ALICE LEAL GUO

Mislili su da je samo političarka, a onda se otkrilo njezino bogatstvo i krenula je sumnja da je špijunka

Napada? drži 30-ak taoca u trgova?kom centru na Filipinima
Foto: ROUELLE UMALI/XINHUA
1/3
05.09.2024.
u 23:30

Njena politička karijera privukla je pažnju kada je, kao političarka koja je tek započela svoj mandat, naglo stekla milijune.

Nakon višemjesečnog bijega, bivša gradonačelnica iz Filipina, koja se tereti za povezanost s kineskim kriminalnim mrežama, uhićena je u Indoneziji, objavili su filipinski dužnosnici u srijedu. Alice Leal Guo, poznata kao Guo Hua Ping, državljanka Kine prema filipinskim imigracijskim vlastima, pobjegla je iz zemlje u srpnju nakon što je u njezinu rodnom gradu otkrivena prijevarna operacija velikih razmjera.

Skandal je mjesecima potresao Filipine dok su zakonodavci istraživali navode o Guoinim vezama s ilegalnim kockanjem, pranjem novca, trgovinom ljudima i prevarama. Senatska istraga otkrila je šokantne detalje o kompleksu u kojem je bilo zatočeno više od 800 ljudi, uključujući Filipince, Kineze i Vijetnamce, koji su bili prisiljeni raditi u centru za prevaru, piše CNN

Guo, 34-godišnja političarka koja je iznenada postala bogata, pobjegla je iz zemlje u tajnosti, koristeći mrežu kombija i malih brodova. Vlasti vjeruju da je iz Filipina prešla u Maleziju, Singapur, a zatim u Indoneziju, gdje ju je lokalna policija uhvatila u Tangerangu.

U videu koji su objavile filipinske vlasti, Guo je prikazana u ružičastoj pidžami i bijeloj jakni kako je vode niz stubište indonezijske policijske postaje. Filipinski predsjednik Ferdinand Marcos Jr. pohvalio je snage reda za njezino uhićenje, izjavivši da "ruka pravde uvijek doseže one koji pokušavaju izbjeći odgovornost". Guoini odvjetnici izrazili su zadovoljstvo njezinim uhićenjem, tvrdeći da će sada imati priliku "odgovoriti na optužbe". U isto vrijeme, filipinska javnost ostaje fascinirana njezinom životnom pričom i političkom karijerom, piše CNN

Guo je izabrana za gradonačelnicu grada Bambana 2022. godine, a njezina kampanja bila je obilježena entuzijazmom i bliskošću s građanima. No, njezin naizgled običan život na farmi i radna etika postali su upitni kada je u svibnju ove godine predsjednička komisija za borbu protiv organiziranog kriminala (PAOCC) dobila dojave o radnicima koji su bili zatočeni u njezinu gradu. Naknadni policijski upadi otkrili su ilegalne operacije, uključujući prijevare u kojima su radnici bili prisiljeni izvoditi tzv. "ljubavne prevare".

Guo je, navodno, djelovala kao "kineski agent" unutar Filipina, koristeći svoju poziciju gradonačelnice kako bi osigurala pristup ključnim informacijama i resursima. Tijekom senatske istrage, postavljana su brojna pitanja o njezinu porijeklu i kontaktima s kineskim poslovnim partnerima, koji su ranije bili povezani s kaznenim djelima. Te sumnje su dodatno pojačane kada su vlasti otkrile njezine bliske veze s kineskim kriminalnim organizacijama koje su koristile Filipine kao platformu za ilegalne aktivnosti, uključujući pranje novca i širenje ilegalnog kockanja preko interneta. 

VEZANI ČLANCI: 

Guo je u svojim svjedočenjima izbjegavala odgovarati na pitanja o svojoj kineskoj obitelji i poslovnim vezama, što je dodatno podiglo sumnju među filipinskim zakonodavcima. Njeno stvarno ime, Guo Hua Ping, identificirano je kroz imigracijske zapise iz 2005. godine, a Nacionalni istražni ured (NBI) potvrdio je da njezini otisci prstiju odgovaraju onima kineske državljanke istog imena. Ovi dokazi potaknuli su spekulacije da je Guo radila kao "prikriveni agent" za kineske interese na Filipinima, koristeći politički položaj za infiltraciju u filipinsko društvo.

Senatska istraga u Guoinu životu i poslovnim vezama otkrila je brojne nepravilnosti, uključujući povezanost s kineskim kriminalcima i pranjem novca. Otkriveno je da je Guo 2019. godine osnovala tvrtku Baofu Land Development zajedno s kineskim partnerima, od kojih su neki već služili kazne zbog prijevara. Filipinske vlasti podigle su optužnice protiv Guo i njezinih suradnika za pranje više od 1,8 milijuna dolara zarađenih kriminalnim aktivnostima. Također, podnijeli su zahtjev za zapljenu njezine imovine u vrijednosti većoj od 6 milijardi filipinskih pesosa.

Guo je pobjegla prije nego što su optužbe formalno podignute, ali filipinske vlasti sada nastoje kazneno goniti sve koji su joj pomogli u bijegu. Predsjednik Marcos Jr. je naglasio da će Guo imati pravo na pošteno suđenje, ali je istaknuo da će vlada brzo djelovati kako bi osigurala pravdu.

>>> FOTO Teroristički napadi, atentat na Putina, ekonomska kriza... Ovo je Baba Vanga predvidjela za 2024.

Napada? drži 30-ak taoca u trgova?kom centru na Filipinima
1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije