Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO ODGOVORILO HUP-U

Bolnicama dali 7,5 milijuna eura za dugove veledrogerijama, a veledrogerije kažu da je dospjelo 400 milijuna eura

Zagreb: Održana  6. sjednica Vlade
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
25.06.2024.
u 16:13

Veledrogerije tvrde da je dospjelo 400 milijuna eura, pozivajući se na zakonske rokove od 60 dana, dok u Ministarstvu računaju da je dospjelo bitno manje duga jer rokom dospijeća smatraju 180 dana

Odgovarajući na javni apel HUP-ove Koordinacije veledrogerija o naraslom dugu bolnica za lijekove i potrošni i ugradbeni materijal, iz Ministarstva zdravstva kažu da je prošli tjedan uplaćeno 7,5 milijuna eura bolnicama za podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, a tijekom narednog razdoblja očekuje se isplata dodatnih sredstava za navedenu namjenu. 

"Ministarstvo zdravstva zajedno sa HZZO-om i Ministarstvom financija, a sukladno ranije postignutom dogovoru s veledrogerijama, već dugi niz godina održava partnerski odnos u svrhu očuvanja održivosti zdravstvenog sustava na način da se dospjele obveze prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala smanje na prihvatljive rokove dospijeća i to:

Foto: Privatna arhiva

-     Za ljekarne na 120 dana

-     Za bolničke zdravstvene ustanove na 180 dana

Na dan 31. prosinca 2023. godine dospjele obveze svih ljekarna smanjene su ispod 120 dana, te su iste u navedenim rokovima dospijeća zadržane i do danas. Što se tiče bolničkih zdravstvenih ustanova, dospjele obveze su na dan 31. prosinca 2023. godine svedene u prosjeku na manje od 180 dana. I u 2024. godini Ministarstvo zdravstva zajedno sa HZZO-om i Ministarstvom financija poduzima sve potrebno u svrhu rješavanja navedene problematike. Tako je prošli tjedan bolničkim zdravstvenim ustanovama isplaćeno 7,5 milijuna eura za podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, a tijekom narednog razdoblja očekuje se isplata dodatnih sredstava za navedenu namjenu", stoji u MIZ-ovom priopćenju. 

Ujedno se naglašava kako se iznos ukupnih i dospjelih obveza na dan 31. svibnja 2024. godine nalazi na približno istoj razini kao i prethodne 2023. godine "što ne odgovara opisu “povijesnog duga” koji se spominje u javnom prostoru". 

POVEZANI ČLANCI:

Prethodno je HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorila na " povijesno najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama, koji na dan 31.5.2024. iznosi 600.000.000,00 EUR, dok dospjeli dug prelazi 400.000.000,00 EUR. U samo posljednjih pet mjeseci, dug je porastao za 200.000.000,00 EUR, što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost poslovanja veledrogerija". 

Dakle, veledrogerije tvrde da je dospjelo 400 milijuna eura, pozivajući se na zakonske rokove od 60 dana, dok u Ministarstvu računaju da je  dospjelo bitno manje duga jer rokom dospijeća smatraju 180 dana.  

>> VIDEO Prometni kaos na zapadu: Horvaćanska cesta i dalje u radovima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije