Povijesni napredak

Blitzkrieg u Kursku: Kako je Ukrajina osramotila Rusiju u dvije faze

An aerial view shows what is said to be a firing Ukrainian tank in Kursk region
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/7
14.08.2024.
u 17:21

Ukrajinci danima objavljuju slike kako podižu ukrajinske zastave u ruskim naseljima. Na Google Mapsu vojnici predsjednika Zelenskog šale se kako ruski restorani i supermarketi nemaju dovoljno prostora za njihove tenkove. Postoje videosnimke na kojima se vidi kako se trupe Vladimira Putina predaju bez borbe

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata strana država zauzela je ruski teritorij. Ukrajinske trupe su u velikoj operaciji u regiji Kursk uspješno provele dvije faze. No, poniženje Kremlja moglo bi imati ozbiljne posljedice, smatra austrijski Krone Zeitung. Što se dogodilo u Rusiji od 6. kolovoza je apsolutno povijesno. Zapadni analitičari, vojni blogeri i ruski čelnici potpuno su iznenađeni novim oblikom blitzkriega. Plan operacije bio je strogo čuvan u tajnosti, a čak su i trupe koje su je izvodile bile informirane u posljednjem trenutku.

Kako je Ukrajina napredovala u Kursku? Prema izvješćima agencije AFP, ukrajinska vojska je u svojoj ofenzivi u ruskoj pograničnoj regiji Kursk do ponedjeljka navečer napredovala za čak 800 četvornih kilometara. Za usporedbu, to je otprilike dvostruko veće od površine Beča.

Ukrajinci danima objavljuju slike kako podižu ukrajinske zastave u ruskim naseljima. Na Google Mapsu vojnici predsjednika Zelenskog šale se kako ruski restorani i supermarketi nemaju dovoljno prostora za njihove tenkove. Postoje videosnimke na kojima se vidi kako se trupe Vladimira Putina predaju bez borbe. Oko 200.000 Rusa je u bijegu. To je potpuni debakl za Putina, koji je svojoj zemlji uvijek obećavao da "specijalna operacija" neće utjecati na njihov život. Sada se postavlja pitanje: Kako je do toga došlo? Napredovanje je očito bilo podijeljeno u dvije faze, ocijenio je Krone Zeitung.

Faza 1 – Prikrivanje stvarnih namjera i aktivnosti

Regija Kursk bila je lakši cilj u usporedbi s drugim dijelovima fronte na istoku i jugu Ukrajine. Imala je manje rovova za oklopna vozila, manje "zmajevih zuba" i manje naoružanih borbenih položaja. Rusija je također imala manje mina u Kurskoj regiji nego u okupiranim ukrajinskim teritorijima. Premještaj ukrajinskih trupa neposredno prije invazije bio je zabilježen u Rusiji, ali je pogrešno interpretiran. Najvažnije je da su zastarjeli ruski materijali pružili Ukrajincima veliku priliku za prodor.

VEZANI ČLANCI:

Tijekom prve faze Ukrajina je uspjela stvoriti "tamnu zonu" za ruske snage. Rusi su izgubili kontrolu nad svojim izviđačkim dronovima, što je otežalo njihovim zapovjednicima praćenje situacije na terenu. Ova privremena nestabilnost iskoristila se za postavljanje smetnji koje su blokirale ruske komunikacije i opremu na fronti.

Ruski dronovi su postali neučinkoviti jer su Ukrajinci otkrili glavne frekvencije za komunikaciju na granici i za upravljanje dronovima te su pripremili snažne smetnje koje su prekinule rusku komunikaciju, izvještava ruski ratni bloger. Čini se da ruski dronovi u toj regiji nisu koristili najnovije tehnologije. Ukrajincima je uspjelo neutralizirati ruske dronove tako što su koncentrirali dovoljno smetnji u Kurskoj regiji. Time su omogućili svojim tenkovima da slobodno prolaze kroz otvorena područja bez opasnosti od uništavanja.

Faza 2 – Zračna dominacija i uništavanje opskrbe

Nakon što su neutralizirali rusku zračnu nadmoć, Ukrajinci su nad ruskim nebom postavili gustu mrežu dronova. To im je omogućilo da raznesu rupe u rovovima, dok su piloti dronova s manjim i okretnijim modelima nanijeli značajnu štetu. Nakon što su izveli brzi napad dronovima, ukrajinska infanterija napredovala je kako bi osigurala osvojeno područje. Zatim su smetnje pomaknute bliže fronti, a cijeli postupak ponovljen za sljedeću fazu napredovanja. Također, izvještaji i slike na društvenim mrežama sugeriraju da je američki raketni sustav HIMARS precizno uništio ruske opskrbne linije.

Kako Kijev objašnjava manevre? Službeni razlozi za misiju su navedeni: Ukrajina ne namjerava trajno okupirati teritorij osvojen u Rusiji. Cilj je olakšati opterećene trupe u Donbasu. Također, ruska logistika treba biti poremećena kako bi se spriječilo slanje dodatnih trupa u istočnoukrajinsku borbenu zonu Donjeck. Što prijeti Ukrajini sada? Prema potpukovniku Markusu Reisneru, ova riskantna operacija ima za cilj vođenje informacijske ratne taktike. "Cilj je stvoriti dinamiku sličnu onoj koja se dogodila u jesen 2022. godine u okolici Harkiva. Tada su ruski vojnici mislili da su preplavljeni i pobjegli su u panici", objasnio je austrijski časnik za "Krone".

Prema njegovu mišljenju, takav pristup može biti uspješan samo unutar prvih 72 sata iznenadnog napada, a taj vremenski okvir već je prošao. Sada se može vidjeti da se ruske trupe "konsolidiraju i stalno stižu nove rezerve". Ako plan Ukrajinaca ne uspije u narednim danima i tjednima, mogli bi se suočiti s izazovima poput potrebe za opskrbom duže fronte. Ukrajinska moralna snaga je visoka, no rizici su sada još veći: "Ako se želi zadržati osvojeni prostor jugozapadno od Kurska, mora se stalno slati dodatne snage i opskrbljivati ih s vojnicima, opremom, oružjem i municijom." Prema Reisneru, to su resursi koji bi mogli biti potrebni u Donbasu.

Poniženje Putina moglo bi izazvati tešku reakciju, slažu se politički stručnjaci. Neuspjeh ukrajinske operacije s dugoročnim negativnim posljedicama mogao bi dovesti do povećanja kritičnih stavova prema Ukrajini. U najgorem slučaju ukrajinsko vodstvo moglo bi biti označeno kao nepouzdano, a isporuke oružja smanjene. "Manevri u Kursku mogli bi označiti vojni kraj Ukrajine", rekao je vojni stručnjak Gustav C. Gressel za "Spiegel".

Prema medijskim izvještajima, Putin navodno "pjeni od bijesa". S druge strane, Ukrajinci se očito nadaju da će invazijom – i zauzimanjem ključne infrastrukture – prisiliti Putina da sjedne za pregovarački stol. No, Kremlj je već osujetio taj plan na svoj način. Čak je i Putin izjavio: "O kakvim pregovorima možemo govoriti s ljudima koji nasumično napadaju civile i civilnu infrastrukturu?"

FOTO Bageri komadaju zgradu u Paromlinskoj: Pogledajte kako se ruši ruglo u centru Zagreba

An aerial view shows what is said to be a firing Ukrainian tank in Kursk region
1/11
Ključne riječi

Komentara 32

AH
Azov_HR
23:51 14.08.2024.

Nista bolje nismo zasluzili? Pa u pravu si. Nesmije covjek biti proklet i nezadovoljan. Place, gospodarstvo, standard i sve to nam je narastao odkako smo se rijesili vas. EU, NATO, bezvizno putovanje i u ameriku (VIZA Waiver programm sa samo 21 zemalja na svijetu) itd. je veliki uspjeh. A gdje ste vi? Hvala Europa! Pametnije bi i vama bilo da se okrenete od ruskog propaliteta. Hrvatska je za Rusiju u BDP po glavi sila usput da spomenem.. ;)

GN
GNKDZ1986
00:04 15.08.2024.

Povijest se ponavlja ...fašizam ruSSki će biti kažnjen sada kao i njemački tada.

Avatar Heisenberg
Heisenberg
18:45 14.08.2024.

Kako god ova ukrajinska avantura završila, nesumnjivo da je udarac na ego ruske vojske i cara Putina. Neshvatljivo mi je koliko vremena treba ruskoj mašineriji da odgovori i eliminira okupatora. Što li se to iza brda valja !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije