Istraživanje u 30 šk

Čak 39 posto učenika osnovnih škola u Međimurju povremeno pije

'varazdin/medjimurje varazdin, redakcija, 19.10.07.  alkoholizam kod zena snimio Marko Jurinec'
'jurinema'
30.03.2010.
u 16:35

Učenici Osnovne škole Hodošan, koji su uključeni u projekt "Zajedno", kažu da vršnjaci najčešće piju radi zabave i veselja, ali i znatiželje

Ivan je imao 13 godina kada se prvi put napio. Bila je nedjelja poslijepodne, otišao je s dečkima na košarku. Iza škole dočekala ga je ekipa učenika osmog razreda koji su potezali iz boce rakiju. Potegnuo je i on nekoliko gutljaja. Probudio se u bolnici.

– Pozlilo mu pa je pao s klupice i onesvijestio se. Dečki su se uplašili i razbježali, a njega je našao slučajni prolaznik. Sve to je Ivan doznao u bolnici. Činilo mu se da nije puno popio, ali imao je 1,7 promila alkohola u krvi. Već s tom koncentracijom alkohola u krvi završio je u dubokoj nesvijesti i umalo umro jer je tolerancija djece i mladih na alkohol puno niža nego kod odraslih – kaže Diana Uvodić-Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo. Slučajeva kao što je Ivanov nema puno, no alarmantno je to što čak 39 posto učenika međimurskih osnovnih škola povremeno pije, a osam posto pije svaki vikend ili više puta na tjedan! Pokazalo je to istraživanje provedeno tijekom veljače među 3000 učenika šestih, sedmih i osmih razreda iz 30 osnovnih škola.

– Potrošnje alkohola, i među roditeljima i među djecom, veća je od potrošnje cigareta. Posebno zabrinjava učestalost redovitog pijenja alkohola. Riječ je o učenicima osnovnih škola, a poznato je da potrošnja alkohola osjetno raste u srednjoškolskoj dobi – kaže Jasmina Kartalović iz Autonomnog centra, koji sudjeluje u projektu "Zajedno" o edukaciji o ovisnostima u osnovnim školama. Učenici OŠ Hodošan, koji su također uključeni u projekt, kažu da vršnjaci najčešće piju radi zabave i veselja, ali i znatiželje...

– Neki mladi piju jer se boje da će inače ispasti kukavice, a neki od njih misle da je piti alkohol cool – kaže Paula Mesarek, učenica 7. razreda.

Djevojčice danas piju deset puta češće nego prije deset godina, a dječaci dva puta. Najpopularnija su pića bambus, vino i pivo. Zabrinjavajuća je dostupnost alkohola maloljetnicima. Učenici koji su završili edukaciju kako bi mogli vršnjacima govoriti o štetnosti alkohola razbili su i neke "mitove". – Često se govori da kava, hladni tuš ili vježbanje mogu otrijezniti čovjeka, no to nije istina – kaže sedmaš Daniel Čavlek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije