Stižu prijetnje iz Libanona

Buknuo rat Izraela i Hezbollaha, žrtve djeca

storyeditor/2024-07-28/2024-07-28T055706Z_132156695_RC2549A7D2U9_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-LEBANON.JPG
Foto: REUTERS
28.07.2024.
u 21:33

U napadu na nogometno igralište u Majdal Shamsu na Golanskoj visoravni, u kojemu živi zajednica Druzi, stradalo je mnogo djece. Izrael i Hezbollah optužuju se međusobno

Ritam ratnih bubnjeva odzvanja Libanonom i Izraelom, nakon deset mjeseci tihog rata između Izraela i Hezbollaha. No pitanje koje danas svi postavljaju, hoće li od Izraela okupirani sirijski grad Majdal Shams na Golanskoj visoravni biti iskra koja će "zapaliti sveobuhvatni rat između Izraela i Hezbollaha"? Tenzije su se podigle nakon raketnog napada u subotu navečer na nogometno igralište u Majdal Shamsu koji nastanjuju Druzi na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom, prilikom čega je poginulo 12 ljudi, većinom djeca.

Osjećaju se diskriminirano

Izrael je okrivio libanonsku oružanu skupinu Hezbollah za napad i obećao osvetu. S druge strane, Hezbollah je odbacio odgovornost za najsmrtonosniji napad na Izrael, ili na područje koje je Izrael anektirao, od početka sukoba u Gazi 7. listopada, tvrdeći da to nije njihova raketa već proturaketni sustav Izraela koji je htio oboriti njihove rakete koje su bile usmjerene prema izraelskoj vojnoj bazi.

Prijetnje Hezbollahu dolazile su redom od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je rekao da će Hezbollah "skupo platiti". Najradikalniji je bio ministar sigurnosti Itamar Ben Gvir koji traži okupaciju Libanona, dok ministar financija Bezalel Smotrich traži likvidaciju glavnog tajnika Hezbollaha Hassana Nasrallaha. S druge strane, Hezbollah je preko posrednika poslao SAD-u i Izraelu poruke u kojima kažu da će na bilo kakav odgovor Izraela koji će biti izvan "okvira pravila igre" Hezbollah odgovoriti tako da će se Izrael osjetiti kao da ga je pogodio potres "jači od magnitude 10".

VEZANI ČLANCI:

Rat između Hezbollaha i Izraela neće biti klasičan rat. Po svemu sudeći, dovest će do regionalnog rata za koji nitko ne zna kako bi mogao završiti jer bi se u rat uključili SAD, Iran, Sirija, hutisti u Jemenu i Iraku.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Nasser Kanaani kazao je da "bilo kakva ignorantna akcija cionističkog režima može dovesti do širenja opsega nestabilnosti, nesigurnosti i rata u regiji". Kanaani je upozorio da će Izrael biti odgovoran za "nepredviđene posljedice i reakcije na takvo glupo ponašanje" te upozorava Izrael da ne kreće u "novu avanturu" u Libanonu. Američki državni tajnik, Antony Blinken izrazio je zabrinutost i strah od izbijanja "sveopćeg rata" između dviju strana, Izraela i Libanona, pogoršati regionalnu krizu i uvući SAD dublje u sukob, napominjući da su "Sjedinjene Države pokušavale izbjeći ovaj trenutak 10 mjeseci". Sukobi između Izraela i Hezbollaha ne prestaju od napada Hamasa 7. listopada, dok se nastavljaju napetosti duž zajedničke granice koja se proteže 120 kilometara. Dužnosnici Ujedinjenih naroda rekli su da bi razmjena vatre na libanonsko-izraelskoj granici mogla dovesti regiju do "katastrofe" i pozvali su na "najveću suzdržanost" u regiji.

– Mi smo spremni na svaki mogući izraelski napad i nećemo se libiti gađati infrastrukture i objekte od strateške važnosti ako izraelska vojska napravi glupost i napadne našu infrastrukturu – kazao je za Večernji list visoki dužnosnik u libanonskom Hezbollahu, ističući kako se jednadžbe i pravila znaju.

– Na napad na zračnu luku u Libanonu naš će odgovor biti napad na zračnu luku u Tel Avivu. Naši odgovori bit će odlučni i bez kalkulacije. Svaki napad dobit će odgovor bez obzira na pisma i poruke koje dolaze iz cijelog svijeta o suzdržanosti. Jedino što Netanyahu može napraviti jest zaustaviti krvoproliće u Pojasu Gaze – kazao je naš izvor, ističući da ne vjeruje da će Izrael igrati ruski rulet jer zna što Hezbollah ima i kako će odgovoriti.

– Ako dođe do najgoreg, mi smo spremni. Naše rakete, dalekometni projektili i dronovi već su spremni – poručuje.

Stanovnici Majdal Shamsa na Golanskoj visoravni optužuju Izrael za diskriminaciju i odgovornost za napad na njihovo mjesto, jer, kako kažu, na cijelom teritoriju Izraela postavljeni su proturaketni sustav i zaštita, samo na području gdje žive Druzi koji su pod okupacijom nema zaštite. Glasnogovornik Izraelske vojske, Daniel Hagari, nije znao odgovor na pitanje zašto se nisu aktivirale proturaketne kupole i zašto se nisu oglasile sirene. Na pokopu žrtava napada došli su i ministar Smotrich i nekoliko zastupnika iz Netanyahuove stranke Likud. Obitelji žrtava i mještani su ih potjerali, uzvikujući im da su ubojice koji su došli ubirati političke poene na krvi njihove djece.

Majdal Shams na stjenovitom platou u jugozapadnoj Siriji od velike je strateške važnosti. Izrael ga je okupirao u ratu 1967. i od tada je ostao pod njegovom kontrolom, iako ga međunarodna zajednica priznaje, s ostatkom Golanske visoravni, dijelom Sirije. Majdal Shams u početku je bio pod upravom izraelskog vojnog guvernera, a 1981. Kneset je donio Zakon o Golanskoj visoravni, koji je uključio to područje u sustav izraelskih lokalnih vijeća, što je dovelo do njegove aneksije. Ovaj korak SAD je službeno priznao tek za vrijeme predsjedništva Donalda Trumpa u ožujku 2019.

Crni ratni scenarij

Majdal Shams ima populaciju od 11.458 ljudi, od kojih su većina Druzi. Sirijske vlasti smatraju stanovnike Majdal Shamsa sirijskim građanima, dok im je Izrael odobrio stalni boravak 1981. godine, čime su stekli pravo na puno izraelsko državljanstvo. Međutim, samo 20 posto stanovništva podnijelo je zahtjev za izraelsko državljanstvo od 2018. godine. Stanovnici Majdal Shamsa mnogo su puta zaustavili konvoje oružja koje je išlo sirijskim pobunjenicima za vrijeme rata u Siriji. Isto tako, mnogo puta blokirali su cestu i nisu dopustili da izraelska vojska vozi ranjenike pripadnike sirijske opozicije njihovim teritorijem. Oni sebe smatraju Sirijcima i Bashar Al Assad njihov je predsjednik.

Scenarij sveobuhvatnog rata između Izraela i Hezbollaha, libanonske šijitske militantne organizacije, imao bi dalekosežne posljedice ne samo za regiju Bliskog istoka već i za međunarodnu zajednicu. Takav sukob bio bi devastirajući na više razina – humanitarno, ekonomski, politički i sigurnosno.

 

GALERIJA Libanonska raketa pogodila nogometno igralište u Golanu: Devetero mrtvih, ima i djece

storyeditor/2024-07-28/2024-07-28T055706Z_132156695_RC2549A7D2U9_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-LEBANON.JPG
1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije