GLOBALNI IT KVAR

Butković: 'Hrvatska kontrola zračne plovidbe ima određenih poteškoća. Ali nije kibernetički napad u pitanju'

Ministar Oleg Butković dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade
Zeljko Hladika/PIXSELL
19.07.2024.
u 09:47

Situacija je zahvatila i svjetske avioprijevoznike pa su tako divovi poput Delte i United Airlinesa morali prizemljiti sve letove

Diljem svijeta velike banke, avionske kompanije i mediji dojavljuju o IT problemu zbog kojega im je smanjen kapacitet rada. Među pogođenima je hrvatski medij N1 i Hrvatska kontrola zračne plovidbe, kako je potvrdio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Jutros sam dobio informaciju da Hrvatska kontrola zračne plovidbe ima određene poteškoće, operativno sve radi, ali u administrativnom programu koji koriste došlo je do određenog kvara, to nije nikakav kibernetički napad nego je kvar u tom programu", izjavio je Butković u Crikvenici gdje sudjeluje na svečanom otvaranju dograđene i rekonstruirane luke Podvorska. 

Okupljeni novinari upitali su ga može li se antivirusni program nekako zamijeniti, na što je Butković odgovorio da se "radi sve kako bi se problem što prije otklonio". Situacija je zahvatila i svjetske avioprijevoznike pa su tako divovi poput Delte i United Airlinesa morali prizemljiti sve letove. 

Hvatska kontrola zračne plovidbe od jutros ima poteškoća s administrativnim računalnim sustavom uzrokovanim globalnim problemom s antivirusnim softverom. Naši stručnjaci rade na otklanjanju poteškoća kako bi navedeni sustav što prije osposobili. Svi naši operativni sustavi su u funkciji i pružamo sve vrste usluga u zračnoj plovidbi - poručili su iz HKZP-a.

Kasnije su poslali novo priopćenje u kojemu navode da su sve poteškoće otklonjene: u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe svi operativni sustavi sve su vrijeme bili u funkciji i neometano smo pružali sve vrste usluga u zračnoj plovidbi, a u međuvremenu su otklonjene i poteškoće u funkcioniranju administrativnih računalnih sustava koje su jutros bile uzrokovane globalnim problemom s antivirusnim softverom.

 

Komentara 4

IC
ICCO
10:12 19.07.2024.

Skroman intelektom, znanjem, rastom I stasom, neskroman bogaćenjem I vlaṣ̌ću, tko li je to..

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
10:06 19.07.2024.

Ovaj lik ne zna svoj broj cipela a ne nešto o kibernetičkim napadima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije