Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sva su bića važna

Britanci na kukce stavili 'ruksake' pa došli do zanimljivih otkrića: U jednoj noći pređu i nekoliko kilometara

Kukac
Foto: Pixabay
1/2
18.06.2024.
u 09:31

Istraživači, koje su predvodili dr. Nick Royle i Brogan Pett, rekli su da bi istraživanje moglo pružiti „bitan“ uvid u to kako borci za zaštitu prirode mogu zaštititi i obnoviti rijetka staništa s obzirom na klimatske promjene

Znanstvenici su stavili „mini ruksake“ na rijetku vrstu kornjaša koja se može pronaći u dijelovima kišnih šuma umjerenog pojasa kako bi proučavali njihovo kretanje u sklopu istraživanja koje bi mogla pomoći u njihovom očuvanju.

Istraživači sa Sveučilišta u Exeteru surađivali su s organizacijom Woodland Trust u proučavanju modrog trčka, neuhvatljivog insekta koji se može pronaći u jugozapadnoj Engleskoj, a o kojemu se malo zna. Tim je pažljivo postavio radio tragače, koji izgledaju poput malih ruksaka, na 36 insekata kako bi bilježili njihove dnevne kretnje u raznim šumama diljem Dartmoora.

Otkrili su da su neki kornjaši bili brži i pustolovniji tragači za hranom od drugih, a neki se više dana nisu vraćali u svoju bazu. Istraživanje je pokazalo da je jedan kornjaš u noći prešao kilometre u potrazi za hranom i partnerom.

Istraživači, koje su predvodili dr. Nick Royle i Brogan Pett, rekli su da bi istraživanje moglo pružiti „bitan“ uvid u to kako Woodland Trust i drugi borci za zaštitu prirode mogu zaštititi i obnoviti rijetka staništa s obzirom na klimatske promjene.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije