jamčevina 100.000 kn

Britanski DJ već mjesecima u zatvoru u Puli zbog droge

Andrew Bird
Foto: Facebook/Andrew Bird
08.01.2014.
u 19:00

Droga za dilanje? DJ Andrew Bird uhićen je na cesti u Rovinju. U pretrazi vile policajci su našli još droge.

Kad je britanski DJ Andrew Bird, 27-godišnjak iz Yorka, lani u rujnu stigao na rovinjski Unknown festival, sigurno nije planirao ostati u Istri dulje od sedam dana, a kamoli mjesecima.

No, upravo to se dogodilo. Bird je zaglavio u istražnom zatvoru u Puli i dočekao ondje podizanje optužnice kojom ga Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu tereti za produljeno kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa droga.

Imao je za osobne potrebe

U zatvoru je zbog opasnosti od bijega, a jamstvo od 300.000 kuna u međuvremenu je umanjeno na iznos od 100.000 kuna. Uplatom te svote osigurao bi da na slobodi čeka početak suđenja koji još nije određen jer optužnica nije potvrđena.

“Otvarajući dušu” u jednim britanskim novinama, Birdov je otac ovih dana, uvjeren da je njegov sin nedužan, poručio je da pokušava skupiti novac kako bi Andrewa napokon izbavio iz zatvora i vratio kući. Mladi Bird opovrgava optužbe tvrdeći da je drogu imao za osobnu uporabu, za što je trebao biti tek prekršajno kažnjen i već odavno biti u domovini. Pritom DJ, kako prenosi otac, uvjerava da je odlučan dokazati nedužnost na hrvatskom sudu, a policiju proziva zbog tretmana nakon uhićenja tvrdeći da čak 72 sata nije mogao do zahoda i da je sve to vrijeme bio bez hrane i vode. Iz policije navode da Britanac nije imao nikakvih pritužbi na njihovo postupanje, a ni državnom odvjetniku ni sucu istrage nije se požalio na njih, što je mogao učiniti na saslušanjima.

– Žalbu na policiju moj je sin uputio i britanskom veleposlanstvu. Rekao im je isto što i meni, kakav je imao tretman, ali i da je pretraga vile u kojoj je bio s još 14 drugih ljudi bila bez naloga i da je bio prisiljen potpisati neprevedene dokumente – ispričao je otac novinarima u Yorku dodajući da sin tvrdi da su droga i novac podmetnuti u njegovu sobu prije pretrage, a prethodno je sve bilo u dnevnom boravku. Pa je, zaključuje otac, jasno da su i droga i novac bili zajednički i da je riječ o količinama za osobnu uporabu za svakog od njih četrnaestero. Njegov sin, kaže, i ne poriče da je imao drogu za sebe.

Od prozivanja policije zbog tretmana mnogo je bitnije da je Bird u odgovoru na optužnicu upro prstom u, ustvrdio je, propuste u njihovu postupanju prilikom pribavljanja dokaza protiv njega. Naime, na Optužnom vijeću dio točaka otpao je pa je optužnica potvrđena djelomično, što itekako ide u korist optuženome.

Zapisnik na hrvatskom

Britanac je, naime, optužen da je najprije na cesti uhićen punih džepova narkotika u paketićima, s više od dvadeset tableta MDMA i 3,13 grama ketamina, a dan poslije policija je pretragom kuće u mjestu Krmed, koju je koristio sa svojim društvom, pronašla još droge – 26,13 grama kokaina, 20,13 grama ketamina i 4,65 grama mefedrona te novac, nekoliko tisuća funti, što je istražitelje i tužitelja uputilo na zaključak da je riječ o drogi za prodaju te je Bird za takvo (ne)djelo optužen. Ali, prilikom pretrage uz Britanca nije bio tumač za engleski jezik i upitno je kako se tada odrekao prava na branitelja, a i kako je mogao potpisati zapisnik o pretrazi i zapljeni droge iz kuće ispisan na hrvatskom jeziku koji ne razumije. Na stranu tvrdnje oca i sina da je to učinjeno pod prisilom, i sutkinja bujskog suda Slavica Tomac-Ćirić ocijenila je dokaze proistekle iz takvog postupanja nezakonitima i izdvojila ih iz spisa, na što se tužiteljstvo žalilo. Čeka se odluka višeg, Županijskog suda u Puli i odgovor na pitanje tko se u ovom slučaju izgubio u prijevodu.

>>Švercale kilogram kokaina ispod perika

Komentara 9

AN
Antiša
21:24 08.01.2014.

Dilere treba zatvarati doživotno.

RT
Rollo.Tomasi
20:57 08.01.2014.

Je da je ovo veliki propust ako čovjeku nije bio dan prevoditelj i dovodi u pitanje zakonitost dokaza, ali 72 sata na policiji? Pa to je državni rekorder! U laganju! I da, nakon kaj mu je na stolu nađeno drogege za par desetaka tisuća eura - kaj bi ga trebali žaliti?

Avatar Django
Django
21:26 08.01.2014.

Može biti sretan da je uhvaćen u gostoljubivoj zemlji kao što je Hrvatska. Da mu se to posrećilo u Turskoj ili ponekoj još istočnijoj azijskoj destinaciji, mogao bi se lagano pripremiti na blagodati doživotnog uživanja gostoprimstva. Makar, neke zemlje se ne upuštaju niti u takav trošak, nego stvari sređuju po kratkom postupku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije