Zakon o prebivalištu

Burić: Diskriminirate hrvatske građane u BiH, a one u Srbiji ne

dinko buric
Robert Anić/Pixsell
11.12.2012.
u 17:51

Htjeli biste da i ovaj zakon bude dodatno sredstvo za cementiranje politike etničkog čišćenja – istaknuo je Pupovac

Konačni prijedlog Zakona o prebivalištu izazvao je burnu raspravu u Saboru, a HDSSB optužio je vladajuće da zakon ide na štetu hrvatskih građana koji žive u BiH jer će se njih brisati iz evidencije prebivališta, a srpske izbjeglice neće, pa će sada oni dolaziti autobusima na glasovanje u Hrvatsku.

Tako je Dinko Burić kazao da je zakon diskriminirajući te da "favorizira određene ciljane skupine hrvatskih državljana".

– Želi se uvesti reda kad su u pitanju prava hrvatskih građana hrvatske nacionalnosti u BiH, a s druge strane, kad su u pitanju prava hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji žive u Republici Srbiji, onda je za njih ovakvim zakonskim rješenjem zadržan, u najmanju ruku, status quo – kaže Burić.  – Ako pravimo reda na jednoj strani, onda treba praviti reda i na drugoj strani, ne može biti privilegiranih i onih koji su u podređenom položaju.

Replicirao mu je SDP-ov Igor Rađenović, citirajući generala Antu Gotovinu koji je Srbe pozvao da se vrate u Hrvatsku jer je to "njihova kuća".

– Ljudi koji su predviđeni ovom, kako vi kažete pozitivnom diskriminacijom, nemaju svoju kuću. Onog časa kada će dobiti svoju kuću u okviru programa, tada će biti jednaki sa svim građanima Republike Hrvatske – rekao je Rađenović.

SDSS-ovog Milorada Pupovca zasmetala je usporedba glasača iz BiH sa srpskim izbjeglicama, a HDZ-ova Ana Lovrin rekla mu je da su mnogi iz različitih razloga otišli u dijasporu, i dolazili bi glasovati, ali ne mogu, no na tome se sada radi.

– Nije samo riječ o onim osobama koje su u programu povratka, nego i o onima o kojima vi govorite, riječ je o svim osobama koje su izvan RH duže od godinu dana i nemaju ovdje prebivalište – rekla je Lovrin, no Pupovac je odgovorio da izbjegli Srbi nerijetko imaju samo hrvatsko državljanstvo.

– Ako ćete tako izjednačavati ljude, onda govorite na temelju predrasuda i licemjerja, ali i na temelju politike koja se može okarakterizirati kao zadržavanje politike etničkoga čišćenja koje biste htjeli da postoji i u ovom zakonu i da ovaj zakon bude dodatno sredstvo za cementiranje politike etničkog čišćenja – istaknuo je Pupovac.

HDZ-ov Davorin Mlakar usprotivio se mogućnosti unošenja promjena u registru prebivališta po službenoj dužnosti te dodao da bi se izbrisanima iz evidencije trebalo omogućiti podnošenje žalbe prije pokretanja upravnog postupka.

Ključne riječi

Komentara 43

KA
kafka
18:26 11.12.2012.

''Onog časa kada će dobiti svoju kuću u okviru programa'' . Molom MOLIM tko će to dobiti kuću ?????

Avatar Prodanović
Prodanović
18:29 11.12.2012.

Konačno i od Burića nešto pametno!!! A Pupovac je odmah podvio rep i pobjegao-...!!!!

MA
Maroje2312
18:08 11.12.2012.

Burić ima apsolutno pravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije