Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA GLOBAL CHAIN

Bračni par vezao šestero svoje djece te ih nudio kao seksualno roblje. Otac ih tukao i tjerao na prosjačenje

Global Chain
Foto: Europol
1/6
25.06.2024.
u 13:08

Istraživalo se i postupanje prema seksualnim radnicama zaposlenima u crvenim četvrtima mađarskih gradova, a u Rumunjskoj se istraživalo seksualno iskorištavanje osoba koje dolaze iz socijalno razorenih obitelji

Međunarodna akcija kodnog imena Global Chain, a koju su koordinirali Europol, Interpol i Frontex te u kojoj je sudjelovala i hrvatska policija, rezultirala je razotkrivanjem cijelog lanaca osoba koje se sumnjiče za trgovinu ljudima. Uhićeno je 219 osoba, a identificirane su ukupno 1374 žrtve, uključujući i 153 djece. Združene policijske snage ciljale su kriminalne skupine koje djecu i odrasle iskorištavaju kao seksualno roblje, ali i kriminalne skupine koje druge ljude prisiljavaju da čine kaznena djela te da prosjače. 

Europol je priopćio da je ova policijska akcija bila dugo planirana, a da bi uspjela, bio je potreban multidisciplinarni pristup te zajedničko djelovanje policija te Europola, Interpola i Frontexa u više država, pa čak i na više kontinenata. Cilj cijele akcije bio je da se identificiraju i razotkriju najopasnije kriminalne skupine koje se bave ovom vrstom kriminala u Europi. Na meti istražitelja stoga su bile dobro organizirane mafijaške organizacije, ali i kriminalne skupine koje su organizirane  po obiteljsko-etničkom principu. Osim što su se ciljale kriminalne skupine koje prisilno tjeraju žrtve da se bave kriminalnom ili da se prostituiraju, meta su bile i skupine koje su za razne kriminalne poslove iskorištavale djecu. Akcija je trajala više dana, a rezultirala je pokretanjem 276 novih istraga kojima su bila obuhvaćena 362 osumnjičenika, od kojih je 219 uhićeno. Identificirane su ukupno 1374 žrtve, od kojih 1221 odraslih i 153 djece. Obavljene su 2074 pretrage u kojima je zaplijenjen novac, razni uređaji, a nađena su i 363 krivotvorena dokumenta. 

Međunarodna akcija protiv kriminalnih skupina koje se bave trgovinom ljudima provodila se, uz Europu, i na području Južne Amerike, Azije, Afrike te Ukrajine. Cilj su bile sve sumnjive lokacije, poput crvenih četvrti, prostora na kojima se skupljaju društveni marginalci i socijalno deprivirani jer su takvi ljudi često mete trgovaca ljudima. Tijekom akcije istražitelji su tražili znakove koji su upućivali na to da je riječ o žrtvama trgovine ljudima ili žrtvama koje se prisiljavaju na kriminal, seks i prosjačenje. U Mađarskoj je, u jednom od najgnjusnijih slučajeva koji su razotkriveni tijekom akcije, uhapšen bračni par koji je šestero svoje djece podvodio kao seksualno roblje te ih uz to tjerao i da prosjače na ulicama njihova mjesta. Djeca su bila psihički, mentalno i fizički zlostavljana, a vlastiti otac ih je tukao rukama, remenom i štapom. Kada su nađena, djeca su bila zapostavljena, pothranjena i u teškom zdravstvenom stanju. Roditelji iz pakla vezali su ih u sobama, a zatim bi ih nudili drugim osobama iz sela da ih seksualno iskorištavaju. Djeca su izuzeta iz obitelji, predana su udomiteljima, a cijeli psihološko-medicinski tim brine se oko njihova fizičkog i psihičkog zdravlja, kako bi se djeca oporavila od strahota.. 

VEZANI ČLANCI:

Istraživalo se i postupanje prema seksualnim radnicama zaposlenim u crvenim četvrtima mađarskih gradova, dok se u Rumunjskoj istraživalo seksualno iskorištavanje osoba koje dolaze iz socijalno razorenih obitelji. Te su osobe bile prisiljavane i na seks, a njihovi zlostavljači koristili su se psihičkim nasiljem kako bi ih podvrgnuli svojoj kontroli. U tom slučaju u pretragama, uz novac i krivotvorene dokumente, nađena je i droga. Ukrajinska policija razotkrila je kriminalnu skupinu koja je kontrolirala i na prosjačenje prisiljavala 12 osoba, a uhitili su i osobu koja je prisilila invalidnu ženu na brak s jednim muškarcem kako bi on izbjegao mobilizaciju. 

Vijetnamska policija razotkrila je pak cijelu shemu trgovine ljudima koja je uključivala kineskog poslovnog čovjeka koji je imao kompaniju u Laosu. Sumnjiči ga se da je obećanjima o dobrom poslu namamio 14 državljana Vijetnama, koje je zatim prisilio da se bave prevarama preko interneta. Žrtve su morale raditi po 12 sati dnevno, a ako ne bi regrutirale nove žrtve, kazna im je bila dulje radno vrijeme, pa su znale raditi i po 14 sati dnevno. Kineski poduzetnik im je oduzeo dokumente, a da bi im omogućio povratak u Vijetnam, iznuđivao je njihove obitelji, tražeći 10.000 dolara...

 

FOTO/VIDEO Migrant upao u jamu duboku 12 metara, spašavali ga HGSS-ovci
Global Chain
1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije