OBJAVLJENO DETALJNO IZVJEŠĆE

HZJZ se oglasio o majmunskim boginjama: 'Mpox je problem u dijelovima Afrike već desetljećima'

Children at risk as mpox variant hits Congo displacement camps
Foto: ARLETTE BASHIZI/REUTERS
1/4
19.08.2024.
u 19:45

Mpox se prenosi bliskim fizičkim kontaktom, uključujući seksualni kontakt, ali nema dokaza da se lako širi zrakom, navodi HZJZ, a postoji i odobreno cjepivo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je najnovije izvješće o epidemiji majmunskih boginja, nakon što je prvi slučaj nove varijante zabilježen u Švedskoj, na tlu Europe. Ova virusna infekcija koja uzrokuje simptome slične gripi i gnojne lezije počela se širiti u druge zemlje, iz Konga u kojem je bila identificirana, zbog čega ju je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) epidemiju ranije proglasila i nazvala je ''javnozdravstvenom hitnom situacijom''.

HZJZ je tako objasnio kako se širi i manifestira mpox, navodeći kako je novi soj izazvao zabrinutost jer ''se čini da se lakše širi među ljudima nego raniji sojevi''. Prije dvije godine, kada je reagirao WHO, epidemija je stavljena pod kontrolu jer su cjepiva i promjena ponašanja ljudi pridonijeli da se rizične skupine zaštite.

- Međutim, mpox je javnozdravstveni problem u dijelovima Afrike već desetljećima. Prvi slučaj među ljudima zabilježen je u Kongu 1970. godine, a od tada se bilježe epidemije ove bolesti. U trenutnoj epidemiji, najgoroj ikada zabilježenoj u Kongu, zabilježeno je 27.000 oboljelih i više od 1.100 smrtnih slučajeva od siječnja 2023., uglavnom među djecom - navodi u izvješću HZJZ.

Prvi virus, od kojeg se trenutno dva soja šire u Kongu - endemski oblik te novi soj nazvan grana Ib - izoliran je još 1958. iz lezija boginja tijekom izbijanja bolesti među majmunima makakima. Međutim, i dalje nije jasno koja je životinja primarni domaćin jer je otkriveno da osim majmuna virus nastanjuje i vjeverice, gambijske štakore, prugaste miševe, puhove i primate. 
Nakon 12 godina otkriven je u prvi slučaj u čovjeka, na području Konga, samo devet mjeseci nakon što su velike boginje bile iskorijenjene u toj zemlji. 

POVEZANI ČLANCI:

Mpox se prenosi bliskim fizičkim kontaktom, uključujući seksualni kontakt, ali nema dokaza da se lako širi zrakom. Kako navodi HZJZ, virus se može širiti izravnim kontaktom s divljim životinjama koje su inficirane, ali i bliskim kontaktom s osobom koja ima mpox, kao i putem kontakta sa zagađenim materijalima. U slučaju kontakta s čovjekom, pod bliskim kontaktom Zavod navodi dodirivanje, ali i razgovor i disanje blizu jedni drugih, s time da je zabilježeno da se zaraza ovim putem dosad uglavnom širila seksualnim kontaktom. 

- Osobe s mpoxom smatraju se zaraznima sve dok sve njihove lezije ne budu prekrivene krastama, krastice ne otpadnu i ne stvori se novi sloj kože ispod, te dok sve lezije na očima i u tijelu (u ustima, grlu, očima, vagini i anusu) također ne zacijele, što obično traje od 2 do 4 tjedna. Također je moguće da virus neko vrijeme ostane na odjeći, posteljini, ručnicima, predmetima, elektronici i površinama koje je dodirnula osoba s mpoxom - navodi se. 

HZJZ je naveo i primjere kako se najbolje zaštititi od virusa majmunskih boginja, gdje uglavnom prednjači izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje su bolesne, divljim životinjama i kontaminiranim materijalima. Preporuča se i da izbjegavamo jesti i pripremati meso divljih životinja, te koristiti proizvode koje su dobiveni od divljih životinja. Postoji i cjepivo Imvanex, navodi se, koje je odobreno još 2013. u borbi protiv majmunskih boginja. Detaljnije informacije možete pročitati u detaljnom izvješću koje je dostupno OVDJE.

>> VIDEO Strašne poplave zahvatile Austriju: Bujica povukla ženu pod bus, voda nosila aute

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije