POSAO CVATE

Biznis s tunama Ante Gotovine sve više raste: U Japanu obožavaju njegovu ribu, zbog jednog detalja ne može sve izvesti

Ante Gotovina darovao 22 vitraja crkvi u Pakoštanima
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/4
13.05.2024.
u 08:18

Gotovina je u marikulturu ušao 2013. godine u partnerstvu s Milanom Mandićem, suvlasnikom tvrtke Jadran tuna iz Biograda.

Rast prihoda za osam milijuna eura u godinu dana, sa 16,3 milijuna eura na više od 24 milijuna eura, dokazuje da je tvrtka Pelagos net farma d.o.o., čiji je suvlasnik Ante Gotovina, zaista na pravom putu da postane još konkurentnija u tom sektoru. Na izvozu je Gotovinina tvrtka tijekom 2023. godine ostvarila 20,5 milijuna eura te je prijavila ostvarenu dobit od 3,14 milijuna eura, a čini se da je zadržala treće mjesto među najjačim tvrtkama u Hrvatskoj specijaliziranim za uzgoj, izlov i preradu morske ribe koje iz godine u godinu ostvaruju snažan rast poslovnih prihoda.

Najveća od njih je i dalje zadarski Cromaris, poznat po uzgoju orade i brancina koji je prijavio prihod od 106,5 milijuna eura, a dobit od 3,4 milijuna eura te su također zabilježili rast prihoda u odnosu na godinu prije, kad su prijavili oko 94 milijuna eura. Druga ribarska tvrtka je Sardina Postira s otoka Brača, koja je prijavila prihod od 33,3 milijuna eura, te potom slijedi Pelagos net farma d.o.o. Tvrtka je lani imala 132 zaposlena, a promijenili su se i članovi Uprave, pa u njoj više nisu Božidar Skejo i Davor Barić, nego su sad ovlaštene osobe Božena Kačanić, Dunja Zloić Gotovina, Ivana Kuzman, Leo Mandić, Milan Mandić te Nenad Horvat.

Gotovina je u tvrtki Pelagos net farma i dalje suosnivač s Milanom Mandićem, s kojim je i suvlasnik. Gotovina je, podsjetimo, u marikulturu ušao 2013. godine u partnerstvu s Mandićem, suvlasnikom tvrtke Jadran tuna iz Biograda. Pelagos je ubrzo pretekao partnersku tvrtku Jadran tunu, koja je lani prijavila prihod od 20,3 milijuna eura te dobit od 2,7 milijuna eura. Inače, Gotovinina tvrtka uzgaja skupocjenu plavoperajnu tunu i pretežno je plasira u inozemstvo, a Jutarnji list piše da je potražnja za njihovom ribom tolika u Japanu da bi je svu uspjeli prodati u inozemstvo da nisu obvezni određeni dio prodati u Hrvatskoj.

Pelagos posjeduje uzgajalište u blizini Murtera, a sjedište tvrtke u zadarskoj je luci Gaženica. Tvrtka je pokrenuta uz pomoć kredita HBOR-a i sredstava iz fondova Europske unije te je time nabavila vlastitu ribarsku flotu i sagradila suvremene hladnjače i pogon za preradu inćuna.

VEZANI ČLANCI:

FOTO/VIDEO Totalna ludnica na zagrebačkom Trgu! Fanovi dočekali Baby Lasagnu u apsolutnoj euforiji

Ante Gotovina darovao 22 vitraja crkvi u Pakoštanima
1/113

Komentara 2

Avatar Aurel
Aurel
21:11 14.05.2024.

fino je naplatio sudjelovanje u ratu...

Avatar Đovak Noković
Đovak Noković
11:56 13.05.2024.

I mi smo hteli da razvijamo suradnju al ponudio nam samo jednu vrstu ribe - "Ušate"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije