ODGOVORNOST ZA POSLOVANJE

Bolnički ravnatelji protiv Beroševa statuta: Ruke su nam vezane odlukama HZZO-a

Zagreb: Premijer Plenković u posjetio novo sjedište Hrvatskog olimpijskog odbora
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
28.08.2024.
u 08:10

Ravnatelji ne žele biti odgovorni za poslovanje bolnice: Ne možemo odbiti zdravstvenu zaštitu pacijentima, a rad organiziramo u uvjetima na koje nemamo utjecaja

Odgovornost za poslovanje bolnica ravnateljima je nemoguće preuzeti kad o ključnim faktorima odlučuje netko drugi. Zbog cijena zdravstvenih usluga koje propisuje HZZO bolnice će neminovno i dalje ići u minuse, ali to ne može biti odgovornost ravnatelja, kategoričan je dr. Dražen Jurković, ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ), u dopisu upućenom ministru Viliju Berošu. U dopisu se UPUZ očituje na prijedlog statuta općih bolnica, koje su od Nove godine prešle iz županijskih pod državnu ingerenciju.

– Ravnatelj ne može odbiti pružanje zdravstvene zaštite pacijentima, a rad organizira u uvjetima poslovanja na koje nema nikakvog utjecaja. Cijene zdravstvenih usluga i maksimalni iznos ugovornih sredstava, tzv. limite, jednostrano određuje jedan kupac tih usluga, HZZO, pri čemu ravnatelji ne mogu ni na koji način utjecati na utvrđivanje cijena i limita. Ravnatelji bolnica ne sudjeluju ni u definiranju iznosa plaća i drugih materijalnih prava jer su one određene kolektivnim ugovorom i uredbom o koeficijentima, ali ih moraju u potpunosti i na vrijeme platiti radnicima – navode iz UPUZ-a.

Poznato je da gotovo sve bolnice u Hrvatskoj redovito posluju negativno i uz povremene sanacije, podsjećaju, a to je dokaz da to nije odraz rada ravnatelja, već posljedica niskih cijena zdravstvenih usluga, premalih bolničkih limita, a onda i demografskih trendova, cijena roba i usluga na tržištu te drugih uvjeta poslovanja. Ravnatelji bi mogli biti odgovorni za poslovanje bolnica kad bi imali utjecaja na uvjete poslovanja, među kojima su ravnopravno sudjelovanje u definiranju cijena zdravstvenih usluga i limita, odabir među više osiguravajućih kuća koje nude različite cijene usluga i dr., uvjereni su u UPUZ-u, odakle već dugo zagovaraju upravo te promjene.

VEZANI ČLANCI:

Uz postojeće uvjete, bolnice će i dalje većinom negativno poslovati. Ravnatelji po logici stvari jesu odgovorni, ali sada se u statut unosi takva decidirana odredba, što oni, međutim, ne žele prihvatiti uz ovako vezane ruke. Stoga bi ova situacija mogla dovesti do političkog problema: ili će trebati razriješiti većinu ravnatelja ili će se kršiti statut općih bolnica. Nadalje, ravnatelji ukazuju i na odredbu prema kojoj bi trebali planirati, osigurati i pružiti ljudske resurse. Ne mogu, kažu, utjecati na nezainteresiranost za rad u pojedinim djelatnostima i regijama, a posebno otkad je olakšan prijevremeni raskid ugovora za vrijeme specijalizacije ili specijalistima prije isteka ugovorne obveze rada. Ne mogu nagraditi uspješne nagrade ni stimulirati dolazak na rad u manje atraktivnim mjestima.

Zahtjev za izmjenu naziva bolnica, iz kojih bi trebalo brisati riječ "županijska", UPUZ smatra nepotrebnim troškovima. Usklađenje akata, upis u registre, zamjena neonskih ploča s nazivom bolnice, pečata, internetske stranice, loga i sl., znači nekoliko mjeseci rada na usklađenju i trošak od oko 50 tisuća eura, što doista nije nužno jer opće bolnice nastavljaju raditi na istom području i s istim krugom pacijenata, poručuju. O svemu će čelnici UPUZ-a danas razgovarati s ministrom Vilijem Berošem.

 

GALERIJA Nakon 18 godina izgrađena autocesta od Siska do Zagreba, pogledajte kako izgleda
Zagreb: Premijer Plenković u posjetio novo sjedište Hrvatskog olimpijskog odbora
1/26

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije