Taksisti koji putnik

Bjelovarski kombi-taksisti: Stalno nam izmišljaju nova ograničenja

'18.04.2012., Bjelovar - Taksisti su se zbog nedorecenosti zakona nasli meti inspekcije cestovnog prometa koja im ne dozvoljava primanje putnika tijekom voznje. O toj problematici taksisti najvise ras
'Damir Spehar/PIXSELL'
19.04.2012.
u 12:12

\"Smetnja u prometu\" - nezadovoljni taksisti tvrde da je iza postupaka inspekcije lobi linijskih prijevoznika

Taksi prijevoznici s područja Bjelovara i okolnih općina, koji djelatnost obavljaju kombi vozilima, posljednjih dana ponovo su na nogama. Ogorčeni su postupanjem inspektora cestovnog prometa koji u posljednje vrijeme nad njima, kako tvrde, posve neopravdano provodi rigorozne mjere.

– Ovo se više ne može izdržati, neprestano smo pod lupom i stalno nam izmišljaju nova ograničenja - tvrdi Kristijan Mitrović, vlasnik auto-taksi obrta, iznoseći svoje iskustvo. Nedavno je, kaže, na deset dana ostao bez dva od tri vozila s kojima obavlja djelatnost.

– Inspektor je neko vrijeme vozio iza mene i potom me zaustavio u Narti te mi zbog toga što sam na više mjesta primao putnike skinuo taksi oznake i na deset dana zabranio rad - priča Kristijan uvjeren da nije počinio nikakav prekršaj.

Oduzeto pravo na rad

U dozvoli koju mu je izdala lokalna samouprava stoji da, uz suglasnost onih koje prevozi, u vozilo tijekom vožnje može primiti i druge putnike.

– Ne samo da mogu, nego sam i dužan jer u istoj odluci stoji da ne smijemo odbiti niti jednog putnika - tvrdi razočarano. Njegov kolega Josip Žuna zbog istog prekršaja u kratkom roku imao je dva puta \"bliski susret\" sa spomenutim inspektorom i oba puta zaradio desetodnevnu zabranu rada.

Jednako tvrdi da nije počinio nikakav prekršaj.

– Inspektor se poziva na članak 2. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu u kojem stoji da je \"autotaksi djelatnost prijevoza putnika koja se obavlja osobnim automobilom ako se putnik ili skupina putnika uzima na jednom mjestu\". Na temelju toga tvrdi da mi tijekom vožnje ne smijemo uzimati druge putnike, što jednostavno nema smisla- ističe Žuna najavljujući da će tužiti inspektora jer mu oduzima pravo na rad. Nezadovoljni taksisti tvrde da iza svega stoji prijevoznički lobi kojem već godinama uzimaju dio \"kolača\". Ogorčeni na inspekciju s nelagodom iščekuju poziv s Prekršajnog suda gdje će ova priča dobiti konačan epilog.

Tihi rat

Darko Laklija, glasnogovornik suda, ističe da im je poznat \"tihi rat\" koji linijski prijevoznici vode protiv autotaksista, no ne može ništa komentirati prije nego dobije konkretan optužni prijedlog, iako ističe da u konekstu slobodnog tržišta nije logično da taksisti ne smiju primati druge putnike.

Očitujući se na prozivke taksista, iz resornog ministarstva poručuju da je zakon jasan i da ne dopušta ukrcavanje putnika na više mjesta. Kristijan Mitrović je, navode, upravo to činio i prekršio zakon obavljajući linijski prijevoz za koji nema dozvolu. Protiv njega će zbog prekršaja biti podnesen optužni prijedlog.

 

Ključne riječi

Komentara 1

PE
pep
19:12 20.04.2012.

Sta god da nas covjek zapocne prvo sta mu je na pameti - izigrati zakon. Trebalo im je zabraniti rad na 6 mjeseci da imaju vremena razmisliti hoce li po pravilima ili nikako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije