IZ MINUTE U MINUTU

FOTO/VIDEO Hrvatsku pogodilo jako nevrijeme, prizori su nestvarni: Ulice pod vodom, pijavice i morska pjena haraju obalom

Foto: Sime Zelic, Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/DHMZ
1/99
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.09.2024.
u 20:51

Svoje fotografije i videosnimke vremenskih nepogoda možete nam poslati na mail dojavi@vecernji.net ili putem WhatsAppa na broj +385 91 630 0147

  • DHMZ upozorio je kako od danas Hrvatsku očekuje promjena vremena s obilnom kišom i osjetnim padom temperature
  • Za cijelu su zemlju za danas izdana upozorenja i to zbog kiše, grmljavinskog nevremena ili vjetra
  • Na Jadranu se formirao niz pijavica, diljem zemlje pada kiša
  • Vakula najavio pogoršanje vremena 

VIDEO Jaka kiša pogodila šibensko područje

Tijek događaja:

20:30 - VIDEO Pijavica u Pelješkom kanalu


18:53 - U veći dio Hrvatske stigla je najavljena drastična promjena vremena koja je sa sobom donijela i brojne neugodnosti za stanovnike. Istru je pogodila obilna kiša, ceste u Umagu su poplavljene, a u Novigradu je jak vjetar raznosio morsku pjenu, koja je prekrila ceste uz more.


18:51 - Nagla promjena vremena i ciklona Boris donijela je sa sobom ovog četvrtka u Hrvatsku kišu, jak vjetar, pijavice i temperature niže za 10-ak i više stupnjeva Celzijusa. Poznati meteorolog Zoran Vakula objasnio je u emisiji Hrvatskog radija ''Dnevne novosti'' o čemu se točno radi i što možemo očekivati u narednom razdoblju. Detaljnije porčitajte OVDJE


16:00 -  FOTO/VIDEO Jako jugo i kiša u Umagu

1/45

13:48 – Ravnateljstvo civilne zaštite podsjetilo je da je danas na snazi narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme i mjestimice obilnu kišu. Također, ističe kako je i za sutra izdano upozorenje za grmljavinsko nevrijeme, kišu i vjetar.


13:17 – GALERIJA Jaka kiša pogodila šibensko područje

1/15

13:04 - GALERIJA Zadar zahvatila kiša i niže temperature nakon duljeg sunčanog perioda

1/20

12:57 – Nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom zahvatilo je sjeverozapadno područje Istre gdje je taj takozvani oborinski vlak na Bujštini donio više od 115 mm kiše, naveli su iz istarskog meteo portala Istramet. Prema podacima Istrameta, u vrlo nestabilnoj jugozapadnoj struji u četvrtak ujutro došlo je do razvoja takozvanog oborinskog vlaka na krajnjem sjeverozapadu Istre, koji je Bujštini lokalno donio više od 115 mm kiše. 

"Da se formirao oborinski vlak koji će donijeti ekstremne količine oborina bilo je jasno već jutros, a prema izvještajima s terena, najteže su pogođeni Kopar i Umag, gdje su brojne prometnice bile pod vodom", javili su iz Istrameta.

Dodaju kako je oborinski vlak je pojava u kojoj serija konvektivnih oluja prolazi istom putanjom zbog prisutnosti nestabilne atmosfere i fronte, a zbog kontinuirane konvekcije i regeneracije oblaka to može rezultirati obilnim oborinama na lokaliziranom području, što nerijetko uzrokuje poplave. U nastavku dana očekuje nas slično vrijeme, ali uz vrlo nejednolik raspored oborina, javljaju iz Istrameta. 


11:15 – Osim kod Zadra, pijavice su se danas formirale u Rogoznici, Primoštenu i kod Vodica. "Nama se nisu približile, moguće da su došle do drugog otoka", rekla je čitateljica za 24sata, koja je kod Zadra snimila dvije pijavice. 


10:34 – Najavljena promjena vremena zahvatila je i Ogulin gdje je zahladilo te pada kiša. Tamo je u 10 sati izmjerena temperatura zraka od 16.6 °C. Na Zavižanu je tada bilo 11.2 °C, u Krapini 15.9 °C, u Varaždinu 16.1 °C, u Gospiću 16.3 °C, a u Zagrebu 16.6 °C. Najviša temperatura u 10 sati bila je u Makarskoj gdje je izmjereno 25.6 °C. Kiša povremeno pada i u Zagrebu te njegovoj okolici.

1/12

10:00 – U pojedine krajeve već je stigla promjena vremena pa je, primjerice, u Slivnici s pogledom prema Ugljanu i Dugom otoku uočena pijavica. "Bilo ih je 20-ak pred ovu oluju što sad zahvaća Zadar", naveo je jedan korisnik na društvenim mrežama. 


09:00 – Državni hidrometeorološki zavod upozorio je kako od ovog četvrtka Hrvatsku očekuje promjena vremena s obilnom kišom i osjetnim padom temperature. Naime, hladan zrak s Atlantika spušta se s Islanda prema Jadranu, a u zavjetrini Alpa formirat će se genovska ciklona Boris, koja će se u petak premještati Jadranom. Osim toga, 13. rujna očekuje se kruženje vlažnog i hladnog zraka iznad naših prostora koji će se nastaviti nekoliko dana.

>>OPŠIRNIJE

Svoje fotografije i videosnimke vremenskih nepogoda možete nam poslati na mail dojavi@vecernji.net ili putem WhatsAppa na broj +385 91 630 0147

GALERIJA Pogledajte u kakvom su svitanju Zagrepčani danas uživali, nebo ih počastilo i spektakularnom jutarnjom dugom
1/8

Komentara 9

GN
gnoj
21:10 12.09.2024.

U mojih 70 godina oduvijek je bilo nevremena negdje u Hrvatskoj u ovo vrijeme samo nije bilo toliko novinara i interneta pa nismo preuveličavali !

FL
flotis312
14:14 12.09.2024.

Opak taj Boris. U Zadru padala kišica cijelih 5 min. Veliki pad temperature s jučerašnjih 29 i pol na trenutnih 29 i pol.

PR
pravednik2
14:24 12.09.2024.

Što je bolje? Višemjesečna suša ili mala poplava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije