Nova pravila

Brucoši zagrebačke medicine – prvo praksa, pa tek onda studij

Zagreb: Covid odjel u KB Dubrava
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
05.09.2024.
u 10:26

Neće morati kucati po vratima ordinacija i moliti liječnike da ih se primi na praksu. Svaki je student pri upisu na fakultet dobio i uputno pismo dekana, a s njim će se javiti ravnatelju ustanove ili liječniku u timu

Većina brucoša tjedne i mjesece prije početka fakulteta provodi tražeći smještaj, a oni koji što prije žele osjetiti samostalnost prijavljuju se i za svoje prve studentske poslove. No, situacija je za studente zagrebačkog Medicinskog fakulteta drukčija u tome što i prije početka redovne nastave moraju obaviti praksu. Prema naputku objavljenom na stranicama fakulteta, studenti upisani u prvi semestar moraju obaviti pretpraksu u zdravstvenim ili socijalnim ustanovama u trajanju od 40 sati.

Ondje će, kako piše u dokumentu, „izravno sudjelovati u pružanju zdravstvene zaštite i promatrati kako se taj proces odvija”. Studenti će svoja opažanja morati zabilježiti u dnevnik, a to će im izravno pomoći tijekom nastave u prvom semestru studija. "Prva aktivno stečena iskustva imat će veliki utjecaj na vaš studij i kasnije na profesionalni rad", stoji u naputku brucošima. Praktični rad obavlja se u dva dijela. U prvom dijelu student provodi po jedan radni dan kod vlastitog liječnika opće prakse te kod patronažne sestre, a ostatak prakse obavlja se u ordinacijama primarnog pedijatra, u drugoj ordinaciji opće prakse te, odluči li se na to, u ustanovi socijalne skrbi.

Dok je ondje, student neće samo sjediti i gledati što drugi rade, napominje se u naputku, već će morati obavljati dodijeljene mu poslove. Sve što je vidio i naučio na praksi bit će tema kolegija Socijalna medicina u prvom semestru studija, a svoj dnevnik rada i zapažanja morat će donijeti na prvi seminar tog kolegija. "Svaki upisani student u sklopu seminara Socijalne medicine, u prvom semestru, izvijestit će o svojim zapažanjima seminarsku skupinu studenata i njegov će izvještaj biti prilog u raspravi", piše u dokumentu.

POVEZANI ČLANCI:

No, neće studenti morati kucati po vratima ordinacija i moliti liječnike da ih se primi na praksu. Svaki je student pri upisu na fakultet dobio i uputno pismo dekana, a s njim će se javiti ravnatelju ustanove ili liječniku u timu. Oni su, pak, također dobili pismo od dekana u kojem se moli da se studentu izađe u susret i omogući praktični rad. Njihov će, pak, zadatak biti „ugostiti” studenta prema svojim mogućnostima te mu dati smjernice za praksu.

"Student će se priključiti nekom od djelatnika u redovnom radu zdravstvenih i socijalnih ustanova. Sadržaj rada ovisit će o profilu i potrebama svake ustanove u čijem radu student sudjeluje. Planirani boravak u ustanovi nije kratkotrajan posjet u kojem će površno upoznati rad. Student će u tijeku praktičnog rada obavljati dodijeljene mu poslove, a za koje je u danim uvjetima osposobljen ili za koje se u tako kratkom roku može osposobiti", piše u pismu dekana upućenom voditeljima zdravstvenih i socijalnih ustanova.

Kako bi studenti lakše svladali praksu, priložena su im i pitanja na koja moraju znati odgovoriti, a to će im pomoći da se efikasnije fokusiraju na usvajanje potrebnih znanja. Morat će, tako, znati kad se koristi riječ "zdravlje", a kad "bolest", kakve su primjere ranjivih skupina vidjeli na praksi te jesu li zamijetili neke poveznice između lokalne zajednice i zdravstvene zaštite njezinih članova.

>> FOTOGALERIJA Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će hrvatski gradovi izgledati za 100 godina. Rezultati su fascinantni

Zagreb: Covid odjel u KB Dubrava
1/13

Komentara 1

Avatar Provokator1
Provokator1
12:00 05.09.2024.

po mogućnosti prije nego odu van raditi, neka plate troškove studija.... ili neka odrade barem 6 godina koliko je trajao studij

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije