OPTUŽBE OD PRIJE 17 GODINA

Bivši načelnik Molvi i bivši saborski zastupnik HSS-a uvjetno osuđen

Zagreb: Objavljena presuda Ivanu Kolaru za zlouporabu položaja i ovlasti
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
11.09.2024.
u 17:00

Na istovjetnu kaznu kao i Kolar, nepravomoćno je osuđen i Anđelko Toš, vlasnike građevinske tvrtke Jata, dok je Željko Radić, direktor spomenute tvrtke uvjetno osuđen na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Ivan Kolar odavno više nije načelnik općine Molve. Niti je saborski zastupnik HSS-a. No na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je zbog zloporabe položaja uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od pet godina jer je prije 17 godina oštetio općinu Molve. Riječ je o ponovljenom suđenju, jer je prethodna osuđujuća uvjetna presuda iz 2018. ukinuta, a Kolara se teretilo da je općinu Molve oštetio za 515.000 eura, a Croatia banku za 97.157 eura i to zato što je tvrtki Jata omogućio da stekne nepripadajuću imovinsku korist od 612.191 eura.

Na istovjetnu kaznu kao i Kolar, nepravomoćno je osuđen i Anđelko Toš, vlasnike građevinske tvrtke Jata, dok je Željko Radić, direktor spomenute tvrtke uvjetno osuđen na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Prema nepravomoćnoj presudi, trojica optuženika moraju Croatia banci nadoknaditi 97.157 eura, a općini Molve 62.109 eura. Osim toga, Kolar i Toš, općini Molve moraju nadoknaditi još dodatnih 452.924 eura.

Njih su trojica bila uhićena pomalo davne 2010. u akciji Pročistač, koja se bavila nezakonitostima koje su otkrivene prilikom izgradnje pročistača otpadnih voda u Molvama. Prema optužnici Kolara je pogodovao Tošovoj tvrtki prilikom dodijele posla na izgradnji pročistača. On je načelnik Molvi bio 12 godina, u Hrvatskom saboru je bio u tri mandata, bio je i predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza te savjetnik ministra poljoprivrede. S te je dužnosti razriješen odmah nakon uhićenja. Izbore u Molvama je izgubio 2009. od HDZ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije