, rekli su izvori za Reuters. Zajedno s njim su bila još dva visoka dužnosnika Iranske revolucionarne garde i dužnosnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost. 

Prije nego što je postao potpredsjednik bio je i na čelu Setada, investicijskog fonda povezanog s vrhovnim vođom Irana, što oslikava njegovu bliskost s Khameneijem. Mokhber je 2010. sankcioniran od strane Europske unije zbog navodne umiješanosti u "aktivnosti nuklearnih i balističkih projektila", ali je s te liste maknut dvije godine kasnije.

VEZANI ČLANCI:

Ministarstvo financija SAD-a dodalo je Setad i 37 kompanija pod njihovim nadzorom na popis sankcioniranih subjekata. Setad se bavi prodajom nekretnina napuštenih nakon islamske revolucije, a njihov navodni cilj je plasirati većinu novca u humanitarne svrhe, ali tu je očito bilo neke sumnje od strane SAD-a. Setad je osnovan naredbom osnivača Islamske Republike 1979. godine, a osnovao ga je Khameneijev prethodnik, ajatolah Ruhholah Homeini, koji je pomoćnicima naredio da prodaju i upravljaju napuštenim nekretninama. 

GALERIJA Potraga za helikopterom iranskog predsjednika
FILE PHOTO: Oman's Sultan Haitham bin Tariq visits Iran
1/14

Komentara 4

IG
IgorY
15:28 20.05.2024.

Ako je bio pod sankcijama EU znači da je ok.

BI
billynik
13:25 20.05.2024.

Na temelju čega EU nekome nameće sankciji?

Avatar Moloh
Moloh
12:30 20.05.2024.

Hrvati su izgleda stvarno iranskog porijekla..Sudeći po količini članaka na temu pada helikoptera iranskog predsjednika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije