MOGUĆA NEVREMENA, POPLAVE...

Boris nastavlja harati Hrvatskom, diljem zemlje upaljena upozorenja: 'Nisu isključene ni pahulje'

Dubrovnik: Jaka kiša i nevrijeme uzrokovalo poplave u određenim djelovima grada
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
13.09.2024.
u 07:12

Svoje fotografije i videosnimke vremenskih nepogoda možete nam poslati na mail dojavi@vecernji.net ili putem WhatsAppa na broj +385 91 630 0147

Nastavlja se nestabilno vrijeme u Hrvatskoj, najavila je meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak. "U petak na istoku Hrvatske oblačno i kišovito, uz mjestimice obilnije oborine, osobito u prvom dijelu dana. Uz umjeren do jak sjeverozapadnjak bit će razmjerno hladno, uz temperaturu uglavnom između 10 i 15°C.

Još hladnije, uz temperaturu između 8 i 13°C, bit će u središnjoj Hrvatskoj. Pritom će povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar pojačavati osjet hladnoće uz oblačno i kišovito vrijeme. Obilnih oborina još i u petak može biti u Gorskoj Hrvatskoj, osobito u noći i ujutro. Danju oblačno uz povremenu kišu i hladno za doba godine. Na sjevernom Jadranu puhat će jaka, na udare olujna bura te će prevladavati oblačno, povremeno s kišom. Najviša temperatura zraka između 15 i 18°C, prognozirala je Plačko-Vršnak za HRT.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, mjestimice obilnijom, uz moguće izraženije pljuskove i grmljavinu. Puhat će umjerena do jaka bura, prema jugu jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C, na obali i otocima od 18 do 23°C.

Na jugu Hrvatske umjereno do pretežno oblačno te kišovito, uz mjestimice obilnu oborinu te izraženije pljuskove i grmljavinu. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a prema noći zapuhat će bura uz umjereno valovito i valovito more. I tu će osvježiti uz najvišu temperaturu zraka između 20 i 23°C."

VEZANI ČLANCI:

"Sljedećih dana na kopnu pretežno oblačno, povremeno s kišom te umjerenim sjeverozapadnim vjetrom. Sunčanih razdoblja bit će u unutrašnjosti Dalmacije, a početkom sljedećeg tjedna vjerojatno i drugdje, uz lagani porast temperature zraka. Na Jadranu sunčanije, ali uz promjenljivu naoblaku te uglavnom u subotu još mjestimice moguću kišu. Umjeren do jak sjeverni vjetar i bura u nedjelju malo će oslabjeti", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Meteorolog Ivan Čačić za Dnevnik.hr osvrnuo se na naglu promjenu vremena koja je zatekla Hrvatsku. "Došlo je do prodora vrlo vlažnog i vrlo hladnog zraka. Također se dogodio frontalni poremećaj koji je praćen visinskom dolinom. Ta se dolina zatvara u ciklonu koju nazivamo hladnom kapljom i koja će trajati veći dio idućeg tjedna", objasnio je.

Upravo je prodor hladnog i vlažnog zraka na toplo tlo prouzročio pijavice na Jadranu, a meteorolog je objasnio i kako je nastala pjena u Novigradu. "Na području sjevernog Jadrana puhalo je jako jugo i jugozapadni vjetar. Taj vjetar vrtloži more i onda o sastavu mora ovisi kako će ti vrtlozi stvarati pjenu – to ovisi o smjesi soli i biološkog materijala", rekao je. Inače, i danas je na snazi upozorenje Meteoalarma za cijeli Jadran, i to narančasto, dok je preostali dio Hrvatske pod žutim upozorenjem. I danas su moguća olujna grmljavinska nevremena te obilna kiša koja može izazvati bujične poplave.

Podsjetimo, poznati meteorolog Zoran Vakula objasnio je u emisiji Hrvatskog radija ''Dnevne novosti'' što je točno ciklona Boris koja je donijela promjenu vremena, i što možemo očekivati u sljedećem razdoblju. "Riječ je o području sniženog tlaka zraka, cikloni koja se premješta iznad našeg dijela Europe, donoseći znatnu promjenu vremena. S jedne strane dolazi topli zrak, s druge strane sa sjevera i sjeverozapada Europe hladniji zrak. Zračne mase se miješaju i zbog toga ćemo imati i u nastavku dana, a već smo imali ponegdje, obilne oborine", objasnio je. Dodao je kako je na području Bujštine u Istri palo više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Što se tiče promjene vremena, Vakula navodi kako se glavnina promjene vremena očekuje u drugom dijelu dana i u noći na petak, tako da će se ujutro znati pravi opseg i količina oborina. Uz to, dodatno će se sniziti temperature zraka, kaže, dodajući kako je siguran da će biti snijega u Alpama, sve do Slovenije. "Čak gotovo sigurno, a nije isključeno da kod ovog dolaska hladnog zraka poneke pahulje, možda čak i zabjeljenja, bude i na našim najvišim vrhovima. Ponajprije mislim na Zavižan, a sutra tijekom dana i za vikend možda i u dalmatinskim planinama", kaže Vakula. 

Svoje fotografije i videosnimke vremenskih nepogoda možete nam poslati na mail dojavi@vecernji.net ili putem WhatsAppa na broj +385 91 630 0147

FOTO Pošteno se zabijelio dio Njemačke, očekuje se metar snijega: 'Pa otvaramo tek u studenom'

Dubrovnik: Jaka kiša i nevrijeme uzrokovalo poplave u određenim djelovima grada
1/9

Komentara 7

OP
OpetAP
09:01 13.09.2024.

Zašto su novinari cikloni dali rusko muško ime? Zašto je nisu nazvali Hillary ili Camila ili Ursula?

SV
svirač
07:59 13.09.2024.

Kak su ono još davno Prljavci otpjevali "Kiše jesenje...", a sad se čudimo ko picek glisti kad pada kiša u jesen.

JI
Jingo
09:06 13.09.2024.

Kako je lijepo napisao R2D2, ja se samo nadovezujem. Ako već daju doslovno idiotska imena, neka i razmišljaju. Obzirom da postoji Sibirska anticiklona (po tri tjedna hladno vrijeme tijekom zime), Boris bi trebao biti povezan s Rusijom. Ovo je Đenovskaa ciklona, dakle neko francusko/talijansko ime bi bilo simpatičniije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije