IMOVINA RUSKOG PREDSJEDNIKA

Boje se da je ne zaplijene? Luksuzna Putinova jahta isplovila iz njemačkog brodogradilišta

Sochi: Graceful, jahta Vladimir Putina
Foto: Marcus Brandt/DPA
1/2
09.02.2022.
u 11:11

Prema posljednjim službeno objavljenim podacima, Putin je 2020. zaradio samo 126.175 američkih dolara te je vlasnik stana od 77 metara četvornih, dvaju automobila GAZ M21, Lade Nive i prikolice.

Graceful, jahta za koju se vjeruje da je vlasništvo predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina viđena je kako izlazi iz hamburškog brodogradilišta te plovi prema Rusiji, što je potaknulo špekulacije da Putin pokušava izbjeći da jahta bude zaplijenjena u slučaju potencijalne invazije Ukrajine.

Njemački medij Kieler Nachrichten objavio je fotografiju 82-metra duge luksuzne jahte usidrene kraj uz njemačku mornaričku korvetu Emden u hamburškom brodogradilištu, prenosi The Times.

Putinovo plovilo bilo je u brodogradilištu Blohm+Voss u Hamburgu od rujna prošle godine, gdje je prošalo znatnu obnovu. Nadogradili su mu dva nova velika balkona, očišćen je i trup te su remontirani motori jahte.

Photo:Marcus Brandt/dpa/DPA/PIXSELL
Foto: Marcus Brandt/DPA, ilustracija

Putinova imovina

Imovina ruskog predsjednika tema je brojnih rasprava u medijima, pa tako se spominjala i u kontektu mogućih posljedica u slučaju ako dođe do novih sankcija.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je tada da sankcije ne bi doista naštetile ruskom predsjedniku jer se Putinova imovina nalazi u Rusiji i da je prema tome izvan dosega.

- Njegova plaća je u banci "Rossiya" koja je već pod sankcijama, dodao je.

Putin kao i ostali ruski dužnosnici mora po zakonu objaviti koliko mu iznose prihodi i imovina. Prema posljednjim službeno objavljenim podacima, Putin je 2020. zaradio samo 126.175 američkih dolara te je vlasnik stana od 77 metara četvornih, dvaju automobila GAZ M21, Lade Nive i prikolice.

Uz to ima i garažu od 18 metara četvornih te stan od 153,7 metara četvornih. Ruska oporba već godinama tvrdi Putin posjeduje puno više od onog što se navodi, te da njegovi prijatelji sakrivaju njegovu imovinu. Očekivano, Kremlj odbacuje te navode.

VIDEO: Zavirite u unutrašnjost luksuzne podmornice koja vrijedi 2,5 milijuna eura!

Komentara 19

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:29 09.02.2022.

Ja mislio da Putin je skroman čovijek, kad ono vile u Soči, jahte, računi u Panami, akvadiskoteka... a kćeri mu žive u EU.

Avatar nekakav
nekakav
11:24 09.02.2022.

a da li ste provjerili u čijem je vlasništvu ta jahta, u čiji je registra upisana, tko se vodi kao vlasnik? dal postoji ijedna slika putina da je na tom brodu? dal imate ijednu jedinu informaciju koja se može provjeriti, osim 'vjeruje se'? putinov je očito čitav svijet. i ona vila na crnom moru, koju navalni uvaljuje putinu, je kao putinova, a... nikakvog dokaza, zna se tko je vlasnik, tko tamo boravi. putin nikad. aha, ne smije se snimati... zbilja, u rusiji se ne može snimiti putina nigdje? u rusiji u kojoj se snima vožnja autom i objavljuje na netu?! ajmo malo vjerovati. plus da je usidrena jahta bila odmah do njemačkog ratnog broda. ono, sve je teže uopće pratiti ove objave. putin svemogući. nisam ni rusofil ni amerofob, al što je previše je previše. da je putin tolko svemogući, zar bi oligarhi svake godine iz rusije izvukli 100 mlrd dolara samo tako?! zar ih ne bi natjerao da taj novac ulože u rusku ekonomiju, a ne da ga razbacuju na jahte, nogometne klubove... jel znate tko upravlja najvećom ruskom firmom koja proizvodi aluminij? američko ministarstvo trgovine. kako vam ne dosadi...

AF
AfganistanskiHrvat
11:38 09.02.2022.

Kako se to može nekome oduzeti i blokirati imovina bez nekakve presude, nekakvog suda, presude ICC ili rezolucije UN-a? Po kojim ili čijim je to zakonima? Ameri u nekim državama imaju pravo i pucati na FBI ukoliko im dođe bez nekakvog papira tj. naloga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije