Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrebna hitna intervencija

HUP poslao 'posljednje upozorenje' bolnicama: 'Duguju nam 600 milijuna eura'

Podaci HALMED-a pokazuju i kako je prošle godine na lijekove u Hrvatskoj potrošeno 8,4 milijarde kuna
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
25.06.2024.
u 10:59

Napominju da poslovanje u ovakvim uvjetima nije održivo niti prema jednom ekonomskom modelu

HUP–Koordinacija veledrogerija upozorila je u utorak na "povijesno" najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama, od 600 milijuna eura, te pozvala nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe te zaštitila radna mjesta.

"Upozoravamo na povijesno najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama, koji na dan 31. svibnja iznosi 600 milijuna eura, dok dospjeli dug prelazi 400 milijuna eura. U samo posljednjih pet mjeseci, dug je porastao za 200 milijuna eura, što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost poslovanja veledrogerija", navodi udruga u priopćenju.

Ističu da je takav visok iznos duga znak hitne potrebe za intervencijom nadležnih tijela te traže hitno plaćanje dospjelog duga i implementaciju sustavnih mjera za sprječavanje njegovog daljnjeg povećanja.

"Ovakva situacija dovodi do sve češćih naznaka otežane isporuke lijekova i medicinskih proizvoda. Hrvatske veledrogerije, kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava, godinama su osiguravale opskrbu pacijenata, no sada su granice njihovih mogućnosti dosegnute. Ovo je posljednje upozorenje i apel na hitno rješavanje ove neizdržive situacije", poručuju.

POVEZANI ČLANCI:

Napominju da poslovanje u ovakvim uvjetima nije održivo niti prema jednom ekonomskom modelu. Od veledrogerija se očekuje poštivanje zakona, uredne isporuke lijekova i medicinske opreme, redovito plaćanje obveza, režija i nabave lijekova, kao i isplata plaća i doprinosa za više od 3.500 zaposlenih. Uz ovako visoka dugovanja, to je, dodaju, postalo neodrživo.

HUP – Koordinacija veledrogerija poziva nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima te zaštitila radna mjesta više od 3.500 zaposlenih.

GALERIJA Robotski sustav Da Vinci u Čepinu izvodi operacije koje ne radi nijedna druga bolnica u Hrvatskoj

Podaci HALMED-a pokazuju i kako je prošle godine na lijekove u Hrvatskoj potrošeno 8,4 milijarde kuna
1/15
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije