GUBICI SU OGROMNI

Bivša analitičarka Pentagona za Rusiju: Neće moći ovako još dugo, evo kada bi moglo doći do smirivanja rata

FILE PHOTO: A Ukrainian serviceman patrols a street next to damaged buildings in the town of Sudzha
Foto: Yan Dobronosov/REUTERS
1/7
20.08.2024.
u 15:43

Osim ljudskih resursa, i zalihe oružja iz sovjetskog doba brzo se smanjuju, što bi također moglo natjerati Rusiju na promjenu strategije

U intervjuu za Meduzu, Dara Massicot, viša znanstvena suradnica u programu za Rusiju i Euroaziju pri Carnegie Endowment for International Peace i bivša vodeća analitičarka Pentagona za Rusiju prognozirala je budućnost rata u Ukrajini. Prema njenim riječima, trenutni gubici koje Rusija trpi na bojištu postaju neodrživi, a posljedice bi mogle biti vidljive već do kraja 2024. godine.

Massicot ističe da Rusija trenutno gubi velik broj vojnika u svojim ofenzivama, a posljednja dva do tri mjeseca bila su posebno teška za Moskvu. "Ruski gubici počinju premašivati broj dobrovoljaca koji ulaze u službu. Neće moći ovako nastaviti još dugo jer bi u protivnom morali razmisliti o mobilizaciji, što Kremlj želi izbjeći," rekla je Massicot. Ona predviđa da će Rusija možda moći održavati trenutni tempo rata do kraja 2024., nakon čega će vjerojatno morati usporiti svoje operacije.

Osim ljudskih resursa, i zalihe oružja iz sovjetskog doba brzo se smanjuju, što bi također moglo natjerati Rusiju na promjenu strategije. S druge strane, i Ukrajina se suočava s izazovima, uključujući nedostatak vojnog osoblja i potencijalni kraj američke vojne pomoći krajem ove ili početkom sljedeće godine. Massicot također upozorava da bi resursna ograničenja mogla natjerati obje strane na preispitivanje svojih vojnih odluka tijekom 2025. godine. "Resursna ograničenja na obje strane počet će utjecati na njihove odluke na bojištu, a ljudi poput mene pratit će hoće li to dovesti do razgovora o prekidu vatre ili će završiti pat pozicijom," dodala je.

Kada je riječ o mogućoj ulozi treće strane u rješavanju sukoba, Massicot smatra da to ne bi trebala biti ni Sjedinjene Američke Države ni članica NATO-a. Prema njenom mišljenju, uloga posrednika mogla bi pripasti nekoj državi s Bliskog istoka ili, primjerice, Indiji, koja bi bila prihvatljiva i Ukrajini i Rusiji. "Čini mi se da bi ovu ulogu mogla preuzeti neka zemlja koja nije neutralna, ali koja nije previše uključena u ovaj rat," rekla je. Kada je riječ o Kini, Massicot smatra da bi Ukrajini bilo teško vjerovati Pekingu, s obzirom na to da Kina pruža financijsku podršku Rusiji te koristi svoju industrijsku bazu za obranu Moskve u ovom sukobu.

Massicot naglašava da bi Rusija mogla pokušati iskoristiti eventualni prekid sukoba za obnavljanje svojih snaga, čime bi se u budućnosti ponovno mogla upustiti u ofenzivu. Kao mogući mehanizam zaštite Ukrajine, ona predlaže koaliciju zemalja članica NATO-a koje bi sklopile bilateralne sporazume s Ukrajinom. Ipak, vjeruje da bi Rusija najviše strahovala od sigurnosnih jamstava koja bi Ukrajini mogla pružiti Sjedinjene Države. "Za sada su Sjedinjene Države obećale dugoročnu vojnu pomoć Ukrajini," zaključila je Massicot, ističući da će budući razvoj događaja ovisiti o političkoj volji i resursnim kapacitetima obje strane. 

VIDEO Ukrajinci srušili ključni ruski most: 'Njegovo uništenje moglo bi značajno otežati Putinove operacije'

Ključne riječi

Komentara 6

GN
GNKDZ1986
12:57 20.08.2024.

Massicot ističe da Rusija trenutno gubi velik broj vojnika u svojim ofenzivama, a posljednja dva do tri mjeseca bila su posebno teška za Moskvu. "Ruski gubici počinju premašivati broj dobrovoljaca koji ulaze u službu. Neće moći ovako nastaviti još dugo jer bi u protivnom morali razmisliti o mobilizaciji, što Kremlj želi izbjeći," rekla je Massicot. Ona predviđa da će Rusija možda moći održavati trenutni tempo rata do kraja 2024., nakon čega će vjerojatno morati usporiti svoje operacije.......Ukratko ako ne potpiše Kina neki mirovni sporazum u ime Rusije još ove godine iduće godine će biti Rusima najbitnije servisirati redovito poljoprivredne strojeve.

BR
Brayton
00:14 21.08.2024.

Pozdrav braći Rusima ,Bog i istina su sa vama !

Avatar superhik74
superhik74
17:14 20.08.2024.

Po tim tzv. "analiticarima" (propagandistima) rusi su ostali bez oruzja jos 2022 godine. Svi se sjecamo kako su Wagnerovci "jurisali na Bakhmut s lopatama". Toliko o zapadnim "analiticarima" i njihovim "prognozama". Klasicno propagandno pranje mozga medjutim ne moze promjeniti realnost koja je za Ukrajinski rezim katastrofalna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije