PREDSTAVLJEN PILOT-PROJEKT

Broj oboljelih od Covid-19 porastao pet do šest puta: Na zimu se očekuje još više

Laboratorij, cjepiva protiv COVID-a 19
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
06.09.2024.
u 20:29

Na konferenciji je HZJZ predstavljen i pilot-projekt kućnih doza naloksona, spreja za hitno liječenje predoziranja

Kako bi se smanjio broj smrti od predoziranja, kojih je gotovo stotinu godišnje u Hrvatskoj, HZJZ je pokrenuo pilot-projekt uvođenja kućnih doza naloksona, nazalnog spreja za hitno liječenje predoziranja koji je do sada upotrebljavalo samo medicinsko osoblje. Sprej Nyxoid moći će upotrijebiti svi koji se nalaze uz predoziranog ovisnika i tako spriječiti njegovu smrt. Pilot-projekt provodit će se ove godine unutar zdravstvenog sustava u okviru službi za zaštitu mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo te u zatvorima i kaznionicama, a sljedeće godine u sklopu udruga i terapijskih zajednica.

Hrvatska je 17. europska zemlja koja uvodi nalokson u kućnu primjenu, naveo je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a. U RH su 2022. zabilježene 124 hospitalizacije zbog predoziranja i korištenja opijata. – Prema podacima UN-a, prošle je godine u svijetu više od 160.000 osoba umrlo direktno od predoziranja. I u Hrvatskoj se također bilježi porast predoziranja sintetskim opijatima, koji su izuzetno potentni i velik je problem kako ih dozirati. Jedna doza može ubiti – naveo je Ž. Petković.

Kako je objasnio dr. Ivan Ćelić iz Klinike za psihijatriju Vrapče, nalokson poništava djelovanje opioida. Lijek se 50 godina koristi intramuskularno ili intravenski, a 2017. Europska je komisija odobrila i njegovu intranazalnu primjenu. Koristi se kao kapi za nos kod sumnje u predoziranje heroinom ili nekim drugim opioidom, tako što se rasprši u jednu nosnicu, pa ako osoba ne reagira 2-3 minute, i u drugu nosnicu. U pilot-projektu sprej će biti besplatan, poslije će se prodavati u ljekarnama. Cijena mu je nešto manja od 40 eura.

VEZANI ČLANCI: 

Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, kazao je danas kako je ljetos zabilježen porast broja slučajeva COVID-19 u RH – tjedne su brojke porasle pet do šest puta u posljednja tri mjeseca. Uglavnom je bila riječ o blažim oblicima bolesti, no zabilježen je i jedan smrtni slučaj. – COVID se još nije diferencirao kao sezonska bolest iako je riječ o respiratornoj infekciji pa se može očekivati da tijekom zime bude veći broj slučajeva – rekao je Capak. 

>>> FOTO Hrpa smeća, popucani zidovi, paučina: Nekad je bila snaga industrijskog giganta, danas je posve devastirana

Laboratorij, cjepiva protiv COVID-a 19
1/19

 

Ključne riječi

Komentara 3

ZU
Zurka
06:47 07.09.2024.

Ne vrijedi vam vise, prosla baba s kolacima.

Avatar anti azovac
anti azovac
10:21 07.09.2024.

Koliki je udeo cepljenih među obolelim od covida? Vrlo bitan podatak .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije