nakon poraza

Boris Tadić dvoji: Ići u oporbu ili biti slab premijer?

\'Serbia\'s incumbent President Boris Tadic gestures in front of supporters of the Democratic Party, during a rally in Belgrade, on May 2, 2012. Serbia\'s incumbent President Boris Tadic brought Serbi
AFP/PIXSELL
22.05.2012.
u 11:45

Lider Demokratske stranke bio bi slab šef vlade jer bi ga Mali Sloba mogao ucjenjivati

Dva igrača – Boris Tadić i Tomislav Nikolić – na političkoj sceni Srbije vuku konce i nakon što su birači na izborima promiješali karte. Očekuje se odluka donedavnog predsjednika države Tadića o tome hoće li preuzeti mjesto premijera. On je u izbornoj noći rekao kako neće biti premijer, ali u ponedjeljak navečer četiri sata je u Krunskoj ulici zasjedao vrh njegove Demokratske stranke, a zaključak je kako je najbolja opcija za premijera upravo Tadić jer Srbiji treba jak premijer.

Međutim, moguće je i da novi predsjednik Srbije Toma Nikolić pokuša igrati na kartu odugovlačenja i kupovanja vremena kako bi slomio moguće saveznike te da bi Nikolićeva Srpska napredna stranka, koja ima najviše zastupnika u skupštini, dobila mogućnost sastaviti vladu. Uoči izbora procjenjivalo se kako je glavni nedostatak naprednjaka to što nitko s njima ne želi u koaliciju, ali nakon što je Nikolić izabran za predsjednika, moguće je da su i naprednjaci postali nešto prihvatljiviji.

Misteriozni kofer

U kuloarima se, međutim, povlači i priča o aferi s koferom u kojem je bilo 100.000 eura, nađenih u stanu viceguvernera Narodne banke u siječnju 2006. godine. Kad je policija ušla u taj stan, u njemu su bili viceguverner i član Dačićevih socijalista te kofer sa 100.000 eura, navodno podmazivanje za dozvolu za rad u Srbiji jedne strane banke. Sud je dvojicu aktera oslobodio, saslušan je i Ivica Dačić, za kojeg se tvrdi da je bio u stanu nekoliko minuta prije dolaska policije i koji je u međuvremenu postao ministar unutarnjih poslova.

Bez vlade još tri mjeseca

Sudac je objasnio kako je novac zaista unesen u stan, ali da, eto, nema dokaza da je viceguverner tražio novac… Kuloari tvrde da je ta afera Dačiću vezala ruke. Dakle, Tadić u ovom trenutku odlučuje hoće li stati na čelo vlade koja bi bila između dvije vatre, Nikolića kao predsjednika i Dačića kao najvažnijeg saveznika.

No, moguće je i da Nikolić, za kojeg još nije sigurno kad će dati prisegu i preuzeti dužnost, mandat za sastavljanje vlade najprije da Jorgovanki Tabaković iz svoje stranke i da potpuno iskoristi rok od čak tri mjeseca nakon konstituiranja skupštine za formiranje vlade.

To bi značilo da bi Srbija bez nove vlade mogla biti sve do kraja kolovoza.

Komentara 49

YA
yagohuligan
13:25 22.05.2012.

22.05.2012. u 12:54h braco.45 je napisao/la: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ajde ne prdljaj mnogo da ti ne ozebe du**

OL
olovka
11:51 22.05.2012.

Da zavrsi posao , oko nestanka Srbije sa mape. Bio je na dobrom putu ,zasto ga sprijecavati u onom sto dobro radi? Samo daj da ga ozenimo sa nekim njemu slicnim (pederom), valjda i on zasluzuje malo ljubavi .

RE
@rea
17:36 22.05.2012.

angjelko, \"rokeri s moravu\". ;o)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije