OZBILJNA SITUACIJA

Brođani proživljavaju do sada nezabilježeno zagađenje sumporovodikom

bosanski brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
04.12.2013.
u 17:40

Sukladno Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku satna granična vrijednost H2S ne smije prelaziti 7 µg/m3

Tijekom današnjeg dana od ranih jutarnjih sati mjerna postaja za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu pokazuje alarmantne rezultate zagađenosti. Već ​od ranog jutra zrak je na području grada bio ​onečišćen visokim koncentracijama sumporovodika, a posebno je zabrinjavalo ​što ​su koncentracij​e opasnih kemijskih spojeva u zraku​ iz bosanskobrodske rafinerije nafte i dalje rasle. ​Već u podne je satna koncentracija sumporovodika bila alarmantno visoka, čak 10 puta iznad granične vrijednosti i iznosila je 73,5 µg/m3. Također je iznad dopuštene vrijednosti od 350 ​µg/m3 ​zabilježena i satna koncentracija sumporova dioksida.

​Podaci u 13 sati pokazal​i​ su da Brođani danas trpe izloženost rekordno visokoj koncentracij​i sumporovodika, koja je u sat vremena ​porasla na do sada nezabilježenih 124,6 µg/m3, što je gotovo osamnaest puta više od dopuštene granične vrijednosti. Sukladno Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku satna granična vrijednost H2S ne smije prelaziti 7 µg/m3.

Alarmantna situacija je i s ​razinom sumporova​ dioksid​a ​koji i dalje skače visoko iznad dopuštene granične vrijednosti od 350 µg/m3 ​i u 13 je​ sati iznosio 499 µg/m3.​

S obzirom na to da su građani G​rada Slavonskog Broda tijekom današnjeg dana izloženi do sada nezabilježenom i po zdravlje opasnom zagađenju s enormno visokim satnim koncentracijama ​zagušujućeg​ sumporovodika i sumporova dioksida, benzena i lebdećih čestica​, gradski ​Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša ponovno je dopisom upozorio Ministarstvo zaštite okoliša na alarmantne podatke onečišćenj​a​ zraka​ u Slavonskom Brodu i okolnim naseljima​.

Komentara 2

TO
TomekZagreb
18:26 04.12.2013.

Zatvorite im dotok goriva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije