Među najpoznatije moslavačke vinare ubraja se i Kutinjanin Damir Košutić, čija se obitelj vinogradarstvom bavi 35 godina. Kako bi plasirala svoje vino na tržište, obitelj Košutić, koju čine supruga Verica, suprug Damir, te sinovi Igor i Hrvoje, registrirala je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina iz vinograda u Ulici Matije Gupca, te na Kozjem repu. Ovog vikenda Košutići su organizirali kasnu berbu grožđa na plantaži odmah iza svoje kuće, u Gupčevoj ulici.
Tri kilograma po trsu
– Ovako kasna berba, vrlo kvalitetnog grožđa sauvignon cabernet, kojega imamo 780 trsova, okupila je 25 berača koji su posao završili za svega 2,5 sata. Prirod grožđa bio je iznimno dobar, gotovo tri kilograma po trsu. Odlučili smo se za ovako kasnu berbu sauvignona da bi vino bilo što kvalitetnije i što boljega okusa – kazao je, zadovoljan berbom, Damir Košutić.
Kasnu berbu na kutinskom području organiziralo je samo nekoliko vinogradara, dok je zimsku, ledenu berbu, lani organizirao samo Vlado Mikša mlađi. Iako jedna jedina, ledena berba dala je iznimno kvalitetno mlado vino.
Inače, OPG Košutić godišnje proizvede jedan i pol vagon vina graševine, škrleta, sauvignon caberneta, bijelog pinota, muškata žutog te rajnskog rizlinga.
Problem im je zemljište
– S plasmanom problema nema, jer je kvaliteta našeg vina prepoznata kod ugostitelja u Kutini i okolici. Planiramo širiti proizvodnju grožđa, ali na kutinskom području teško je kupiti jutro ili hektar zemlje za podizanje novih vinograda. Pa ipak, uspjeli smo naći nekoliko lokacija manje površine koje ćemo otkupiti i posaditi nove vinograde, kako bismo sa sadašnjih 12.000 trsova došli barem na 25.000 – ističe Verica Košutić, koja najviše vremena provodi u vinogradima te je nositeljica gospodarstva.
Za svoja vina to obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo dobilo je niz priznanja i zlatnih odličja na izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj. Njihovi sinovi Igor i Hrvoje pokazuju zanimanje za rad u vinogradu, pa je gotovo sigurno da se tradicija vinogradarstva u obitelji Košutić nastavlja te da nema bojazni da se ugasi proizvodnja vina koju su pokrenuli otac i djed Damira Košutića.