podupiru Stožer

Branko Borković: Ćirilica nikad u Vukovar!

Branko Borković (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
06.03.2013.
u 17:30

Ne želimo ozakoniti rezultate ratnih zločina i etničkog čišćenja tog područja za vrijeme rata i zato se ćirilica u Vukovaru ne smije uvesti nikada, kaže Borković

Ratni zapovjednici 204. vukovarske brigade, predvođeni brigadirom Brankom Borkovićem, u potpunosti podržavaju Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i protive se uvođenju ćirilice.

– Oni koji su svoju ideologiju provodili porukama ispisanim na ćirilici sada moraju poštovati zemlju u kojoj žive i obilježja ove zemlje, a to su himna, zastava, grb, jezik i pismo, jer ispod ovih obilježja spava 20 tisuća ubijenih Hrvata u Domovinskom ratu. Vrlo dobro znali su se snaći kad su Hrvatsku rušili i palili, pa moraju i sada, kad smo je mi sami obnovili. I zato se pitamo zar je moguće da državni vrh selektivno provodi zakone – kazao je Mladi Jastreb.

– Ne želimo ozakoniti rezultate ratnih zločina i etničkog čišćenja tog područja za vrijeme rata i zato se ćirilica u Vukovaru ne smije uvesti nikada – rekao je Borković, dodajući da je svaka vlast imala maćehinski odnos prema Vukovaru.

– Mi smo formalno, prema nalazima tzv. Manolićeve komisije, izdajnici, a trebalo nam je i 15 godina da dobijemo status postrojbe – upozorio je Borković i upitao se što je s pravima hrvatske manjine u Srbiji koja se ne poštuju, a u međudržavnim odnosima, kazao je, trebao bi vladati reciprocitet.

– Područje Srijema u Srbiji također je područje gdje žive Hrvati, koji nemaju nikakva nacionalna prava – rekao je Borković pa ustvrdio kako je srpska manjina uvučena u hrvatsku vlast, što joj je omogućio bivši premijer Sanader. Također je rekao da sadašnjoj vlasti “situacija oko ćirilice u Vukovaru” služi za skretanje pozornosti javnosti s teškoga gospodarskog stanja, ali da vukovarski branitelji ne žele dodatno radikalizirati situaciju u zemlji. Član Stožera Vlado Iljkić podsjetio je da su Vukovarci “učinili sve što je u njihovoj moći da ovu frustraciju riješe u sklopu zakona”, zbog čega su od Ustavnog suda zatražili moratorij na 20 godina, a od Sabora i raspravu, ali bez odjeka.

Stoga su objelodanili i imena nekih osoba s popisa stanovništva Vukovara, koji od mirne reintegracije ne žive u Vukovaru jer su se protiv njih vodili ili se još uvijek vode istražni postupci zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin.

– Zahtijevamo sustavnu provjeru prebivališta jer smatramo da tada neće biti zakonskog uporišta za provedbu dijela Zakona jer će se utvrditi da pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru stvarno ima manje od 33,33 posto – zaključili su članovi Stožera.

>> 'Grobovi mojih sinova 
ne bi mi oprostili ćirilicu'

Komentara 66

KR
krtica
18:12 06.03.2013.

Na lopovski nacin i nezakonito se zeli cirilica u Vukovar, krsenjem europskog zakona sa strane Racanove vlade. Svaka cast i pohvala hrvatskim generalima i braniteljima, a posebno Mladom Jastrebu, na muskosti i odvaznosti. Ne, cirilica nikada u Vukovar!

OB
-obrisani-
18:40 06.03.2013.

Postovani! Mi smo formalno, prema nalazima tzv. Manolićeve komisije, izdajnici, a trebalo nam je i 15 godina da dobijemo status postrojbe * ????????????????? Pitanje svih pitanja zasto se djelovanje Manoliceve komisije ne istrazi??? Lijep pozdrav!

SE
sestrićna
17:59 06.03.2013.

usput..partijaneri se pozivaju na zakon kojim im je sanader dodjelio mogućnost na ćirilicu..istina ali to je bio europski zakon od 50%..a račanova vlada ga je primnovala u zakon od 33%..a 50% nikad ne bi imali--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije