Poražavajuće izvješće

Brođani udišu zrak najlošije kvalitete u Hrvatskoj

rafinerija dimnjak
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
08.06.2014.
u 18:49

Slavonski je Brod praktično jedini grad u Hrvatskoj u kojemu su zabilježena prekoračenja granične koncentracije sumporovog dioksida od 350 mikrograma, i to u desetak navrata

Građani Slavonskog Broda udišu najlošiji zrak u Hrvatskoj. Vidljivo je to iz godišnjeg izvješća o rezultatima praćenja kakvoće zraka u 2013. godini, koje je objavljeno na internetskim stranicama Agencije za zaštitu okoliša (AZO).

Posljedica je to onečišćenja iz Rafinerije nafte u susjednoj BiH. U brodskim ekološkim udrugama kažu kako nisu iznenađeni ovim podatkom te podsjećaju kako su najveće satne koncentracije sumporovodika i ozona u Hrvatskoj od 126, odnosno čak 228 mikrograma po kubnom metru izmjerene upravo u ovom gradu 14. svibnja i 10. srpnja prošle godine. Najveća koncentracija lebdećih čestica PM 2,5 od visokih 1302 µg/m3 također je izmjerena u Brodu.

- Unatoč tome što je mjerni uređaj za ozon 40-ak dana bio izvan funkcije, njegova osmosatni prosjek je čak 25 dana bio iznad 120 mikrograma. Tako je zrak u Brodu u 2013. godini klasificiran kao druge kategorije po pitanju sumporovodika, lebdećih čestica i ozona – upozorava Peter Tot-Đerđ iz Građanske inicijative "Za čist zrak". On dodaje kako su upravo sitne lebdeće čestice dugoročno najopasnije po zdravlje, jer se talože duboko u plućima. Uza sve to, Slavonski je Brod praktično jedini grad u Hrvatskoj u kojemu su zabilježena prekoračenja granične koncentracije sumporovog dioksida od 350 mikrograma, i to u desetak navrata. U Sisku, primjerice, ovog plina više nema, jer tamošnja rafinerija gotovo uopće ne radi.

>>Brođani u strahu od novog zagađivača iz BiH: Prijeti im i elektrana Stanari

Komentara 2

Avatar tajar
tajar
21:47 08.06.2014.

Zar ne mogu naši političari intervenirati? Pa, navodno, imamo dobre odnose s BiH, ali nisam čuo da je bilo koji, a pogotovo ministrica Pusić, spomenula u bilateralnim razgovorima ovaj problem.

EL
Elforce
22:02 08.06.2014.

kako ju nisu potopile one poplave...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije